KOPIEC SKRZATA

kopiec skrzata

Przepis na rewelacyjne ciasto kopiec skrzata, z frużeliną truskawkową i kremem straciatella. Pokryte od góry pokruszonym zielonym ciastem, udekorowane truskawkami i listkami mięty. Ciasto te jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech, a wędrówki po kuchni były moją inspiracją na zrobienie tego zielonego ciasta.


Zobacz w filmie krok po kroku jak wykonać kopiec skrzata


Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



KOPIEC SKRZATA


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • mąka pszenna (380 g)
  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
  • oliwa z oliwek (1 szkl.)
  • szpinak świeży (220 g) - same listki bez łodyżek 
Frużelina truskawkowa:
  • truskawki świeże (350 g)
  • cukier (2 łyżki)
  • woda zimna (50 ml.)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (80 ml.)
Krem straciatella:
  • śmietanka kremówka 35% (600 ml.)
  • mascarpone (500 g)
  • czekolada gorzka (100 g)
  • cukier puder (7 łyżek kopiastych)
  • żelatyna sypka (5 łyżeczek) + gorąca woda (około 100 ml.)
Dodatkowo:
  • truskawki do dekoracji (około 200 g)
  • listki mięty ( według  uznania)
Potrzebne gadżety:

Inne ciekawe akcesoria do pieczenia znajdziesz TUTAJ.

ciasto kopiec skrzata
ciasto szpinakowe


WYKONANIE:

1.) Ciasto.
Szpinak z 1/4 szkl. oliwy blendujemy na papkę.
Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera 5 minut. Miksujemy aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem oliwę,  wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180*C - 50/60 min.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odpinamy opaskę tortownicy i  pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto się wystudzi odkrawamy jego przyrumienioną górę około 1 cm. Wydrążamy środek w ten sposób, aby został 2,5 cm. brzeg i cały spód (patrz film). A ścięte części ciasta kruszymy.

2.) Frużelina truskawkowa.
200 g truskawek przekładamy do rondelka i blendujemy je na mus za pomocą blendera. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego.
Dodajemy pozostałe truskawki pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy frużelina się wystudzi wstawiamy ją do lodówki.
Schłodzoną i gęstą frużelinę przekładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia frużeliny.
Żeby przyśpieszyć proces tężenia frużeliny można ją wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut.


3.) Krem straciatella.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascaarpone i posiekaną czekoladę. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
Gotowy krem przekładamy na stężałą frużelinę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym zielonym ciastem lekko je dociskając do masy straciatella.
Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.


Uwagi:
- zamiast truskawek można dać maliny.
- aby uzyskać ładny zielony kolor szpinak powinien być świeży, najlepiej baby i bez łodyżek, tylko listki. I bardzo dobrze zblendowany na papkę


|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na ciasta ze szpinakiem. 

kopiec skrzata
zielone ciasto szpinakowe
leśny mech
ciasto kopiec skrzata

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative



Komentarze

  1. Cudowne, piękne. Będę musiała koniecznie je zrobić 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zmniejszyć ilość żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu mamy ponad 1kg masy, więc te 5 łyżeczek nie jest wcale tak dużo i nie jest wyczuwalna. W zimie może bym i zmniejszyła do 4 łyżeczek, ale w lato gdy jest gorąco to bym nie zmniejszała. Jeżeli z jakiegoś powodu masz problem z żelatyną to użyj agaru 😉

      Usuń
  3. Anonimowy3/4/22

    Czy do fruzeliny można dodać truskawki mrożone?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty