KOPIEC SKRZATA
Przepis na rewelacyjne ciasto kopiec skrzata, z frużeliną truskawkową i kremem straciatella. Pokryte od góry pokruszonym zielonym ciastem, udekorowane truskawkami i listkami mięty. Ciasto te jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech, a wędrówki po kuchni były moją inspiracją na zrobienie tego zielonego ciasta.
Zobacz w filmie krok po kroku jak wykonać kopiec skrzata
Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
KOPIEC SKRZATA
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna (380 g)
- jajka (3 duże)
- cukier (1 szkl.)
- proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
- oliwa z oliwek (1 szkl.)
- szpinak świeży (220 g) - same listki bez łodyżek
- truskawki świeże (350 g)
- cukier (2 łyżki)
- woda zimna (50 ml.)
- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (80 ml.)
- śmietanka kremówka 35% (600 ml.)
- mascarpone (500 g)
- czekolada gorzka (100 g)
- cukier puder (7 łyżek kopiastych)
- żelatyna sypka (5 łyżeczek) + gorąca woda (około 100 ml.)
- truskawki do dekoracji (około 200 g)
- listki mięty ( według uznania)
- tortownica 26 cm.
- blender
- szpatułka
- mikser
- miarka kuchenna
- waga kuchenna
- szklanka 250 ml.
- kratka do studzenia ciast
Inne ciekawe akcesoria do pieczenia znajdziesz TUTAJ.
![]() |
ciasto szpinakowe |
1.) Ciasto.
Szpinak z 1/4 szkl. oliwy blendujemy na papkę.
Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera 5 minut. Miksujemy aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem oliwę, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180*C - 50/60 min.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odpinamy opaskę tortownicy i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto się wystudzi odkrawamy jego przyrumienioną górę około 1 cm. Wydrążamy środek w ten sposób, aby został 2,5 cm. brzeg i cały spód (patrz film). A ścięte części ciasta kruszymy.
2.) Frużelina truskawkowa.
200 g truskawek przekładamy do rondelka i blendujemy je na mus za pomocą blendera. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego.
Dodajemy pozostałe truskawki pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy frużelina się wystudzi wstawiamy ją do lodówki.
Schłodzoną i gęstą frużelinę przekładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia frużeliny.
Żeby przyśpieszyć proces tężenia frużeliny można ją wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut.
3.) Krem straciatella.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascaarpone i posiekaną czekoladę. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
Gotowy krem przekładamy na stężałą frużelinę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym zielonym ciastem lekko je dociskając do masy straciatella.
Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
- zamiast truskawek można dać maliny.
- aby uzyskać ładny zielony kolor szpinak powinien być świeży, najlepiej baby i bez łodyżek, tylko listki. I bardzo dobrze zblendowany na papkę.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na ciasta ze szpinakiem.
![]() |
zielone ciasto szpinakowe |
![]() |
ciasto kopiec skrzata |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Cudowne, piękne. Będę musiała koniecznie je zrobić 😍
OdpowiedzUsuńCzy można zmniejszyć ilość żelatyny?
OdpowiedzUsuńTu mamy ponad 1kg masy, więc te 5 łyżeczek nie jest wcale tak dużo i nie jest wyczuwalna. W zimie może bym i zmniejszyła do 4 łyżeczek, ale w lato gdy jest gorąco to bym nie zmniejszała. Jeżeli z jakiegoś powodu masz problem z żelatyną to użyj agaru 😉
UsuńCzy do fruzeliny można dodać truskawki mrożone?
OdpowiedzUsuńTak, można.
Usuń