Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Jeżeli lubisz słodkości zapisz się do newslettera. raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

27 września 2020

Sernik pszczółka z nasionami chia

sernik z chia pomarańczowy

Sernik pszczółka z nasionami chia.
Na spodzie czekoladowym, masą śmietankowo serową z dodatkiem nasion chia, musem brzoskwiniowo mangowym imitujacym plaster miodu i udekorowany brzoskwiniowymi pszczółkami . 
Sernik jest bez pieczenia i wbrew pozorom bardzo łatwo się go robi. 
Ciasto jest bardzo smakowite. Polecam.

Jak zrobić taki sernik pszczółka z nasionami chia pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 

 

Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. 


SERNIK PSZCZÓŁKA Z NASIONAMI CHIA


SKŁADNIKI:

Spód:
  • sucharki (170 g)
  • krem czekoladowy typu nutella (250 g)

Krem:
  • mascarpone (500 g)
  • śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
  • mleko (1 szkl.)
  • nasiona chia (40 g)
  • żelatyna sypka (3 łyżki)
  • cukier puder (6 łyżek kopiastych)

Mus owocowy:
  • brzoskwinie (300g)
  • mango (300 g)
  • galaretka pomarańczowa (200g)
  • woda (pół szklanki)

Dekoracja:
  • połówki brzoskwiń z puszki (7 połówek)
  • płatki migdałowe (14 szt.)
  • czekolada mleczna (30 g)
  • czekolada biała (10 g)

Potrzebne gadżety: 
Inne ciekawe akcesoria kuchenne  znajdziesz TUTAJ.


WYKONANIE:

1.) Spód.
Sucharki rozdrabniamy w malakserze na piasek i łączymy z kremem czekoladowym. Wykładamy na dno tortownicy. 

2.) Krem.
Do pół szklanki mleka wsypujemy nasiona Chia, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 

Do miseczki wsypujemy 3 łyżki żelatyny, zalewamy 3 łyżkami mleka i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy pół szklanki mleka. Gdy mleko będzie bardzo gorące,  ale nie wrzące dodajemy napęczniałą żelatynę i dobrze wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno.

W drugiej misie miksujemy mascarpone z cukrem pudrem na krem. Dodajemy wcześniej ubitą kremówkę, mieszamy, dodajemy puding chia i ostudzone mleko z żelatyną. Miksujemy krótko do połączenia się składników. 

Krem przekładamy na schłodzony spód czekoladowy. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 

3.) Mus owocowy
Do rondelka przekładamy pokrojone w kawałki brzoskwinie i mango. Blendujemy na mus za pomocą ręcznego blendera. Podgrzewamy. Gdy pojawią się bąbelki ściągamy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 
Wystudzony mus przelewamy na stężały krem. Przykrywamy folia bąbelkową lekko ją dociskając do musu, pamiętając aby wypustki folji były skierowane w dół (tz. w stronę musu).
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

4.) Dekoracja.
Połówki brzoskwiń wycieramy ręcznikiem papierowym. Za pomocą małego rękawa cukierniczego wypełnionego roztopioną czekoladą deserową rysujemy na nich paseczki.  Nożem robimy nacięcia w brzoskwiniach do których wsadzamy płatki migdałowe. Za pomocą wykałaczki z uciętym czubkiem robimy oczka najpierw białą i później brązową czekoladą. (patrz film)

Ściągamy folię bąbelkową z ciasta i układamy pszczółki.


TUTAJ znajdziesz więcej pysznych przepisów na słodkości z nasionami CHIA.


sernik chia z brzoskwiniami

sernik chia brzoskwiniowy

Sernik zrobiłam na podstawie przepisu z portalu przyślij przepis.


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 




1 komentarz:

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny