CYNAMONKI Z LUKREM CYTRYNOWYM

bułeczki cynamonki

Przepis na CYNAMONKI, czyli przepyszne i łatwe w przygotowaniu  bułeczki drożdżowe z cynamonem i lukrem cytrynowym. Idealne na każdą okazję. Polecam.


Jak zrobić takie Cynamonki pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.


CYNAMONKI Z LUKREM CYTRYNOWYM

SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • mleko (220 ml. = prawie pełna szkl.)
  • cukier (6 łyżek)
  • drożdże świeże (30 g) lub sypkie (7g)
  • mąka pszenna (450 g)
  • sól (1/4 łyżeczki)
  • jajka (2 szt.)
  • masło roztopione (100 g)

Nadzienie:
  • cukier (7 łyżek)
  • cynamon (2 łyżki)
  • suszona skórka z otartej cytryny (1 łyżeczka) lub ze świeżej cytryny

Lukier:
  • cukier puder (5 łyżek kopiastych)
  • sok z cytryny (2-3 łyżeczki) 

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

Ciasto.
Mleko podgrzewamy do 30-40*C, dodajemy cukier, drożdże, mąka i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, jajka, roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki zagniatamy około 10 minut najpierw szpatułką, a później mikserem przy użyciu świdrowo - hakowych końcówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na około 40-50 minut. 
(ciepłym miejscem może być np. piekarnik lekko podgrzany i wyłączony). 
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mnie więcej 40x50 cm. i grubości 0,5 cm.

Nadzienie.
Cukier wymieszać z cynamonem i otartą skórką cytrynową. 
Rozsypać równo na cieście. 

Formowanie bułeczek.
Ciasto zwijamy wzdłuż najdłuższego boku na roladę. Nożem posmarowanym olejem lub oliwą tniemy ciasto na plastry grubość 3 cm. Układamy pocięte ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół około 15-17 minut do zarumienienia (nie pieczemy zbyt długo, bo bułeczki będą za suche).
Upieczone bułeczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Lukier.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i takim lukrem polewamy bułeczki.


Uwagi: 
- Gdyby lukier wyszedł za gęsty trzeba dodać więcej soku z cytryny. A gdyby wyszedł za rzadki, dodać cukru pudru.
- Jak wiadomo bułeczki  drożdżowe, rogaliki czy też pączki na drugi dzień robią się troszkę twardsze, więc proponuję wstawić je do mikrofali na niecałą minutkę a będą mięciutkie jak zaraz po upieczeniu.
- Lukier można zastąpić cukrem pudrem polać miodem lub roztopioną czekoladą. 


TUTAJ znajdziesz przepis na super drożdżowe bułeczki z czekoladą i lukrem.


Cynamonowe bułeczki z lukrem cytrynowym
bułeczki cynamonowe z lukrem cytrynowym 

Cynamonowe bułeczki z lukrem cytrynowym
bułeczki cynamonowe z lukrem cytrynowym w przekroju

Bułeczki drożdżowe z cynamonem.
bułeczki cynamonowe z lukrem cytrynowym w przekroju

Cynamonowe bułeczki z lukrem cytrynowym
bułeczki cynamonowe z lukrem cytrynowym 

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze