Przepis łatwy i szybki na syrop z orzechów laskowych. Syrop orzechowy o aromatycznym zapachu i smaku jest świetnym dodatkiem do wypieków, kremów, deserów i kawy.
Jak zrobić taki syrop z orzechów laskowych pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
SYROP Z ORZECHÓW LASKOWYCH
- orzechy laskowe zblanszowane (200 g)
- woda (400 ml.)
- cukier (400 g)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Orzechy wsadzamy do woreczka i za pomocą tłuczka rozdrabniamy na małe kawałki, lub siekamy nożem.
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Dodajemy rozdrobnione orzechy i na małym ogniu gotujemy około 50-60 minut co chwilę mieszając.
Po tym czasie trochę wody odparuje i syrop zgęstnieje.
Odcedzamy przez sito, aby oddzielić syrop od orzechów.
Przelewamy gotowy syrop jeszcze ciepły do buteleczek lub słoiczków.
Uwagi:
- Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Orzechów nie wyrzucamy. Można je wykorzystać do ciast i deserów, lub po prostu zjeść, bo są przepyszne.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz