SYROP Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Syrop z orzechów.

Przepis łatwy i szybki na syrop z orzechów laskowych. Syrop orzechowy o aromatycznym zapachu i smaku  jest świetnym dodatkiem do wypieków, kremów, deserów i kawy. 

Jak zrobić taki syrop z orzechów laskowych pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



SYROP Z ORZECHÓW LASKOWYCH


SKŁADNIKI:

  • orzechy laskowe zblanszowane (200 g)
  • woda (400 ml.)
  • cukier (400 g)

Potrzebne gadżety:
Po więcej fajnych i tanich gadżetów kuchennych zapraszam TUTAJ




WYKONANIE: 

Orzechy wsadzamy do woreczka i za pomocą tłuczka rozdrabniamy na małe kawałki, lub siekamy nożem. 
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Dodajemy rozdrobnione orzechy i na małym ogniu gotujemy około 50-60 minut co chwilę mieszając.
Po tym czasie trochę wody odparuje i syrop zgęstnieje. 
Odcedzamy przez sito, aby oddzielić syrop od orzechów.
Przelewamy gotowy syrop jeszcze ciepły do buteleczek lub słoiczków. 


Uwagi:
- Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Orzechów nie wyrzucamy. Można je wykorzystać do ciast i deserów, lub po prostu zjeść, bo są przepyszne.


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

Komentarze