Zbiór przepisów kulinarnych. Wypieki ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Pomysły na obiady, sałatki i przetwory. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu i sprawdzone.

19.12.21

BABKA Z MAKIEM

https://www.ritacreative.pl/2021/12/babka-makowa.html

Piaskowa Babka Makowa to moja następna propozycja na świąteczny stół. Babka jest mięciutka, wilgotna i przepyszna. Udekorowana lukrem królewskim i kandyzowaną skórką pomarańczy. Prosty przepis, który szybko i łatwo się robi. Polecam.

Jak zrobić taką babkę makową pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



BABKA MAKOWA


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • jajka (5 szt.)
  • cukier (300 g = 1,25 szkl.)
  • masło (200 g)
  • mąka (200 g = 1,25 szkl.)
  • mak (100 g = 1 szkl.)
  • ekstrakt migdałowy lub waniliowy  (1,5 łyżeczki)
  • proszek do pieczenia (1 i 3/4 łyżeczki)
  • sól (szczypta)
Lukier:
  • 1 białko jajka rozmiaru L 
  • cukier puder (200 g)
  • sok z cytryny (2 łyżeczki)

Dodatkowo:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 

Potrzebne gadżety:

WYKONANIE:

1. Przygotowanie:
Foremkę smarujemy tłuszczem i osypujemy grysikiem lub bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃

2. Ciasto.
Żółtka ubijamy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Wlewamy roztopione i ostudzone masło, oraz ekstrakt migdałowy. Ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy w 2 - 3 partiach do masy z mąką i mieszamy delikatnie szpatułką. Na początku będzie trochę trudno, ale wszystko razem ładnie się połączy. Na koniec wsypujemy mak i jeszcze krótko mieszamy.
Przelewamy ciasto do foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

3. Lukier.
Wszystkie składniki na lukier ubijamy mikserem. Miksujemy, aż lukier zrobi się na gładki i puszysty.
Gdyby lukier był za gęsty dodajemy jeszcze soku z cytryny, a gdyby był za rzadki dodajemy cukru pudru. ( Oczywiście wedle gustu można zmniejszyć ilość lukru )
Lukier wylewamy na ostudzoną bakę makową i dekorujemy kandyzowaną skórką.


|TUTAJ znajdziesz inne  przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.

Babka makowa z lukrem

Przepis inspirowany od Słodko Słony świat Ilony.

Babka makowa z lukrem

Babka makowa z lukrem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie

Popularne posty