Piaskowa Babka Makowa to moja następna propozycja na świąteczny stół. Babka jest mięciutka, wilgotna i przepyszna. Udekorowana lukrem królewskim i kandyzowaną skórką pomarańczy. Prosty przepis, który szybko i łatwo się robi. Polecam.
Jak zrobić taką babkę makową pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
BABKA MAKOWA
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- jajka (5 szt.)
- cukier (300 g = 1,25 szkl.)
- masło (200 g)
- mąka (200 g = 1,25 szkl.)
- mak (100 g = 1 szkl.)
- ekstrakt migdałowy lub waniliowy (1,5 łyżeczki)
- proszek do pieczenia (1 i 3/4 łyżeczki)
- sól (szczypta)
Lukier:
- 1 białko jajka rozmiaru L
- cukier puder (200 g)
- sok z cytryny (2 łyżeczki)
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Przygotowanie:
Foremkę smarujemy tłuszczem i osypujemy grysikiem lub bułką tartą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C
2. Ciasto.
Żółtka ubijamy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Wlewamy roztopione i ostudzone masło, oraz ekstrakt migdałowy. Ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy w 2 - 3 partiach do masy z mąką i mieszamy delikatnie szpatułką. Na początku będzie trochę trudno, ale wszystko razem ładnie się połączy. Na koniec wsypujemy mak i jeszcze krótko mieszamy.
Przelewamy ciasto do foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Lukier.
Wszystkie składniki na lukier ubijamy mikserem. Miksujemy, aż lukier zrobi się na gładki i puszysty.
Gdyby lukier był za gęsty dodajemy jeszcze soku z cytryny, a gdyby był za rzadki dodajemy cukru pudru. ( Oczywiście wedle gustu można zmniejszyć ilość lukru )
Lukier wylewamy na ostudzoną bakę makową i dekorujemy kandyzowaną skórką.
|TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na Instagramie, Facebooku lu Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.
Przepis inspirowany od Słodko Słony świat Ilony.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE? Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz