Sernik Kajmakowy

Najlepszy Sernik Kajmakowy

Przepis na rewelacyjnie pyszny sernik kajmakowy, znany też jako sernik krówka. Na kruchym spodzie kakaowym, z delikatną i aksamitną masą serowo kajmakową. Sernik jest idealny pod względem słodkości. Ani za słodki, ani za mało słodki. Nie zapycha i chce się go więcej i więcej. Jest to mój HIT sernikowy! Zdecydowanie polecam ten idealny sernik kajmakowy! Sprawdzi się on nie tylko jako podwieczorek do popołudniowej kawy, ale też na wyjątkowe okazje. 


Jak zrobić taki sernik kajmakowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.




SERNIK KAJMAKOWY


SKŁADNIKI:

Spód:

  • żółtko (1 szt.)
  • cukier (2 łyżki)
  • masło miękkie (100 g)
  • śmietana gęsta (1 łyżka)
  • mąka pszenna (180 g)
  • kakao (2 łyżki)

Masa serowa:

  • jajka (4 szt.)
  • cukier (160 g)
  • masło (50 g)
  • mąka (1 łyżka)
  • twaróg mielony (750 g)
  • masa kajmakowa (250 g)

Dekoracja:

  • Masa kajmakowa (około 250 g)
  • posypka kuleczki czekoladowe (dostępne tutaj)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

1. Spód.
Wszystkie składniki na spód mieszamy mikserem, w kolejności wrzucając żółtko, cukier, miękkie masło, śmietanę, mąkę i kakao. Krótko miksujemy do zagniecenia ciasta.
Wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wygładzamy. Boków foremki nie smarujemy.

2. Masa serowa.
Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zrobi się jasna. Cały czas miksując dodajemy miękkie masło i przesianą mąkę. Stopniowo dodajemy zmielony twaróg, a na koniec masę kajmakową. Miksujemy krótko do połącznia składników. 
Przelewamy masę serową na spód tortownicy wyłożony ciastem. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 60 - 65 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

3. Dekoracja.
Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, aby stała się mocno miękka i w razie potrzeby dodajemy do niej trochę gorącej wody i mieszamy, aż zrobi się lekko płynna. (czym rzadsza masa kajmakowa, tym lepiej będzie się rozprowadzać na wierzchu sernika)
Polewamy sernik masą kajmakową tak, aby lekko spływała po bokach ciasta.


TUTAJ znajdziesz przepis na równie rewelacyjny SERNIK Z MASĄ KRÓWKOWĄ.
A po inne przepisy na serniki zapraszam 👉 TU



Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na InstagramieFacebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Puszysty sernik z polewą kajmakową

Krówkowy Sernik Rity

Kajmakowy Sernik Rity

Puszysty Sernik Kajmakowy

Najlepszy sernik krówkowy

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 😊 Z miłą chęcią zajrzę.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty