Przepis na rewelacyjnie pyszny sernik kajmakowy, znany też jako sernik krówka. Na kruchym spodzie kakaowym, z delikatną i aksamitną masą serowo kajmakową. Sernik jest idealny pod względem słodkości. Ani za słodki, ani za mało słodki. Nie zapycha i chce się go więcej i więcej. Jest to mój HIT sernikowy! Zdecydowanie polecam ten idealnysernik kajmakowy! Sprawdzi się on nie tylko jako podwieczorek do popołudniowej kawy, ale też na wyjątkowe okazje.
Jak zrobić taki sernik kajmakowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
Wszystkie składniki na spód mieszamy mikserem, w kolejności wrzucając żółtko, cukier, miękkie masło, śmietanę, mąkę i kakao. Krótko miksujemy do zagniecenia ciasta.
Wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wygładzamy. Boków foremki nie smarujemy.
2. Masa serowa.
Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zrobi się jasna. Cały czas miksując dodajemy miękkie masło i przesianą mąkę. Stopniowo dodajemy zmielony twaróg, a na koniec masę kajmakową. Miksujemy krótko do połącznia składników.
Przelewamy masę serową na spód tortownicy wyłożony ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 60 - 65 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
3. Dekoracja.
Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, aby stała się mocno miękka i w razie potrzeby dodajemy do niej trochę gorącej wody i mieszamy, aż zrobi się lekko płynna. (czym rzadsza masa kajmakowa, tym lepiej będzie się rozprowadzać na wierzchu sernika)
Polewamy sernik masą kajmakową tak, aby lekko spływała po bokach ciasta.
Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na Instagramie, Facebooku lub Pinterest.Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję bardzo 😊 Z miłą chęcią zajrzę.
Usuń