Ciasto Stracciatella Truskawkowa bez pieczenia
Ciasto stracciatella truskawkowa to przepyszne ciasto piankowe bez pieczenia. Na herbatnikach, z musem truskawkowym i kawałkami czekolady, udekorowane bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Jego słodko kwaskowaty smak idealnie sprawdzi się w gorące dni. Polecam.
Jak zrobić takie ciasto stracciatella truskawkowa pokazane jest w filmiku. Zapraszam do ogladania.
CIASTO STRACCIATELLA TRUSKAWKOWA
SKŁADNIKI:
Spód:
- herbatniki (około 18 szt.)
Krem Stracciatella:
- truskawki (500 g)
- galaretka truskawkowa (proszek 77 g)
- galaretka malinowa (proszek 77 g)
- galaretka cytrynowa (proszek 77 g)
- śmietanka kremówka 36% (500 ml.)
- cukier puder (2 łyżki)
- serek mascarpone (500 g)
- czekolada deserowa posiekana (180 g)
Mus truskawkowy:
- truskawki (500 g)
- galaretki truskawkowe (2 opakowania = 154 g)
Dekoracja:
- śmietanka kremówka 36% (150 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- truskawki (według uznania)
WYKONANIE:
1. Przygotowanie foremki.
Na dno foremki o wymiarach 24 x 24 cm. wykładamy herbatniki.
2. Krem Straciatella.
Do rondelka przekładamy truskawki. Blendujemy i doprowadzamy do wrzenia.
Ściągamy z kuchenki i wsypujemy galaretki. Mieszamy. Przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem 1 minutę. Dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy około minuty. Następnie dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Jeszcze chwilkę mieszamy do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo, bo krem może się zwarzyć).
Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę deserową. Mieszamy szpatułką. Krem przelewamy na herbatniki w foremce. Wstawiamy do lodówki.
3. Mus truskawkowy.
Do rondelka przekładamy truskawki. Blendujemy i doprowadzamy do wrzenia.
Ściągamy z kuchenki, przecedzamy przez sito i wsypujemy galaretki. Mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzony mus przelewamy na schłodzone ciasto.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
4. Dekoracja.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką. Wyciskamy bitą śmietanę dekorując ciasto według uznania.
Na górę kładziemy połówki truskawek.
Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na Instagramie, Facebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz