Makowiec Japoński z jabłkami

Makowiec japoński z maku mielonego

Przepis na makowiec japoński z jabłkami prażonymi. Niezwykle smaczny, wilgotny i aromatyczny. Z rodzynkami, jabłkami, amaretto i aromatem migdałowym tworzy niepowtarzalny smak.
Blaty makowca przełożone są kremem śmietankowo serowym, a środek ciasta wypełniony jest wkładką z prażonych jabłek usztywnionych galaretką. Całość wykończona polewą z białej czekolady. 

Makowiec Japoński z Jabłkami

SKŁADNIKI: 

(na tortownicę 24 cm.)

Ciasto Makowe:

  • jajka (4 szt.)
  • cukier (200 g)
  • mak suchy mielony (200 g) dostępny tutaj
  • rodzynki ( 100 g)
  • masło (130 g)
  • jabłka starte na grubych oczkach tarki (2 duże = 360 g)
  • aromat migdałowy (10 ml.)
  • likier amaretto (2 łyżki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • grysik (8 łyżek)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • woda wrząca do zalania maku i rodzynek 

Mus Jabłkowy:

Krem śmietankowo serowy:

  • śmietanka kremówka 30% (300 ml)
  • serek śmietankowy np. mascarpone, lub philadelphia (300 g)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • usztywniacz śmietan fix (1 op = 8 g)

Polewa:

  • czekolada biała (180 g)
  • olej rośliny (2 łyżki)

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać makowiec japoński z jabłkami 

1. Ciasto makowe

  • Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy i odciskamy z wody.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy.
  • Do dużej misy przekładamy odciśnięty z wody mak, wlewamy roztopione i ostudzone masło. Mieszamy.  Dodajemy rodzynki, jabłka starte na grubych oczkach tarki, aromat migdałowy, likier amaretto i wszystko razem mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Odstawiamy na chwilę.
  • Żółtka i cukier miksujemy do powstania jasnej masy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy masę makową. Krótko miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i grysik. Miksujemy. Wyłączamy mikser i dodajemy ubite wcześniej białka. Mieszamy szpatułka.
  • Masę przelewamy do tortownicy 24 cm wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 185℃ przez około 60 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
  • Wystudzone ciasto przekrajamy na 2 blaty.

2. Mus jabłkowy

  • Do rondelka przekładamy jabłka prażone ze słoika (zobacz przepis tutaj), wlewamy wrzącą wodę i zagotowujemy. Gdy tylko się zagotuje wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy galaretki Mieszamy aż proszek się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

3. Krem śmietankowo serowy

  • Wszystkie składniki od razu razem miksujemy tj: kremówkę dobrze schłodzoną, cukier puder, śmietan fix. i serek śmietankowy. Miksujemy do połączenia się składników.
  • Krem dzielimy na 2 części.

4. Składanie ciasta

  • Ciasto składamy w rancie lub wysokiej tortownicy.
  • Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. aby krem trochę stężał, lub wstawiamy do zamrażalnika na dosłownie 5 min. aby przyśpieszyć ten proces. Po tym czasie na krem wykładamy cały mus jabłkowy, a na niego drugą warstwę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta makowego i dociskamy lekko.
  • Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

5. Polewa

  • Czekoladę roztapiamy albo w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy do połączenia składników.
  • Od razu wylewamy na ciasto i póki polewa jeszcze nie zastygła posypujemy wiórkami kokosowymi.

Uwagi:

- Polewa jest lekko twarda. Jeżeli chcesz bardzo miękką polewę możesz dać więcej oleju, albo rozrobić czekoladę z kremówką w stosunku: 150 g czekolady i 75 ml kremówki.
- Równie dobrze sprawdzi się też polewa ciemna (140 g kuwertury + 130 g kremówki 30%)


| TUTAJ znajdziesz więcej pysznych ciast na Święta Bożego Narodzenia.

Makowiec japoński z jabłkami prażonymi

Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec z jabłkami i amaretto
Za przepis dziękuję Ewelinie. Zmodyfikowałam go nieco, aby ciasto było jeszcze lepsze.

Makowiec japoński z jabłkami i amaretto

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. Czy maku do ciasta nie mielimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam maku mielonego. Już poprawiam w opisie składników. Na filmie widać, że to mak mielony.

      Usuń
    2. Dziękuję za wyjaśnienie.

      Usuń

Prześlij komentarz