Makowiec Japoński z jabłkami

Makowiec japoński z maku mielonego

Przepis na makowiec japoński z jabłkami prażonymi. Niezwykle smaczny, wilgotny i aromatyczny. Z rodzynkami, jabłkami, amaretto i aromatem migdałowym tworzy niepowtarzalny smak.
Blaty makowca przełożone są kremem śmietankowo serowym, a środek ciasta wypełniony jest wkładką z prażonych jabłek usztywnionych galaretką. Całość wykończona polewą z białej czekolady. 



Makowiec Japoński z jabłkami


SKŁADNIKI: 
(na tortownicę 24 cm.)

Ciasto Makowe:
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (200 g)
  • mak suchy mielony (200 g) dostępny tutaj
  • rodzynki ( 100 g)
  • masło (130 g)
  • jabłka starte na grubych oczkach tarki (2 duże = 360 g)
  • aromat migdałowy (10 ml.)
  • likier amaretto (2 łyżki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • grysik (8 łyżek)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • woda wrząca do zalania maku i rodzynek 

Mus Jabłkowy:

Krem śmietankowo serowy:
  • śmietanka kremówka 30% (300 ml)
  • serek śmietankowy np. mascarpone, lub philadelphia (300 g)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • usztywniacz śmietan fix (1 op = 8 g)

Polewa:
  • czekolada biała (180 g)
  • olej rośliny (2 łyżki)

Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta




WYKONANIE:

Jak wykonać makowiec japoński z jabłkami pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.



1. Ciasto makowe.
  • Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy i odciskamy z wody.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odcedzamy.
  • Do dużej misy przekładamy odciśnięty z wody mak, wlewamy roztopione i ostudzone masło. Mieszamy.  Dodajemy rodzynki, jabłka starte na grubych oczkach tarki, aromat migdałowy, likier amaretto i wszystko razem mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Odstawiamy na chwilę.
  • Żółtka i cukier miksujemy do powstania jasnej masy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy masę makową. Krótko miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i grysik. Miksujemy. Wyłączamy mikser i dodajemy ubite wcześniej białka. Mieszamy szpatułka.
  • Masę przelewamy do tortownicy 24 cm wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 185℃ przez około 60 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
  • Wystudzone ciasto przekrajamy na 2 blaty.
 
2. Mus jabłkowy.
  • Do rondelka przekładamy jabłka prażone ze słoika (zobacz przepis tutaj), wlewamy wrzącą wodę i zagotowujemy. Gdy tylko się zagotuje wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy galaretki Mieszamy aż proszek się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

3. Krem śmietankowo serowy.
  • Wszystkie składniki od razu razem miksujemy tj: kremówkę dobrze schłodzoną, cukier puder, śmietan fix. i serek śmietankowy. Miksujemy do połączenia się składników.
  • Krem dzielimy na 2 części.

4. Składanie ciasta.
  • Ciasto składamy w rancie lub wysokiej tortownicy.
  • Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. aby krem trochę stężał, lub wstawiamy do zamrażalnika na dosłownie 5 min. aby przyśpieszyć ten proces. Po tym czasie na krem wykładamy cały mus jabłkowy, a na niego drugą warstwę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta makowego i dociskamy lekko.
  • Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

5. Polewa.
  • Czekoladę roztapiamy albo w mikrofalówce, albo w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy do połączenia składników.
  • Od razu wylewamy na ciasto i póki polewa jeszcze nie zastygła posypujemy wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
- Polewa jest lekko twarda. Jeżeli chcesz bardzo miękką polewę możesz dać więcej oleju, albo rozrobić czekoladę z kremówką w stosunku: 150 g czekolady i 75 ml kremówki.
- Równie dobrze sprawdzi się też polewa ciemna (140 g kuwertury + 130 g kremówki 30%)

| TUTAJ znajdziesz więcej pysznych ciast na Święta Bożego Narodzenia.

Makowiec japoński z jabłkami prażonymi

Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec z jabłkami i amaretto
Za przepis dziękuję Ewelinie. Zmodyfikowałam go nieco, aby ciasto było jeszcze lepsze.

Makowiec japoński z jabłkami i amaretto

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze

  1. Czy maku do ciasta nie mielimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam maku mielonego. Już poprawiam w opisie składników. Na filmie widać, że to mak mielony.

      Usuń
    2. Dziękuję za wyjaśnienie.

      Usuń

Prześlij komentarz