Pijana Śliwka

ciasto za śliwkami

Przepis na przepyszne ciasto dla dorosłych
Pijana Śliwka w czekoladzie to mocno czekoladowy wypiek z dużą ilością alkoholu. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i kremowe. Na czekoladowym biszkopcie przełożonym kremem z nutelli wzbogaconym śliwkami kalifornijskimi nasączonymi rumem. Całość udekorowana polewą czekoladową i suszonymi śliwkami maźniętymi kleksami z białej czekolady. Ciasto jest obłędne w smaku, a inspiracją do jego zrobienia były moje wypieki.



PIJANA ŚLIWKA


SKŁADNIKI:
na foremkę 25x35 cm.


Biszkopt czekoladowy:
  • olej rzepakowy (3/4 szkl.)
  • woda (0,5 szkl.)
  • cukier (1 szkl.)
  • kakao (3 łyżki)
  • jajka (5 szt.)
  • cukier (0,5 szkl.)
  • mąka pszenna (1,5 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)

Poncz:
  • woda gorąca (100 ml.)
  • kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
  • rum (3 łyżki)
 
Krem czekoladowy:
  • masło w temp pokojowej (250 g)
  • nutella (400 g)
  • serek mascarpone zimny (130 g)
  • śliwki kalifornijskie (500 g) dostępne tutaj
  • rum (250 ml.)

Polewa:
  • śmietanka kremówka 30 % (130 g)
  • czekolada deserowa (130 g)

Dekoracja:
  • śliwki kalifornijskie (parę sztuk wg. uznania)
  • biała czekolada (20 g)

Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe lub dżem śliwkowy (3/4 słoika u mnie słoiczek to 415 g) dostępne tutaj


WYKONANIE:

Jak zrobić ciasto Pijana Śliwka pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


1. Przygotowanie. Śliwki i poncz.
  • Śliwki kalifornijskie (500 g) kroimy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy 250 ml. rumu i doprowadzamy do wrzenia. Od razu gdy tylko się zagotuje ściągamy z kuchenki i odstawiamy na minimum 1 godzinę, a najlepiej zostawić na całą noc. Alkohol powinien wsiąknąć w śliwki, ale gdyby z jakiegoś powodu tak się nie stało, to wtedy śliwki trzeba odcedzić. Zazwyczaj śliwki wypijają cały alkohol.
  • Aby zrobić poncz wsypujemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do 100 ml. gorącej wody, dodajemy 3 łyżki rumu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Biszkopt czekoladowy.
  • Do rondelka wlewamy 3/4 szkl oleju, 0,5 szkl wody, 1 szkl cukru i 3 płaskie łyżki kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak długo, aż poczujemy, że cukier się rozpuścił. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
  • Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo pół szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 10 minut. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 5 żółtek. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser. Wlewamy ostudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką. Wsypujemy przesiewając: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy szpatułką zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna, bo tam  lubi osadzać się mąka. Mieszamy powoli, delikatnie i nie za długo, bo masa może oklapnąć.
  • Masę przelewamy do foremki o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i stukamy parę razy foremką o blat stołu, aby pozbyć się nadmiernych pęcherzyków powietrza zalegających w masie.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 175-180*C przez około 45 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Gdy biszkopt się upiecze pozostawiamy go w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Jeżeli wyciągniecie go z piekarnika zanim wystygnie, to jest ryzyko, że się troszkę w środku zapadnie. Przekrajamy biszkopt na dwa blaty.
 
3. Krem czekoladowy.
  • Do misy miksera przekładamy 250 g miękkiego masła i miksujemy na puszysto. Dodajemy 400 g kremu czekoladowego typu nutella, 130 g  zimnego serka mascarpone i miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki kalifornijskie wcześniej namoczone w alkoholu. Dokładnie mieszamy. 

4. Składanie ciasta.
  • Dolny blat biszkoptu namaczamy połową ponczu. Wykładamy powidła śliwkowe, lub dżem śliwkowy, tak około 3/4 słoiczka. Równomiernie rozprowadzamy wygładzając. Na rozsmarowane powidła wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko dociskamy. Nasączamy resztą ponczu. Odstawiamy do lodówki.

5. Polewa.
  • 130 g kremówki 30% podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, aby była mocno gorąca. Dodajemy do niej 130 g posiekanej czekolady deserowej i zostawiamy na 2 minutki, aby czekolada zmiękła, po czym dobrze mieszamy. Zostawiamy polewę, aby trochę wystygła i wylewamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki.

6. Dekoracja.
  • 20 g białej czekolady roztapiamy, przelewamy do rękawa cukierniczego i polewamy zastygłą górę ciasta robiąc paski. Układamy suszone śliwki, które również polewamy białą czekoladą.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta z nutellą


ciasto dla dorosłych

ciasto ze śliwkami

ciasto z alkoholem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. Anonimowy12/10/23

    Po prostu cudo. Zdecydowanie moje klimaty, uwielbiam ciasta z alkoholem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy17/10/23

    Czy zamiana rumu na wódkę dużo zmieni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być wódka. Robiłam też na wódce i wyszło super.

      Usuń

Prześlij komentarz