Euforia czekoladowo makowa

ciasto euforia

Euforia czekoladowo makowa to pycha ciasto nie tylko na święta, ale na każde okazje. Ciasto jest mocno czekoladowe, z makiem i orzechami. Na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem czekoladowym w środku wzbogaconym ciastem makowym. Całość udekorowana polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Przepis  jest łatwy w przygotowaniu, a przekonałam się o tym dzięki Iovebake.


EUFORIA CZEKOLADOWO MAKOWA


SKŁADNIKI:
na foremkę 25x35 cm.

BISZKOPT KAKAOWY:
  • mąka pszenna (100 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao (2 łyżki)
  • cukier (220 g)
  • jajka (5 szt. rozmiaru M)
  • sól (szczypta)

CIASTO MAKOWE:
  • mak suchy nie mielony, lub jak wolisz mielony (150 g)
  • jajka (4 szt. rozmiaru M)
  • cukier (150 g)
  • masło miękkie (100 g)
  • ekstrakt migdałowy (0,5 łyżeczki)
  • orzechy włoskie posiekane (100 g)

KREM CZEKOLADOWY:
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
  • czekolada gorzka (200 g)
  • śmietanka kremówka (500 ml.)
  • nutella (4 łyżki)
  • żelatyna (2 łyżeczki)
  • woda zimna (1/4 szkl.)
  • serek mascarpone (250 g)

PONCZ:
  • herbata mocno zaparzona (0,5 szkl.)
  • cukier (2 łyżeczki)
  • sok z cytryny(2 łyżeczki)
  • rum (3-4 łyżki)

POLEWA:
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
  • czekolada gorzka (100 g)

DEKORACJA:
  • połówki orzechów włoskich (wg. uznania)

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto Euforia


1. Biszkopt kakaowy.
  • Suche składniki przesiewamy do misy i mieszamy.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 15 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
  • Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Gdy żółtka zmieszają się z pianą wyłączamy mikser.
  • Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. 
  • Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 40 minut do suchego patyczka.
  • Gdy biszkopt się upiecze studzimy go i po tym czasie przekrajamy na 2 blaty.

2. Ciasto makowe.
  • Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo żółtka, ekstrakt migdałowy, mak w ziarenkach lub mielony (bardziej zalecane), oraz orzechy włoskie drobno posiekane. 
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 15 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
  • Do ubitych białek dodajemy partiami wcześniej zrobioną masę makową. Mieszamy delikatnie szpatułką.
  • Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175*C i pieczemy w funkcji góra dół przez około 40 minut do suchego patyczka.
  • Gdy biszkopt się upiecze studzimy go.

3. Krem czekoladowy.
  • Kremówkę (100 ml.) i czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia.
  • Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, aby się rozpuściła. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Kremówkę (500 ml.) ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy ostudzoną czekoladę, nutellę i wlewamy ostudzoną żelatynę. 
  • Na koniec dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników.

4. Poncz.
  • Do zaparzonej ostudzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i rum. 
  • Mieszamy i odstawiamy na chwilę.



5. Składanie ciasta.
  • Dolny blat biszkoptu kakaowego nasączamy 1/3 ponczu.
  • Nakładamy połowę kremu czekoladowego i wyrównujemy.
  • Kładziemy ciasto makowe, które również nasączamy ponczem.
  • Wykładamy resztę kremu czekoladowego wygładzając i wyrównując.
  • Przykrywamy biszkoptem kakaowym i nasączamy resztą ponczu.
  • Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań polewy.

6. Polewa.
  • Kremówkę z czekoladą podgrzewamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
  • Wylewamy na górę ciasta i rozprowadzamy równomiernie.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

7. Dekoracja.
  • Ciasto dekorujemy połówkami lub posiekanymi orzechami włoskimi. 


Uwagi:
  • Alkohol w ponczu można pominąć.
  • Mak ma być w ziarenkach, lub jak nie lubisz w ziarenkach daj mielony (według uznania)


TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.


Ciasto z makiem i orzechami

ciasto z czekoladą i makiem

ciasto z makiem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze