Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym spodzie

Przepis na tradycyjny makowiec na kruchym spodzie z bakaliami i lukrem
Makowiec to król świątecznych ciast i dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Ten przepyszny wypiek zrobiony jest na na kruchym cieście w środku wypełnionym masą makową z bakaliami. Całość udekorowana lukrem królewskim, makiem, orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i kandyzowaną skórką cytrynową. Ciasto dobrze się kroi, jest idealnej wilgotności i przede wszystkim jest przepyszne.

   

MAKOOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE


SKŁADNIKI:
*foremka 24x24 cm.


CIASTO KRUCHE:
  • mąka pszenna tortowa (350 g)
  • cukier puder (100 g)
  • masło zimne (250 g)
  • żółtka (3 szt.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

MASA MAKOWA:
  • jajka (5 szt.)
  • cukier (250 g)
  • mak suchy mielony (300 g) dostępny tutaj
  • masło miękkie (100 g)
  • mąka pszenna tortowa (50 g)
  • kakao (1 łyżka)
  • aromat migdałowy (2 łyżeczki)
  • rodzynki korynckie lub inne (100 g) dostępne tutaj
  • orzechy włoskie posiekane (100 g)
  • kandyzowana skórka z pomarańczy (2 łyżki)
  • sól (szczypta)

LUKIER:
  • cukier puder (1 szkl.)
  • woda gorąca (3 łyżki)
  • sok z cytryny (1-2 łyżeczki)

DEKORACJA:
  • ziarenka maku (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie posiekane (opcjonalnie)
  • mix kandyzowanych skórek z cytrusów (opcjonalnie)

DODATKOWO:
  • kasza manna (3 łyżki)

Przybory:


WYKONANIE:

Jak zrobić Makowiec na kruchym cieście pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.



1. Przygotowanie.
  • Foremkę o wymiarach 24x24cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃

2. Ciasto kruche.
  • Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Mieszamy a następnie wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i wszystko razem szybko siekamy nożem do momentu, aż masło będzie w malutkich kawałkach. Wówczas dodajemy żółtka i dalej siekamy, aż żółtka połączą się z resztą składników. Następnie zagniatamy ciasto rękoma.
  • Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę (ja wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut).
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części. Jedną wstawiamy do lodówki, a drugą wylepiamy na dno foremki. 
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

3. Masa makowa.
  • Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony mak odciskamy z wody na sitku o drobnych oczkach, lub odciskamy przez ściereczkę (maku nie trzeba już mielić)
  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odsączamy z wody.
  • Żółtka razem z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera aż zrobią się jasne i puszyste (ja miksowałam 6 min.)
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce maku. Następnie bardzo miękkie masło, przesianą mąkę, kakao i aromat migdałowy. Wyłączamy mikser i odstawiamy na chwilkę.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie szpatułką.
  • Na koniec dodajemy orzechy, rodzynki i mix kandyzowanych skórek z cytrusów (można też dodać żurawinę).Wszystko razem mieszamy.
  • Upieczony i wystudzony kruchy spód w foremce oprószamy dwoma łyżkami kaszy manny. Wykładamy  masę  makową i oprószamy 1 łyżką kaszy manny. Na górę wykładamy kruche ciasto z lodówki. (można je rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lub tak jak ja wyłożyć w kawałkach)
  • Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na całą noc.


4. Lukier i dekoracja.
  • Cukier puder przesiewamy. dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
  • Jeżeli lukier jest za rzadki dosypujemy przesianego cukru pudru, a jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody. (do mojego ciasta użyłam podwójnej porcji lukru).
  • Lukier od razu wylewamy na ciasto. 
  • Dekorujemy makiem, orzechami i mixem kandyzowanych skórek z cytrusów. 
TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.

makowiec świąteczny na kruchym spodzie

Świąteczny Makowiec

Makowiec na  kruchym cieście z maku mielonego

Makowiec Świąteczny

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


Komentarze

  1. Do tej pory zawsze jadłam tylko klasycznego zawijanego makowca, ale ten... no po prostu bajka! Wygląda wspaniale! Co prawda obawiam się nieco tego skomplikowanego (przynajmniej dla mnie) przepisu, ale jednak chcę go przyrządzić i nie poddam się ;) Postaram się już w najbliższym czasie go wykonać, żeby czasem o nim nie zapomnieć. Choć oczywiście dodałam już ten przepis do zakładek, bo jednak tam nie zginie. Ciekawa tylko jestem, sama obmyśliłaś taki przepis? Poza tym oczywiście dziękuję za niego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz 🙂 Jest to przepis stary jak świat. Ja tylko dekorację inaczej zrobiłam. Makowiec w brew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Postępuj tylko krok po kroku jak jest w przepisie a wyjdzie na pewno. Zaręczam. W smaku jest obłędny.

      Usuń
  2. Do tej pory zawsze jadłam tylko klasycznego zawijanego makowca, ale ten... no po prostu bajka! Wygląda wspaniale! Co prawda obawiam się nieco tego skomplikowanego (przynajmniej dla mnie) przepisu, ale jednak chcę go przyrządzić i nie poddam się ;) Postaram się już w najbliższym czasie go wykonać, żeby czasem o nim nie zapomnieć. Choć oczywiście dodałam już ten przepis do zakładek, bo jednak tam nie zginie. Ciekawa tylko jestem, sama obmyśliłaś taki przepis? Poza tym oczywiście dziękuję za niego!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz