Miodownik z makiem i orzechami

miodownik z makiem i orzechami

Przepis na pycha ciasto idealne na święta. Miodownik z makiem i orzechami włoskimi. Ciasto jest zrobione na bazie placków miodowych przełożonych kremem budyniowym, w środku wypełnionym biszkoptem makowym. Góra ciasta udekorowana jest prażonymi orzechami włoskimi z miodem. Ciasto odpowiedniej wilgotności nabiera dopiero po dwóch dniach dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce przykryte folią spożywczą. Ciasto jest mało słodkie, lecz polewa orzechowo miodowa idealnie wyrównuje ogólny smak wypieku.



MIODOWNIK Z MAKIEM I ORZECHAMI


SKŁADNIKI:
*foremka 24x24 cm.

Placek miodowy:

  • mąka pszenna tortowa (3 szkl.)
  • masło (150 g)
  • cukier (2/3 szkl.)
  • miód naturalny u mnie wielokwiatowy (3 łyżki) 
  • jajka (2 szt. średniej wielkości)
  • soda oczyszczona (1,5 łyżeczki)

Biszkopt makowy:

  • jajka (4 szt. średniej wielkości)
  • cukier (2/3 szkl.)
  • mąka pszenna tortowa (2/3 szkl.)
  • mąka ziemniaczana ( 2 łyżeczki)
  • mak suchy niemielony (pół szklanki)
  • sól (szczypta)

Krem budyniowy:

  • mleko (600 ml.)
  • budyń waniliowy (2 opakowania = 80 g proszku)
  • cukier (5 łyżek)
  • aromat śmietankowy (1 łyżeczka)
  • masło miękkie (200 g)

Polewa z orzechami:

  • orzechy włoskie posiekane (200 g)
  • masło (75 g)
  • cukier (5 łyżek)
  • miód naturalny u mnie wielokwiatowy (2 łyżki)

Poncz:

  • woda ciepła (pół szklanki niecałe)
  • cukier (1 łyżka)
  • sok z cytryny (1 łyżka)



WYKONANIE:

Jak wykonać Miodownik z makiem i orzechami pokazane jest w filmie. Zapraszam do oglądania.



1. Placek miodowy:
  • Mąkę i sodę przesiewamy. 
  • Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku podgrzewając na średnim grzaniu kuchenki. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Wlewamy lekko ciepłe składniki z rondelka. Mieszamy wszystkie składniki trzepaczką do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Ciasto dzielimy na połowę. Jedną część ciasta wylepiamy dno foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (boków foremki niczym nie smarujemy). Ciasto w foremce wyrównujemy.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175℃ i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 10 - 15 minut. 
  • Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko przestygnie wyciągamy upieczony placek miodowy, odwracamy do góry spodem, ściągamy papier i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Drugą część ciasta wypiekamy w taki sam sposób.

2. Biszkopt makowy:
  • Obie mąki, przesiewamy do miseczki. Wsypujemy mak i mieszamy. 
  • Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka lekko się spienią wsypujemy szczyptę soli, a po 1-2 minucie gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut. (cały proces ubijania białek od początku do końca to około 15 minut.) Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser.
  • Wsypujemy w dwóch partiach suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna, bo tam  lubi osadzać się mąka. 
  • Masę przelewamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (tej samej, w której piekliśmy placki miodowe)  Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika,  pieczemy w funkcji góra dół w 175℃ przez około 25 - 30 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
  • Gdy biszkopt się upiecze wyciągamy od razu z piekarnika. A gdy foremka lekko przestygnie wyciągamy biszkopt z foremki, odwracamy do góry spodem, ściągamy papier i pozostawiamy do wystudzenia.

3. Krem budyniowy:
  • 500 ml. mleka wraz z aromatem śmietankowym i cukrem podgrzewamy. 
  • W pozostałym mleku rozpuszczamy 2 budynie waniliowe (proszek)
  • Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy rozrobione z kubeczka budynie i energicznie mieszamy gotując, aż zgęstnieje.
  • Ściągamy z kuchenki i blendujemy gorącą masę, aby otrzymać aksamitną konsystencję (blendowanie można pominąć)
  • Przykrywamy budyń w rondelku folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Miękkie masło miksujemy, aż zrobi się puszyste. Dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.

4. Poncz:
  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i cytrynę.
  • odstawiamy do wystudzenia.

5. Składanie ciasta:
  • W foremce układamy jeden placek miodowy, wykładamy połowę masy budyniowej, nakładamy biszkopt makowy i  nasączamy go ponczem. Wykładamy drugą połowę kremu i drugi blat ciasta miodowego.
  • Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań warstwy orzechowej.

6. Warstwa orzechowa:
  • W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. 
  • Dodajemy orzechy posiekane. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
  • Wykładamy na górę ciasta i wyrównujemy.
  • Gdy przestygnie wstawiamy do lodówki.


UWAGI:
  • Ciasto odpowiedniej wilgotności nabiera dopiero po dwóch dniach dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce przykryte folią spożywczą. 
  • Ciasto jest mało słodkie, lecz polewa orzechowo miodowa idealnie wyrównuje ogólny smak ciasta.

TUTAJ najdziesz więcej wypieków na Boże Narodzenie.

miodownik z orzechami włoskimi

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Komentarze

  1. Wygląda pysznie i kalorycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto! Idealnie nada się na świąteczny stół

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23/12/23

    Super ciasto

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz