Piernik z gruszkami

Gruszki na pierniku

Przepis na pyszne ciasto na święta. Piernik z gruszkami i niespodzianką w środku przełożony kremem jogurtowym i musem gruszkowym. Uwieńczeniem ciasta są wystające gruszki, pod którymi ukryta jest niespodzianka w postaci mini pianek marshmallows. Piernik udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i posypką cukrową. Moja kreacja inspirowana jest przepisem od Eweliny.



PIERNIK Z GRUSZKAMI


SKŁADNIKI:
*tortownica 24 cm.


GRUSZKI GOTOWANE:
  • gruszki ( 5 szt )
  • woda (500 ml.)
  • cukier (3 łyżki)
  • anyż (1 gwiazdka)
  • cynamon ( pół laski)
  • sok z połowy cytryny

PIERNIK:
  • jajka (2 szt. średnie)
  • cukier ( 3/4 szkl. = 150 g)
  • masło (130 g)
  • jogurt grecki (130 g)
  • mąka pszenna typ 450 (2 szkl. = 300 g)
  • miód naturalny wielokwiatowy (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka )
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • przyprawa do piernika (3 łyżeczki)
  • kakao (3 łyżeczki)
  • gruszki (5 połówek z ogonkiem)

PONCZ:
  • woda wrząca (100 ml.)
  • kawa rozpuszczalna (2 łyżki)
  • likier amaretto (30 ml.)

MUS GRUSZKOWY:
  • 4 gruszki + 5 pozostałych dolnych połówek gruszek ( po obraniu łączna waga wszystkich gruszek to 600 g) 
  • woda (130 ml.)
  • galaretki gruszkowe ( 2 op. = 140 g) dostępne tutaj

KREM JOGURTOWY:
  • jogurt grecki (300 g)
  • śmietanka kremówka 30% (300 ml.)
  • cukier puder (3 łyżki kopiaste)
  • żelatyna (3 łyżeczki) 
  • woda gorąca (1/4 szkl.)
  • łezki czekoladowe (100 g) dostępne tutaj

POLEWA:
  • śmietanka kremówka 30% (4 łyżki)
  • czekolada mleczna (100 g)

DODATKOWO:
  • masło ( do wysmarowania tortownicy)
  • kasza manna (do obsypania tortownicy)
  • pianki mini marshmallows ( około 100 g) dostępne tutaj
  • posypka cukrowa (do ozdoby ciasta)

PRZYBORY:




WYKONANIE:

Jak wykonać Piernik z gruszkami pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.



1. Przygotowanie.
  • Tortownicę na spodzie wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
  • Piekarnik włączamy na 180℃.

2. Gruszki gotowane.
  • Guszki obieramy, przekrajamy w połowie (poziomo) i czyścimy z gniazd nasiennych. 
  • Do rondelka wlewamy wodę, sok z cytryny, anyż, cynamon, cukier i doprowadzamy do wrzenia.
  • Do wrzątku dodajemy górne połówki gruszek (te z ogonkiem). Gotujemy na średnim grzaniu kuchenki 10 minut.
  • Po tym czasie wyciągamy gruszki na durszlak aby odciekły z wody.

3. Piernik.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszysto około 15 minut. Ciągle miksując dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Miksujemy do połączenia składników.
  • Przelewamy ciasto do tortownicy. Na górę układamy gruszki mniej więcej w tej samej odległości od siebie.  
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 50 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
  • Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie przekrajamy na 2 blaty. Robimy to ostrożnie, aby nie uszkodzić gruszek (patrz film).
  • Gruszki z górnego blatu wyciągamy od spodu.

4. Poncz.
  • Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dolewamy amaretto, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.



5. Mus gruszkowy.
  • Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka,  zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu 10 minut.
  • Po tym czasie wyłączamy grzanie kuchenki, wsypujemy galaretki, mieszamy i blendujemy.
  • Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

6. Krem jogurtowy.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
  • Kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty. 
  • Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy jogurt grecki. 
  • Od razu też wlewamy wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo, bo krem może się zważyć).
  • Wsypujemy łezki czekoladowe i mieszamy szpatułką.

7. Polewa.
  • Czekoladę wraz z kremówką roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

8. Składanie ciasta.
  • Do foremki przekładamy dolny blat ciasta piernikowego i nasączamy ponczem.
  • Wykładamy połowę kremu jogurtowego i wyrównujemy powierzchnię.
  • Wylewamy tężejący mus gruszkowy. Wstawiamy do lodówki, aby mus mocno stężał (aby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na 5-8 minut)
  • Na stężały mus wykładamy resztę kremu jogurtowego i wyrównujemy powierzchnię.
  • Górny blat piernika bez gruszek (patrz film) od spodu nasączamy ponczem. Kładziemy na krem jogurtowy.
  • Piernik od góry nasączamy ponczem.
  • W otwory piernika wsypujemy mini pianki marshmallows. 
  • Na otwory nakładamy gruszki.
  • Polewamy ciasto lekko ciepłą czekoladą i na koniec posypujemy ozdobami cukrowymi.

 Uwagi:
Ciasto przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku, aby piernik szybko nie wysechł.


TUTAJ najdziesz więcej przepisów na ciasta świąteczne.

Piernik z gruszkami i marsmallows

Piernik z gruszkowym musem

Piernik z gruszkami

Piernik z musem gruszkowym i marshmallows

Piernik z marshmallows i musem gruszkowym

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pin: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!




Komentarze