Czekoladowa Rozkosz z Kremem Budyniowym

ciasto czekoladowe z budyniem

Czekoladowa Rozkosz z pysznym kremem budyniowo galaretkowym jest to ciasto, które w jednym kęsie zapewnia niezapomniane doznania smakowe i przenosi nas w krainę rozkoszy.
Mocno czekoladowe ciasto na spodzie stanowi idealne tło dla pysznego kremu o delikatnej konsystencji, przygotowanego na bazie soku wieloowocowego. Dodatkowym elementem są tu herbatniki otulone budyniowym kremem z galaretką, który wzbogaca smakową paletę tego pysznego ciasta. Dekorację stanowią rozetki z bitej śmietany udekorowane czekoladową posypką. 



Czekoladowa Rozkosz z Kremem Budyniowym i Galaretką 

SKŁADNIKI:
*na foremkę 24x24cm.

CIASTO CZEKOLADOWE:
  • mleko (pół szkl.)
  • gorzka czekolada (50 g)
  • 1 jajko
  • cukier (2/3 szkl.)
  • olej (1/4 szkl.)
  • jogurt grecki (pół szkl.)
  • coś waniliowego (ekstrakt lub cukier waniliowy)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • kakao (pół szkl.)
  • proszek do pieczenia (pół łyżeczki.)
  • soda (pół łyżeczki.)

BUDYŃ Z GALARETKĄ:
  • sok wieloowocowy (1 litr)
  • 2 budynie waniliowe (76 g)

KREM BUDYNIOWY:
  • połowę budyniu z galaretką
  • 2 galaretki przezroczyste (154g)
  • śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
  • śmietan fix (1,5 opakowania)
  • cukier waniliowy (3 łyżki)

DODATKOWO:
  • herbatniki (17 szt.)

DEKORACJA:
  • śmietanka kremówka 30% (150 ml.)
  • pół opakowania śmietan fix 
  • cukier puder (1 łyżka)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać 
Czekoladową Rozkosz z Kremem Budyniowym 


Krok 1Ciasto czekoladowe.
Do rondelka wlewamy pół szkl. mleka. Podgrzewamy i dodajemy 50 g deserowej czekolady. Podgrzewając mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.
Nie gotujemy. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Do dużej misy przekładamy 1 jajko i 2/3 szkl. cukru. Cukier wsypujemy partiami ucierając 3 minuty rózgą kuchenną, aż masa zrobi się jasna.
Wlewamy 1/4 szkl oleju (u mnie jest to oliwa z oliwek) Dajcie sobie jaki olej chcecie nie musi to być oliwa z oliwek. Następnie 0,5 szkl. jogurtu greckiego (zamiast jogurtu greckiego można dać zwykłą kwaśną śmietanę) 
Krótko mieszamy do połączenia składników i wlewamy wystudzoną czekoladę.
Wsypujemy przesiewając 1 szklankę mąki pszennej, pół szkl. kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i 1 cukier waniliowy. Przesiewamy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia składników (masa wyjdzie dość gęsta, 
a to przez ten jogurt, bo tutaj w Grecji mamy bardzo gęsty jogurt grecki. Jeżeli dacie zwykłą śmietanę, to masa będzie rzadsza, ale bez obawy też ciasto wyjdzie.)
Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 24x24cm. wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy. 
Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 160*C przez około 25 - 35min
Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. 
Po upieczeniu wyciągamy z foremki, ściągamy papier do pieczenia i pozostawiamy ciasto do wystudzenia. 
Następnie wkładamy z powrotem do foremki.

Czekoladowe z masą budyniową i galaretką

Krok 2: Budyń z galaretką
Do dużego kubka wlewamy 200 ml. soku wieloowocowego, a do rondelka wlewamy 800 ml. i włączamy grzanie kuchenki. 
Do soku w kubku wsypujemy 2 budynie waniliowe, z czego każdy budyń ma 38 g. Mieszamy. Zaznaczam, że nie dodajemy cukru, bo sok sam w sobie już jest słodki. 
Gdy sok w rondelku zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy jeszcze chwilkę aż zgęstnieje. Ściągamy z kuchenki i wsypujemy 2 przezroczyste galaretki (dowolnego smaku) 
(Jeżeli nie macie przezroczystych galaretek możecie dać inne, najlepiej jakieś żółte)
Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się proszku i dzielimy na 2 równe części rozlewając do miseczek. Jedną miseczkę odstawiamy, niech się spokojnie studzi, a drugą wstawiamy do zimnej wody, aby szybciej wystygła.

Do misy miksera wlewamy 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 %, włączamy mikser i wsypujemy 3 łyżki cukru pudru. Do tego 1,5 opakowania śmietanfix
i ubijamy na sztywno. 
Zamiast śmietanfix możecie użyć żelatynę. (Gdybyście zdecydowali się na żelatynę, to potrzebujecie dać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w mniej więcej
100 ml. gorącej wody. 100 ml. to jest mniej niż 1/4 szklanki)  
Gdy kremówka się ubije wyłączamy mikser i wlewamy wystudzony i lekko tężejący budyń z galaretką. 
Nie miksujemy mikserem, tylko mieszamy delikatnie łyżką. 
Krem przekładamy na czekoladowe ciasto w foremce. 
Wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę ciemnych herbatników (to będzie około 17 szt.) 
Wstawiamy do lodówki do stężenia. 
Gdy krem trochę stężeje, na herbatniki wylewamy drugą część budyniu z galaretką (powinna ona już lekko tężeć).
Ciasto wstawiamy do lodówki przykryte folia spożywczą, żeby wszystkie smaki się przeszły, a ciasto czekoladowe nabrało odpowiedniej wilgotności. 
Jeżeli nie dacie folii to czekoladowy spód ciasta może być zbyt suchy. 
Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej cała noc. 

Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym

Krok 3: Dekoracja.
Do zrobienia bitej śmietany użyłam 150 ml. śmietanki kremówki 30%, 1 łyżkę cukru pudru i pół opakowania śmietanfix tj 4 g. (oczywiście możecie pominąć śmietanfix, ale wtedy zamiast kremówki 30% dajcie sobie kremówkę o większej zawartości tłuszczu np 36% )
Na koniec posypujemy czekoladową posypką.

*UWAGI:
Do kremu zamiast śmietanfix można dać żelatynę.
Do dekoracji z ubitej śmietany nie trzeba dodawać śmietanfix, ale wtedy najlepiej użyć kremówki 36% (ja dodałam śmietanfix, aby rozetki mi się nie rozpłynęły ze względu na upał)


|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta czekoladowe

Czekoladowe z kremem budyniowym i musem

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Komentarze

  1. Anonimowy15/7/23

    Pomysł ciekawy, sprobuję zrobić 😃 tylko jakim cudem na zdjęciu obie warsty kremów są podobnej grubości skoro budyń dzielę na 2 równe części, a do jedej z nich dodaję jeszcze 400ml ubitej śmietany...?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty