Czekoladowa Rozkosz z Kremem Budyniowym
Czekoladowa Rozkosz z pysznym kremem budyniowo galaretkowym jest to ciasto, które w jednym kęsie zapewnia niezapomniane doznania smakowe i przenosi nas w krainę rozkoszy.
Mocno czekoladowe ciasto na spodzie stanowi idealne tło dla pysznego kremu o delikatnej konsystencji, przygotowanego na bazie soku wieloowocowego. Dodatkowym elementem są tu herbatniki otulone budyniowym kremem z galaretką, który wzbogaca smakową paletę tego pysznego ciasta. Dekorację stanowią rozetki z bitej śmietany udekorowane czekoladową posypką.
Czekoladowa Rozkosz z Kremem Budyniowym i Galaretką
SKŁADNIKI:
*na foremkę 24x24cm.
CIASTO CZEKOLADOWE:
- mleko (pół szkl.)
- gorzka czekolada (50 g)
- 1 jajko
- cukier (2/3 szkl.)
- olej (1/4 szkl.)
- jogurt grecki (pół szkl.)
- coś waniliowego (ekstrakt lub cukier waniliowy)
- mąka pszenna (1 szkl.)
- kakao (pół szkl.)
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki.)
- soda (pół łyżeczki.)
BUDYŃ Z GALARETKĄ:
- sok wieloowocowy (1 litr)
- 2 budynie waniliowe (76 g)
KREM BUDYNIOWY:
- połowę budyniu z galaretką
- 2 galaretki przezroczyste (154g)
- śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
- śmietan fix (1,5 opakowania)
- cukier waniliowy (3 łyżki)
DODATKOWO:
- herbatniki (17 szt.)
DEKORACJA:
- śmietanka kremówka 30% (150 ml.)
- pół opakowania śmietan fix
- cukier puder (1 łyżka)
Potrzebne gadżety:
Zobacz krok po kroku jak wykonać
Czekoladową Rozkosz z Kremem Budyniowym
Krok 1: Ciasto czekoladowe.
Do rondelka wlewamy pół szkl. mleka. Podgrzewamy i dodajemy 50 g deserowej czekolady. Podgrzewając mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.
Nie gotujemy. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Do dużej misy przekładamy 1 jajko i 2/3 szkl. cukru. Cukier wsypujemy partiami ucierając 3 minuty rózgą kuchenną, aż masa zrobi się jasna.
Wlewamy 1/4 szkl oleju (u mnie jest to oliwa z oliwek) Dajcie sobie jaki olej chcecie nie musi to być oliwa z oliwek. Następnie 0,5 szkl. jogurtu greckiego (zamiast jogurtu greckiego można dać zwykłą kwaśną śmietanę)
Krótko mieszamy do połączenia składników i wlewamy wystudzoną czekoladę.
Wsypujemy przesiewając 1 szklankę mąki pszennej, pół szkl. kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i 1 cukier waniliowy. Przesiewamy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia składników (masa wyjdzie dość gęsta,
a to przez ten jogurt, bo tutaj w Grecji mamy bardzo gęsty jogurt grecki. Jeżeli dacie zwykłą śmietanę, to masa będzie rzadsza, ale bez obawy też ciasto wyjdzie.)
Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 24x24cm. wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 160*C przez około 25 - 35min.
Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Po upieczeniu wyciągamy z foremki, ściągamy papier do pieczenia i pozostawiamy ciasto do wystudzenia.
Następnie wkładamy z powrotem do foremki.
Krok 2: Budyń z galaretką
Do dużego kubka wlewamy 200 ml. soku wieloowocowego, a do rondelka wlewamy 800 ml. i włączamy grzanie kuchenki.
Do soku w kubku wsypujemy 2 budynie waniliowe, z czego każdy budyń ma 38 g. Mieszamy. Zaznaczam, że nie dodajemy cukru, bo sok sam w sobie już jest słodki.
Gdy sok w rondelku zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy jeszcze chwilkę aż zgęstnieje. Ściągamy z kuchenki i wsypujemy 2 przezroczyste galaretki (dowolnego smaku)
(Jeżeli nie macie przezroczystych galaretek możecie dać inne, najlepiej jakieś żółte)
Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się proszku i dzielimy na 2 równe części rozlewając do miseczek. Jedną miseczkę odstawiamy, niech się spokojnie studzi, a drugą wstawiamy do zimnej wody, aby szybciej wystygła.
Do misy miksera wlewamy 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 %, włączamy mikser i wsypujemy 3 łyżki cukru pudru. Do tego 1,5 opakowania śmietanfix
i ubijamy na sztywno.
Zamiast śmietanfix możecie użyć żelatynę. (Gdybyście zdecydowali się na żelatynę, to potrzebujecie dać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w mniej więcej
100 ml. gorącej wody. 100 ml. to jest mniej niż 1/4 szklanki)
Gdy kremówka się ubije wyłączamy mikser i wlewamy wystudzony i lekko tężejący budyń z galaretką.
Nie miksujemy mikserem, tylko mieszamy delikatnie łyżką.
Krem przekładamy na czekoladowe ciasto w foremce.
Wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę ciemnych herbatników (to będzie około 17 szt.)
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Gdy krem trochę stężeje, na herbatniki wylewamy drugą część budyniu z galaretką (powinna ona już lekko tężeć).
Ciasto wstawiamy do lodówki przykryte folia spożywczą, żeby wszystkie smaki się przeszły, a ciasto czekoladowe nabrało odpowiedniej wilgotności.
Jeżeli nie dacie folii to czekoladowy spód ciasta może być zbyt suchy.
Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej cała noc.
Krok 3: Dekoracja.
Do zrobienia bitej śmietany użyłam 150 ml. śmietanki kremówki 30%, 1 łyżkę cukru pudru i pół opakowania śmietanfix tj 4 g. (oczywiście możecie pominąć śmietanfix, ale wtedy zamiast kremówki 30% dajcie sobie kremówkę o większej zawartości tłuszczu np 36% )
Na koniec posypujemy czekoladową posypką.
*UWAGI:
Do kremu zamiast śmietanfix można dać żelatynę.
Do dekoracji z ubitej śmietany nie trzeba dodawać śmietanfix, ale wtedy najlepiej użyć kremówki 36% (ja dodałam śmietanfix, aby rozetki mi się nie rozpłynęły ze względu na upał)
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta czekoladowe
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Pomysł ciekawy, sprobuję zrobić 😃 tylko jakim cudem na zdjęciu obie warsty kremów są podobnej grubości skoro budyń dzielę na 2 równe części, a do jedej z nich dodaję jeszcze 400ml ubitej śmietany...?
OdpowiedzUsuń