Krówka Jabłkowa bez pieczenia

Jabłecznik z pianką

Krówka Jabłkowa z cytrynową pianką to przepis na jabłecznik bez pieczenia. Jabłecznik ten to prawdziwa harmonia smaków. Soczyste jabłka nadają mu naturalnej słodyczy i delikatnej kwasowości, podczas gdy gładka masa krówkowa dodaje mu wyjątkowej konsystencji i bogactwa smaku. Wszystko to podbite jest świeżością pianki cytrynowej, która nadaje temu deserowi niepowtarzalny charakter przez co całość idealnie się komponuje. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która udowadnia, że w kuchni nie ma granic, jeśli chodzi o kreatywność i smak."


Krówka Jabłkowa bez pieczenia

SKŁADNIKI:
na foremkę 25x35 cm

Masa krówkowa:
  • Masa krówkowa (460 g) 
  • masło (200 g) 
  • *oba składniki powinny być o temperaturze pokojowej

Masa jabłkowa:
  • jabłka 1kg - waga po obraniu (u mnie są to w większości zielone jabłka Granny Smith i 2 czerwone jabłka Gala)
  • cukier (2-3 łyżki)
  • aromat waniliowy lub ekstrakt (parę kropel)
  • sok z 1 cytryny
  • woda (pół szklanki)
  • galaretka cytrynowa (57 g proszku) 

Pianka cytrynowa:
  • galaretka cytrynowa (77 g)
  • woda gorąca (1 szklanka)
  • śmietanka kremówka 30% (500 ml.)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dekoracja:
  • biała czekolada (około 40 g)
  • kuleczki musujące (garść) - do zdobycia tutaj

Dodatkowo:
  • herbatniki (około 60 szt.)

Potrzebne gadżety:
  • foremka 25x35 cm
  • szpatułka
  • szklanka 250 ml.
  • miarka
  • waga
  • mikser



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Jabłecznik bez pieczenia

Krok 1: Spód
Na dno foremki o wymiarach 25x35 cm. wykładamy 20 jasnych herbatników. 

Krok 2: Masa krówkowa.
*Składniki do masy krówkowej powinny być o temperaturze pokojowej.
200 g miękkiego masła miksujemy na puszysto. Dodajemy 460 g masy krówkowej i miksując na średnich obrotach miksera łączymy oba składniki. Przekładamy na herbatniki w foremce i wyrównujemy powierzchnię kremu. Układamy około 20 herbatników. Odstawiamy do lodówki.

Krok 3: Masa jabłkowa.
Do garnka przekładamy 1 kg. jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki. (U mnie są to jabłka mieszane, w większości to jabłka zielone i 2 czerwone. Waga  moich jabłek przed obraniem to 1kg i 300 gramów. ) Wsypujemy 2-3 łyżki cukru, aromat waniliowy (można dać cukier waniliowy lub ekstrakt),  sok z 1cytryny (zanim dodamy sok z cytryny trzeba zetrzeć skórkę, bo przyda się w dalszym procesie tworzenia ciasta) 
Włączamy grzanie kuchenki i prażymy jabłka na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż zrobią się miękkie. 
Jeżeli jabłka są mało soczyste wtedy dolewamy pół szklanki wody. 
Gdy jabłka będą gotowe ( ja prażyłam moje 20 minut) to wyłączamy kuchenkę i blendujemy je na papkę. 
Wsypujemy 1 galaretkę cytrynową (tj. 57g proszku) i mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy masę jabłkową do wystudzenia, a następnie wykładamy ją na herbatniki w foremce. 
Wyrównujemy masę jabłkową i przykrywamy ją warstwą herbatników.  Wstawiamy ciasto do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

Krok 4: Pianka cytrynowa
1 galaretkę cytrynową (77g ) rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Studzimy.
500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru i otartą skórkę z 1 cytryny miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietanka się ubije zmniejszamy obroty do najniższych i wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. 
Miksujemy krótko do połączenia składników. Wykładamy bitą śmietanę na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię za pomocą gładzika cukierniczego.

Krok 5: Dekoracja.
Ciasto posypujemy tartą białą czekoladą (wystarczy ok 40 g.) 
Na warstwę z białej czekolady wykładamy kolorowe kuleczki musujące.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia

Krówka Jabłkowa bez pieczenia

Jabłecznik bez pieczenia

krówka jabłkowa bez pieczenia

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Komentarze