Świąteczna Babka Piernikowa z Serem.
Wyobraź sobie połączenie dwóch kultowych smaków - piernika i sernika. Tak właśnie powstała babka piernikowa z serem, zapewniając smakową podróż przez tradycję i innowację.
Babka ta jest o mocno korzennym smaku przeplatanym aksamitnym serem. Górę babki wieńczy polewa z lukru o delikatnym akcencie cytrynowym przyozdobionym niebiesko białą posypką cukrową. Jest to wypiek zaskakująco wyśmienity w smaku.
Jeżeli szukasz niebanalnego wypieku, który zaskoczy Twoich gości, to Babka Piernikowo Serowa będzie doskonałym wyborem.
Przepis na Babkę Piernikową z Serem
SKŁADNIKI:
Masa Piernikowa:
- jajka średniej wielkości (4 szt. )
- miód (3/4 szkl.)
- cukier (3/4 szkl.)
- masło (125 g)
- kakao (4 łyżki)
- mąka pszenna (2 szkl.)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- przyprawa do piernika (40 g)
Masa Serowa:
- ser półtłusty zmielony (500 g) lub z wiaderka ser
- jaka (2 szt.)
- cukier (5 łyżek)
- masło (100 g)
- budyń śmietankowy (1 opakowanie = 38 g)
Lukier i dekoracja:
- cukier puder (1 szkl.)
- sok z cytryny (2 łyżeczki)
- woda gorąca (3 łyżki)
- posypka cukrowa niebiesko biała (opcjonalnie)
Przybory:
- szpatułka
- mikser
- waga
- szklanka 250 ml.
- foremka na babkę o średnicy 22cm.
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić Babkę piernikową z Serem.
Krok 1: Przygotowanie foremki.
Foremkę na babkę o średnicy 22 cm. dobrze natłuszczamy masłem i posypujemy grysikiem, bułką tartą, lub mąką (ja używam drobnego grysiku).
Wstawiamy foremkę do lodówki (w ten sposób masło nie wsiąknie do masy ciasta i później po upieczeniu babkę można łatwo wyciągnąć z foremki. Albo można użyć foremki silikonowej, to będzie jeszcze lepiej.)
Krok 2: Masa Piernikowa.
Miód, cukier i masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Do wystudzonej masy miodowej dodajemy jajka, przyprawę do piernika i kakao. Krótko miksujemy. Wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Krok 3: Masa Serowa.
Ser blendujemy z proszkiem budyniowym (gdyby ser był za gęsty utrudniając blendowanie, można dodać odrobinę mleka). Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszysto. Dodajemy ser łyżka po łyżce i miksujemy do połączenia składników.
Krok 4: Układanie warstw i pieczenie.
Do foremki wykładamy połowę ciasta piernikowego, następnie połowę masy serowej, resztę masy piernikowej i na górę pozostałą masę serową. Wyrównujemy lekko.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 75 min.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy w foremce. Dopiero gdy babka wystygnie można wyjąc z foremki.
Krok 5: Lukier i dekoracja.
Składniki na lukier łączymy ze sobą. Lukrem polewamy babkę i posypujemy ozdobami cukrowymi.
W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.
TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na Święta Bożego Narodzenia.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz