Ciasto Wiewiórka z Serem i Pomarańczą

Ciasto Bakaliowe z Pomaranczą

Przepis na Ciasto Wiewiórka z Serem i Pomarańczą. 

Jeśli poszukujesz wyjątkowego ciasta z serem, rodzynkami, orzechami i pomarańczą, to wypiek ten jest doskonałym wyborem. Jest to ciasto bakaliowe, wypełnione w środku delikatnym gotowanym serem. Górę przyozdabia  budyniowy kremem z pomarańczą, który nadaje ciastu wyjątkowego akcentu. Wiórki kokosowe i Suszona żurawina dopełniają całości tego pysznego ciasta.



SKŁADNIKI:

na foremkę 25x25 cm.

Ciasto Bakaliowe:

  • jajka ( 5 szt.)
  • mąka pszenna (2,5 szkl.)
  • cukier (1 szkl.)
  • soda (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • olej (3/4 szkl.)
  • mleko (3/4 szkl.)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • orzechy włoskie (50 g)
  • rodzynki i żurawina suszona (50 g)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka) - do obtoczenia bakalii

Masa Serowa:

  • ser półtłusty zmielony (1 kg) - może być z wiaderka
  • masło (100 g)
  • jajka (4 szt.)
  • budyń śmietankowy (2 opakowania = 76g)
  • cukier (1 szklanka)
  • mleko (250 ml.)

Krem pomarańczowy:

  • sok ze świeżej pomarańczy (300 ml.)
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
  • 1 budyń śmietankowy

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe
  • żurawina suszona

Przybory:

  • szpatułka 
  • szklanka 250 ml.
  • mikser
  • waga
  • papier do pieczenia
  • foremka 25 x 25 cm.



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Ciasto Wiewiórka z Serem i Pomarańczą

Krok 1: Przygotowanie.

Bakalie zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy do napęcznienia 5 minut i odcedzamy.
Suche bakalie oprószamy mąką.
Foremkę całą wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 2: Ciasto Bakaliowe.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon razem przesiewamy.
Jajka z cukrem ucieramy na puszysto. Dodajemy na przemian przesiane suche składniki, mleko i olej. Gdy składniki się połączą dodajemy posiekane orzechy włoskie, oprószone mąką bakalie i mieszamy szpatułką.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta z bakaliami i mieszamy delikatnie.
Przelewamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ przez 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 2 blaty.

Krok 3: Masa Serowa.

Ser blendujemy z ekstraktem waniliowym. 
Budynie rozrabiamy w mleku. 
Jajka roztrzepujemy w miseczce. 
W garnku roztapiamy masło, wsypujemy cukier i podgrzewamy aż składniki się roztopią. Dodajemy zblendowany ser i mieszamy energicznie. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i rozrobione w mleku budynie. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Z powstałej masy serowej odkładamy do miseczki 6-8 łyżek masy. Masę serową z garnka przelewamy na dolny blat ciasta w foremce, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta, który smarujemy cienko odłożoną masą serową.

Krok 4: Masa Budyniowa.

Do rondelka wlewamy 200 ml. soku pomarańczowego i zagotowujemy.
W kubeczku w 100 ml. soku pomarańczowego rozrabiamy budyń śmietankowy i wlewamy go do gotującego się soku.  Wlewamy też kremówkę i gotujemy mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje.
Gotową masę budyniową wylewamy na ciasto w foremce. Gdy lekko przestygnie posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy żurawiną, a gdy ciasto całkowicie wystygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz FILM

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Ciasta z Serem

Ciasto bakaliowe

Ciasto z gotowanym serem i bakaliami

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo






Komentarze