Przepis na Ciasto Wiewiórka z Serem i Pomarańczą.
Jeśli poszukujesz wyjątkowego ciasta z serem, rodzynkami, orzechami i pomarańczą, to wypiek ten jest doskonałym wyborem. Jest to ciasto bakaliowe, wypełnione w środku delikatnym gotowanym serem. Górę przyozdabia budyniowy kremem z pomarańczą, który nadaje ciastu wyjątkowego akcentu. Wiórki kokosowe i Suszona żurawina dopełniają całości tego pysznego ciasta.
SKŁADNIKI:
na foremkę 25x25 cm.
Ciasto Bakaliowe:
- jajka ( 5 szt.)
- mąka pszenna (2,5 szkl.)
- cukier (1 szkl.)
- soda (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- olej (3/4 szkl.)
- mleko (3/4 szkl.)
- cynamon (1 łyżeczka)
- orzechy włoskie (50 g)
- rodzynki i żurawina suszona (50 g)
- mąka ziemniaczana (1 łyżka) - do obtoczenia bakalii
Masa Serowa:
- ser półtłusty zmielony (1 kg) - może być z wiaderka
- masło (100 g)
- jajka (4 szt.)
- budyń śmietankowy (2 opakowania = 76g)
- cukier (1 szklanka)
- mleko (250 ml.)
Krem pomarańczowy:
- sok ze świeżej pomarańczy (300 ml.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
- 1 budyń śmietankowy
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- żurawina suszona
Przybory:
- szpatułka
- szklanka 250 ml.
- mikser
- waga
- papier do pieczenia
- foremka 25 x 25 cm.
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Ciasto Wiewiórka z Serem i Pomarańczą
Krok 1: Przygotowanie.
Bakalie zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy do napęcznienia 5 minut i odcedzamy.
Suche bakalie oprószamy mąką.
Foremkę całą wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2: Ciasto Bakaliowe.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon razem przesiewamy.
Jajka z cukrem ucieramy na puszysto. Dodajemy na przemian przesiane suche składniki, mleko i olej. Gdy składniki się połączą dodajemy posiekane orzechy włoskie, oprószone mąką bakalie i mieszamy szpatułką.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta z bakaliami i mieszamy delikatnie.
Przelewamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ przez 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
Krok 3: Masa Serowa.
Ser blendujemy z ekstraktem waniliowym.
Budynie rozrabiamy w mleku.
Jajka roztrzepujemy w miseczce.
W garnku roztapiamy masło, wsypujemy cukier i podgrzewamy aż składniki się roztopią. Dodajemy zblendowany ser i mieszamy energicznie. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i rozrobione w mleku budynie. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Z powstałej masy serowej odkładamy do miseczki 6-8 łyżek masy. Masę serową z garnka przelewamy na dolny blat ciasta w foremce, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta, który smarujemy cienko odłożoną masą serową.
Krok 4: Masa Budyniowa.
Do rondelka wlewamy 200 ml. soku pomarańczowego i zagotowujemy.
W kubeczku w 100 ml. soku pomarańczowego rozrabiamy budyń śmietankowy i wlewamy go do gotującego się soku. Wlewamy też kremówkę i gotujemy mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje.
Gotową masę budyniową wylewamy na ciasto w foremce. Gdy lekko przestygnie posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy żurawiną, a gdy ciasto całkowicie wystygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz FILM
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Ciasta z Serem
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Komentarze
Prześlij komentarz