Faworki z Miodem i Orzechami na Jogurcie Greckim

Faworki miodowe z orzechami
Faworki z Miodem i Orzechami na Jogurcie Greckim

Przepis na Faworki z Miodem i Orzechami na Jogurcie Greckim - Idealne na Tłusty Czwartek!

Tłusty czwartek już niedługo, więc nie może zabraknąć przepisu na tę okazję. 
Z racji tego iż mieszkam w Grecji i tutejsza kuchnia jest mi bliska sercu, a przepisów na klasyczne polskie faworki z cukrem pudrem jest mnóstwo w sieci, to postanowiłam zrobić dla Was niezwykłe faworki w stylu greckim.  Uszczypnęłam trochę z polskiej kuchni, uszczypnęłam trochę z greckiej kuchni i tak oto powstały moje Jogurtowe Faworki z Miodem i Orzechami.

A na tradycyjne greckie faworki zwane Diples zaproszę Was innym razem, bo też są pyszne, ale całkiem inaczej się je robi.


Przepis na Faworki z Miodem i Orzechami w Stylu Greckim

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna ( 400 g)
  • cukier puder (1 łyżeczka)
  • żółtka (5 szt.)
  • jogurt grecki (8 łyżek)
  • spirytus (2 łyżki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • orzechy włoskie drobno posiekane (garść)
  • miód płynny (według gustu)
  • olej roślinny lub smalec do smażenia (1 litr)



WYKONANIE:

Zobacz jak zrobić Faworki w Stylu Greckim z Orzechami i Miodem.


Składniki na faworki mogą być prosto z lodówki.

Na stolnicę, lub do dużej miski przesiewamy mąkę i cukier puder. W mące robimy wgłębienie, do którego dodajemy żółtka, jogurt grecki, spirytus, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy składniki ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto. 

Napowietrzamy ciasto bijąc je wałkiem na przemian z zakładaniem (patrz film). 
Czyli uderzamy wałkiem, składamy ciasto, uderzamy, składamy i tak powtarzamy czynność kilkanaście razy przez 5 minut.
Po tym czasie ciasto zrobi się miękkie i plastyczne. Dalej ciasto napowietrzamy w dłoniach składając je i ugniatając następne 5 minut. (można napowietrzać ciasto mieląc je maszynką do mięsa, lub wałkując ze składaniem)

Gotowe ciasto formułujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką, lub folią spożywczą, aby nie wyschło i wstawiamy do lodówki, aby odpoczęło na 30 minut do 1 godziny.

Na podsypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkujemy ciasto. Nie podsypujemy za dużo mąką, aby ciasto nie stwardniało. Ciasto można podzielić  na 2 lub 4 części aby łatwiej się wałkowało.
Schłodzone ciasto wałkujemy cieniutko. Im cieniej rozwałkowane, tym faworki po upieczeniu będą bardziej chrupiące.

W międzyczasie w garnku rozgrzewamy olej roślinny lub smalec do 170-180 ℃ 

Rozwałkowane ciasto tniemy na paski mniej więcej długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. Środek każdego paska nacinamy i formułujemy wywijając do środka.

Sprawdzamy temperaturę tłuszczu termometrem, a jeżeli nie macie takiego, to wystarczy wsadzić wykałaczkę i jak zacznie skwierczeć tz. jak się pokażą takie małe bąbelki, to znaczy, że tłuszcz jest dobrze rozgrzany.
Gotowe faworki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Wyciągamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystudzenia.
Z podanych składników wyszło mi 110 szt.
 
Faworki można obsypać cukrem pudrem, lub tak jak u mnie polać obficie miodem i posypać posiekanymi lub zmielonymi orzechami.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Tłusty Czwartek

Chrusty na tłusty czwartek

Faworki na jogurcie greckim

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze