Kokosowe Ciasto z Alkoholem

 Ciasto Kokosowe z alkoholem

Kokosowe ciasto z alkoholem to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone. Górę ciasta przyozdabia alkoholowa polewa czekoladowa oprószona wiórkami kokosowymi, która podkreśla niepowtarzalny smak tego wypieku.
To ciasto nie tylko kusi swym aromatem, ale także obiecuje mięciutką przyjemność przy każdym kęsie. Jest to idealna propozycja na przyjęcie karnawałowe. 

Przepis na Kokosowe ciasto z Alkoholem

SKŁADNIKI:
(na blachę 25x40 cm)

Biszkopt:
  • jajka (7 szt.)
  • cukier (300 g)
  • mąka pszenna (230 g)
  • budyń śmietankowy (3 łyżki)
  • sól (szczypta)

Poncz:

  • likier kokosowy (220 ml.)
  • woda (220 ml.)

Krem kokosowy:

  • śmietanka kremówka 30% (750 ml.)
  • serek mascarpone (750 g)
  • likier kokosowy (7 łyżek)
  • cukier puder (6 łyżek)
  • wiórki kokosowe (3/4 szkl.)
Polewa:
  • czekolada deserowa (180 g)
  • likier kokosowy (120 ml.)
  • wiórki kokosowe do posypania polewy (około 2 garści)

Przybory:


WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać kokosowe ciasto z alkoholem 
 

1. Poncz.

Likier kokosowy łączymy z wodą.

2. Biszkopt.

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 160℃
Spód foremki o wymiarach 25x40 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy papierem do pieczenia.

Białka miksujemy 1 minutę na średnich obrotach miksera i gdy się spienią dodajemy sól. Po około 2 minutach miksowania, gdy piana zwiększy swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce). Gdy wsypiemy cały cukier dalej miksujemy (około 10 minut) na średnich obrotach miksera do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się sztywna i lśniąca. Cały proces ubijania białek od początku do końca powinien trwać od 12 do 15 minut. 
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Wyłączamy mikser i wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie szpatułką. 
Przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 160 ℃ przez 30 minut.
Po upieczeniu wyciągamy od razu z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego wystudzenia, odwracamy do góry spodem, ściągamy papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty (zobacz w filmie jak równo przekroić biszkopt nożem).
Dolny blat biszkoptu wsadzamy z powrotem do foremki i nasączamy połową ponczu.

3. Krem kokosowy.

Kremówkę ubijamy na średnich obrotach miksera dodając od razu mascarpone, cukier puder, likier kokosowy i wiórki kokosowe. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Połowę kremu wykładamy na nasączony biszkopt w foremce. Wyrównujemy powierzchnię.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który nasączamy resztą ponczu. Wykładamy pozostały krem i  wygładzamy.

4. Polewa.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy likier kokosowy o temperaturze pokojowej, mieszamy i od razu wylewamy na ciasto. Wygładzamy górę ciasta i póki polewa jeszcze nie zastygła posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.

W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz FILM

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Ciasta z Alkoholem

Pijany Kokos

Ciasto Kokosowe

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative





Komentarze