Oponki Jogurtowe

 Oponki bez drożdży

Przepis na  Oponki z jogurtem greckim bez drożdży. Pyszne, mięciutkie i kolorowe. Udekorowane białą czekoladą, kandyzowaną skórką cytrynową i kolorową posypką cukrową
Przygotowanie oponek jest łatwe i pełne radości. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i gotowe!
Najlepszą frajdą oprócz ich dekoracji jest oczywiście ich smakowanie. Są rewelacyjne w smaku i można je wcinać bez umiaru!

Gotowi na kulinarne doznania? Oponki jogurtowe to nie tylko pyszna przekąska, ale również świetny pomysł na kulinarną zabawę.
Idealnie się sprawdzą na Tłusty Czwartek, oraz z odpowiednią dekoracją na Walentynki.
Pozwól swojej wyobraźni biegać po kuchni i ciesz się niezapomnianym smakiem każdej kolorowej oponki! 🌈✨


Przepis na Oponki Jogurtowe

SKŁADNIKI:
na 13 sztuk

CIASTO:
  • mąka pszenna (350 g)
  • jogurt grecki (200 g)
  • jajko (1 duże) 
  • cukier (50 g)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • olej lub smalec do smażenia (1 litr)

DEKORACJA:
  • biała czekolada (100 g)
  • olej kokosowy ( 2 łyżki)
  • skórka cytrynowa kandyzowana
  • posypka cukrowa kolorowa

WYKONANIE:

Zobacz na filmie krok po kroku jak zrobić Jogurtowe Oponki

1: Oponki Jogurtowe


Do miski przekładamy jogurt grecki, jajko, cukier, aromat waniliowy. Mieszamy do połączenia. Wsypujemy partiami przesianą mąkę mieszając drewnianą szpatułką. Na koniec proszek do pieczenia. Z grubsza łączymy składniki szpatułką, a następnie wyrabiamy ręcznie. 


Gotowe ciasto powinno być miękkie i plastyczne. 

Odrywamy kawałki ciasta, które mniej więcej powinny mieć 50 g każdy. 

Z każdego kawałka formułujemy kulki.  Najpierw kulamy w dłoniach, później na stolnicy, aby miały gładszą strukturę. 

W każdej kulce robimy palcami dziurki i formułujemy na kształt oponki (patrz film)


Gotowe oponki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im odpocząć przez czas, aż w garnku rozgrzejemy tłuszcz do 170 - 180 ℃. 


Oponki Jogurtowe smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu i pozostawiamy do wystudzenia.



2. Polewa i dekoracja


W kąpieli wodnej roztapiamy olej kokosowy i białą czekoladę. 

 

Wystudzone oponki maczamy w polewie czekoladowej i dekorujemy według własnego gustu kandyzowaną skórką cytrynową i ozdobami cukrowymi.



TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Tłusty Czwartek

Oponki Rita creative

Oponki z białą czekoladą

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze