Przepis na Oponki Jogurtowe
- mąka pszenna (350 g)
- jogurt grecki (200 g)
- jajko (1 duże)
- cukier (50 g)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- olej lub smalec do smażenia (1 litr)
- biała czekolada (100 g)
- olej kokosowy ( 2 łyżki)
- skórka cytrynowa kandyzowana
- posypka cukrowa kolorowa
1: Oponki Jogurtowe
Do miski przekładamy jogurt grecki, jajko, cukier, aromat waniliowy. Mieszamy do połączenia. Wsypujemy partiami przesianą mąkę mieszając drewnianą szpatułką. Na koniec proszek do pieczenia. Z grubsza łączymy składniki szpatułką, a następnie wyrabiamy ręcznie.
Gotowe ciasto powinno być miękkie i plastyczne.
Odrywamy kawałki ciasta, które mniej więcej powinny mieć 50 g każdy.
Z każdego kawałka formułujemy kulki. Najpierw kulamy w dłoniach, później na stolnicy, aby miały gładszą strukturę.
W każdej kulce robimy palcami dziurki i formułujemy na kształt oponki (patrz film)
Gotowe oponki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im odpocząć przez czas, aż w garnku rozgrzejemy tłuszcz do 170 - 180 ℃.
Oponki Jogurtowe smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Polewa i dekoracja
W kąpieli wodnej roztapiamy olej kokosowy i białą czekoladę.
Wystudzone oponki maczamy w polewie czekoladowej i dekorujemy według własnego gustu kandyzowaną skórką cytrynową i ozdobami cukrowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz