Niezwykły przepis na idealne pączki z budyniem karmelowym i orzechami.
Jako pasjonatka wypieków, postanowiłam podzielić się tym wyjątkowym przepisem na pyszne pączki. Ten szczegółowo opisany przepis gwarantuje, że będzie mógł stworzyć własne małe arcydzieła cukiernicze.
Pączki te są niezwykle pyszne ze względu na kilka powodów.
Po pierwsze, mają delikatne, puszyste wnętrze i chrupiącą skórkę, co sprawia, że są niezwykle apetyczne.
Po pierwsze, mają delikatne, puszyste wnętrze i chrupiącą skórkę, co sprawia, że są niezwykle apetyczne.
Po drugie, nadzienie z karmelowego budyniu dodaje im wyjątkowego smaku i konsystencji, która rozpływa się w ustach.
Ponadto, polewa czekoladowa i posiekane orzechy nadają im wyjątkowego aromatu i smaku.
Warto je zrobić, ponieważ są one nie tylko pyszne, ale także łatwe do przygotowania w domowym zaciszu. Można dostosować nadzienie i polewę według własnych upodobań, co sprawia, że są one idealne na każdą okazję, od świąt po zwykłe popołudnie z rodziną.
Przepis na Pączki z Budyniem Karmelowym i Orzechami
SKŁADNIKI na 16 pączków:
CIASTO NA PĄCZKI:
- mąka pszenna typu 550 (500 g)
- drożdże sypkie (10 g)
- żółtka (7 sztuk średniej wielkości)
- cukier (80 g)
- masło roztopione (80 g)
- mleko ciepłe ( 230 g)
- spirytus (2 łyżki)
- ekstrakt waniliowy (jedna łyżeczka)
- sól (pół łyżeczki)
- olej roślinny lub smalec do smażenia (2 litry)
NADZIENIE BUDYNIOWE:
- 2 budynie karmelowe (80 g)
- mleko (750 ml)
- masło (80 g)
- cukier (80 g)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
DEKORACJA:
- czekolada mleczna (150 g)
- olej roślinny (dwie Łyżki)
- orzechy laskowe posiekane (około 80 g)
Przybory:
- rękaw cukierniczy z tylką do nadziewania pączków
- mikser
- waga kuchenna
- szklanka 250 ml.
- miarka
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić Pączki z Budyniem Karmelowym i Orzechami
Krok 1: masa budyniowa.
500 ml. mleka, ekstrakt waniliowy, masło i cukier zagotowujemy.
W 250 ml. mleka rozrabiamy dwa budynie karmelowe i wlewamy do gotującego się mleka w rondelku. Szybko mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy około 1 min, aż budyń zgęstnieje.
Budyń ściągamy z kuchenki, przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i pozostawiamy do wystudzenia.Krok 2: ciasto na pączki.
Żółtka z cukrem ubijamy na puszysto.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną typu 550 (najlepiej, żeby właśnie to była taka mąka do wypieków drożdżowych). Wsypujemy suche drożdże, ekstrakt waniliowy, sól, oraz spirytus.
Ubite na puszysto żółtka przelewamy do suchych składników.
Miksujemy za pomocą końcówki w kształcie haka.
Do miksowanych składników wlewamy powoli ciepłe mleko (proszę pamiętać, aby mleko nie było gorące, bo drożdże stracą swoje właściwości i ciasto nie wyrośnie). Miksujemy około 12 min. do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dolewamy rozpuszczone masło w temperaturze pokojowej. Miksujemy około 5- 8 min. aż masło połączy się z ciastem.
Ciasto przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. (czas odpoczywania i rośnięcia ciasta nie powinien być krótszy niż 1,5 godziny)
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze chwilę.
Odrywamy kawałki ciasta i ważymy. Każdy kawałek powinien mieć około 60 - 65 g (oczywiście jeżeli nie macie wagi to można to zrobić na oko)
Każdy kawałek formujemy najpierw w dłoniach, a później na blacie, aby powstała kulka.
Kładziemy uformowane kulki na stolnicę oprószoną delikatnie mąką i spłaszczamy wszystkie kulki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 0,5 h, aby ciasto dalej rosło.
W międzyczasie jak ciasto na pączki odpoczywa przekładamy masę budyniową do rękawa cukierniczego z długą końcówką (tak zwaną szprycą do nadziewania)
W dość szerokim garnku podgrzewamy 2 l tłuszczu i rozgrzewamy do 175°C.
(można sprawdzić temperaturę termometrem, a jeżeli takiego nie macie, to wystarczy wsadzić wykałaczkę i jak zacznie skwierczyć, tzn. jak się ukażą takie małe bąbelki przy wykałaczce, to znaczy, że olej jest już dobrze rozgrzany.)
Pączki smażymy po 2- 2,5 min z każdej strony.
Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy budyniem karmelowym.
- Zamiast spirytusu można dać wódkę, lub 1 łyżkę octu.
- Z tej ilości składników powinno wyjść około 16 pączków.
- Pączki są idealne. Mimo swych bogatych składników są lekkie, puszyste, mają charakterystyczną obwódkę i przede wszystkim są przepyszne. Palce lizać!
Pączki smażymy po 2- 2,5 min z każdej strony.
Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy budyniem karmelowym.
Krok 3: Polewa.
Drobno pokrojoną czekoladę i olej roślinny roztapiamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce.
Pączki zanurzamy do połowy w czekoladzie. Posypujemy posiekanymi, lub zmielonymi orzechami.
Uwagi:
- Zamiast suchych drożdży można dać świeże (30 g) ale wtedy trzeba będzie zrobić rozczyn (ze składników z listy)
- Zamiast spirytusu można dać wódkę, lub 1 łyżkę octu.
- Z tej ilości składników powinno wyjść około 16 pączków.
- Pączki są idealne. Mimo swych bogatych składników są lekkie, puszyste, mają charakterystyczną obwódkę i przede wszystkim są przepyszne. Palce lizać!
- Nawet na czwarty dzień były mięciutkie.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Tłusty Czwartek
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz