Truskawkowy Torcik Serowy

Serowy tort z truskawkami

Przepis na Truskawkowy Torcik Serowy

Jest to połączenie biszkoptu kakaowego z półtłustym serem, delikatnym mascarpone, truskawkami, aksamitną białą czekoladą i galaretką. Dodatkowo wiórki kokosowe i galaretki w kształcie serduszek nadają uroku i sprawiają, że jest to idealny wypiek na specjalne okazje, jak urodziny, czy romantyczne spotkania. 
Ten torcik to nie tylko pyszna uczta, ale także prawdziwa atrakcja wizualna, która rozbudzi zmysły i podkreśli wyjątkowość każdej okazji.
Długo zastanawiałam się nad połączeniem składników, tak aby smaki współgrały ze sobą. Wiedziałam że torcik będzie pyszny, ale końcowy efekt smakowy i wizualny przeszedł moje najśmielsze wyobrażenia. Torcik jest przepyszny. Polecam zrobić, bo naprawdę warto!




Truskawkowy torcik Serowy


SKŁADNIKI:

(na tortownicę 24 cm)

Biszkopt:

  • jajka (3 szt.) 
  • cukier (pół szklanki) 
  • mąka pszenna (pół szklanki) 
  • mąka ziemniaczana (jedna łyżeczka) 
  • proszek do pieczenia (jedna łyżeczka) 
  • kakao (3 łyżeczki) 
  • sól (szczypta)

Poncz:

  • woda (niepełne pół szklanki) 
  • sok z cytryny (jedna łyżka) 
  • cukier puder (jedna łyżka)

Mus truskawkowy:

  • truskawki (500 g) 
  • 2 galaretki truskawkowe (154 g)
  • woda gorąca (200 ml)

Masa Serowa:

  • ser półtłusty (300 g) 
  • śmietanka kremówka 30% (300 ml) 
  • żelatyna sypka (4 łyżeczki) 
  • mleko (100 ml) 
  • cukier puder (4 łyżki kopiaste)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)

Polewa:

  • biała czekolada (200 g)
  • serek mascarpone (250 g)

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe (154 g) 
  • woda (600 ml)
  • dżem truskawkowy (5 łyżek)
  • wiórki kokosowe do dekoracji 
  • połówki truskawek do dekoracji

Przybory:





WYKONANIE:

Zobacz jak zrobić Truskawkowy Torcik Serowy


Krok 1: Galaretki.

  • W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki truskawkowe. 
  • Przelewamy do szerokiego pojemnika. Płynu galaretki powinno być na 1,5 - 2 centymetry. Pozostawiamy do wystudzenia, a później wstawiamy do lodówki. 


Krok 2: biszkopt.

  • Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Tortownicę (24 cm.) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
  • Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
  • Białka miksujemy ze szczyptą soli, gdy się ubija wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy 10 min. Następnie dodajemy po jednym żółtka i miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. 
  • Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min
  • Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia.  Gdy wystygnie odcinamy górę biszkoptu.


Krok 3: Mus truskawkowy.

  • Truskawki blendujemy na mus. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek.
  • Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. 
  • Gorącą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 


Krok 4: poncz.

  • Wodę, sok z cytryny i cukier puder łączymy. 
  • Biszkopt przekładamy na podstawkę do tortów, lub na duży talerz i nasączamy go ponczem.
  • Na biszkopt nakładamy rant, oraz papier do pieczenia, który powinien znajdować się pomiędzy biszkoptem, a wewnętrzną stroną rantu (patrz film). 
  • Na nasączony ponczem biszkopt nakładamy dżem truskawkowy i wyrównujemy. 
  • Następnie na dżem wykładamy lekko tężejący mus truskawkowy. Wygładzamy powierzchnię musu i wstawiamy ciasto do lodówki.


Krok 5: galaretki.

  • Wyciągamy galaretki z lodówki i za pomocą wykrawaczki w kształcie serduszka wycinamy z nich kształty.  
  • Resztki galaretki przekładamy do miseczki i siekamy nożem na małe kawałeczki. 
  • Serduszka jak i galaretka w miseczce idą z powrotem do lodówki. 


Krok 6: krem Serowy.

  • Do rondelka wlewamy 50 ml mleka, wsypujemy żelatynę i odstawiamy na 5 minut, do napęcznienia. 
  • Do napęczniałej żelatyny wlewamy 50 ml mleka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu, aż żelatyna się rozpuści (proszę uważać, żeby nie zagotować, bo zagotowana żelatyna straci swoje właściwości żelujące). 
  • Gdy żelatyna dobrze się rozpuści odstawiamy na bok do wystudzenia.

  • Ser półtłusty i ekstrakt waniliowy łączymy za pomocą blendera . Miksujemy na gładki krem (gdyby ser był zbyt gęsty, można wlać 1-2 łyżki mleka, aby łatwiej blendować.)  
  • Śmietankę kremówkę i cukier puder miksujemy do momentu, aż kremówka się spieni. Nie miksujemy jej na sztywno. Wlewamy ją do zblendowanego sera i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy wystudzone mleko z żelatyną, oraz dodajemy drobno pokrojoną galaretkę.

  • Powycinane z galaretki serduszka przyklejamy do rantu, czyli do papieru do pieczenia. Układamy serduszka tuż przy lini brzegowej musu truskawkowego (patrz film)
  • Przyklejamy najpierw 2 - 3 serduszka i wykładamy masę serową w ten sposób, aby weszła w otwory pomiędzy serduszkami. Następne 2 - 3 serduszka i czynność powtarzamy. Robimy to dość szybko, ponieważ masa serowa szybko tężeje.
  • Powierzchnię masy serowej dociskamy i wyrównujemy. 
  • Wstawiamy torcik do lodówki.


Krok 7: polewa.

  • W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i serek mascarpone.  Mieszamy cierpliwie, aż powstanie gładka polewa, a następnie wylewamy ją na ciasto wyrównując i wygładzając.
  • Na koniec posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
  • Torcik dekorujemy serduszkami z galaretki, oraz świeżymi truskawkami przekrojonymi na pół. 
  • Wstawiamy do lodówki na całą noc.


Uwagi:


- Na drugi dzień ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. I po to właśnie jest potrzebny papier do pieczenia, ponieważ pełni on funkcję ochronną. Gdyby go nie było, to galaretka przykleiłaby się do rantu i później byłby problem ze ściągnięciem go nie uszkadzając serduszek. Zamiast papieru do pieczenia można użyć folii rantowej.

- Torcik w smaku jest delikatny, aksamitny, lekko kwaskowaty i nie za słodki. Jest idealny.

- Jedyną jego wadą jest to, że szybko znika z talerza 😊



TUTAJ  znajdziesz więcej przepisów na Walentynki


Torcik Serowy z Truskawkami

Tort Serowy z Truskawkami

Serowy Tort z Truskawkami

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity



ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze