Przepis na Truskawkowy Torcik Serowy.
Jest to połączenie biszkoptu kakaowego z półtłustym serem, delikatnym mascarpone, truskawkami, aksamitną białą czekoladą i galaretką. Dodatkowo wiórki kokosowe i galaretki w kształcie serduszek nadają uroku i sprawiają, że jest to idealny wypiek na specjalne okazje, jak urodziny, czy romantyczne spotkania.
Ten torcik to nie tylko pyszna uczta, ale także prawdziwa atrakcja wizualna, która rozbudzi zmysły i podkreśli wyjątkowość każdej okazji.
Długo zastanawiałam się nad połączeniem składników, tak aby smaki współgrały ze sobą. Wiedziałam że torcik będzie pyszny, ale końcowy efekt smakowy i wizualny przeszedł moje najśmielsze wyobrażenia. Torcik jest przepyszny. Polecam zrobić, bo naprawdę warto!
Truskawkowy torcik Serowy
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (3 szt.)
- cukier (pół szklanki)
- mąka pszenna (pół szklanki)
- mąka ziemniaczana (jedna łyżeczka)
- proszek do pieczenia (jedna łyżeczka)
- kakao (3 łyżeczki)
- sól (szczypta)
Poncz:
- woda (niepełne pół szklanki)
- sok z cytryny (jedna łyżka)
- cukier puder (jedna łyżka)
Mus truskawkowy:
- truskawki (500 g)
- 2 galaretki truskawkowe (154 g)
- woda gorąca (200 ml)
Masa Serowa:
- ser półtłusty (300 g)
- śmietanka kremówka 30% (300 ml)
- żelatyna sypka (4 łyżeczki)
- mleko (100 ml)
- cukier puder (4 łyżki kopiaste)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
Polewa:
- biała czekolada (200 g)
- serek mascarpone (250 g)
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe (154 g)
- woda (600 ml)
- dżem truskawkowy (5 łyżek)
- wiórki kokosowe do dekoracji
- połówki truskawek do dekoracji
Przybory:
- tortownica 24cm.
- rant (wysoki na 10 cm.)
- wykrawaczka serce
- szpatułka
- szklanka 250 ml.
- waga kuchenna
- miarka
- mikser
- papier do pieczenia lub folia rantowa
WYKONANIE:
Krok 1: Galaretki.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki truskawkowe.
- Przelewamy do szerokiego pojemnika. Płynu galaretki powinno być na 1,5 - 2 centymetry. Pozostawiamy do wystudzenia, a później wstawiamy do lodówki.
Krok 2: biszkopt.
- Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
- Tortownicę (24 cm.) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
- Białka miksujemy ze szczyptą soli, gdy się ubija wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy 10 min. Następnie dodajemy po jednym żółtka i miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min.
- Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia. Gdy wystygnie odcinamy górę biszkoptu.
Krok 3: Mus truskawkowy.
- Truskawki blendujemy na mus. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek.
- Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie.
- Gorącą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Krok 4: poncz.
- Wodę, sok z cytryny i cukier puder łączymy.
- Biszkopt przekładamy na podstawkę do tortów, lub na duży talerz i nasączamy go ponczem.
- Na biszkopt nakładamy rant, oraz papier do pieczenia, który powinien znajdować się pomiędzy biszkoptem, a wewnętrzną stroną rantu (patrz film).
- Na nasączony ponczem biszkopt nakładamy dżem truskawkowy i wyrównujemy.
- Następnie na dżem wykładamy lekko tężejący mus truskawkowy. Wygładzamy powierzchnię musu i wstawiamy ciasto do lodówki.
Krok 5: galaretki.
- Wyciągamy galaretki z lodówki i za pomocą wykrawaczki w kształcie serduszka wycinamy z nich kształty.
- Resztki galaretki przekładamy do miseczki i siekamy nożem na małe kawałeczki.
- Serduszka jak i galaretka w miseczce idą z powrotem do lodówki.
Krok 6: krem Serowy.
- Do rondelka wlewamy 50 ml mleka, wsypujemy żelatynę i odstawiamy na 5 minut, do napęcznienia.
- Do napęczniałej żelatyny wlewamy 50 ml mleka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu, aż żelatyna się rozpuści (proszę uważać, żeby nie zagotować, bo zagotowana żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
- Gdy żelatyna dobrze się rozpuści odstawiamy na bok do wystudzenia.
- Ser półtłusty i ekstrakt waniliowy łączymy za pomocą blendera . Miksujemy na gładki krem (gdyby ser był zbyt gęsty, można wlać 1-2 łyżki mleka, aby łatwiej blendować.)
- Śmietankę kremówkę i cukier puder miksujemy do momentu, aż kremówka się spieni. Nie miksujemy jej na sztywno. Wlewamy ją do zblendowanego sera i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy wystudzone mleko z żelatyną, oraz dodajemy drobno pokrojoną galaretkę.
- Powycinane z galaretki serduszka przyklejamy do rantu, czyli do papieru do pieczenia. Układamy serduszka tuż przy lini brzegowej musu truskawkowego (patrz film)
- Przyklejamy najpierw 2 - 3 serduszka i wykładamy masę serową w ten sposób, aby weszła w otwory pomiędzy serduszkami. Następne 2 - 3 serduszka i czynność powtarzamy. Robimy to dość szybko, ponieważ masa serowa szybko tężeje.
- Powierzchnię masy serowej dociskamy i wyrównujemy.
- Wstawiamy torcik do lodówki.
Krok 7: polewa.
- W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i serek mascarpone. Mieszamy cierpliwie, aż powstanie gładka polewa, a następnie wylewamy ją na ciasto wyrównując i wygładzając.
- Na koniec posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
- Torcik dekorujemy serduszkami z galaretki, oraz świeżymi truskawkami przekrojonymi na pół.
- Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Uwagi:
- Na drugi dzień ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. I po to właśnie jest potrzebny papier do pieczenia, ponieważ pełni on funkcję ochronną. Gdyby go nie było, to galaretka przykleiłaby się do rantu i później byłby problem ze ściągnięciem go nie uszkadzając serduszek. Zamiast papieru do pieczenia można użyć folii rantowej.
- Torcik w smaku jest delikatny, aksamitny, lekko kwaskowaty i nie za słodki. Jest idealny.
- Jedyną jego wadą jest to, że szybko znika z talerza 😊
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Walentynki
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Komentarze
Prześlij komentarz