Wegańskie Ciasto Pomarańczowo Czekoladowe

Ciasto Wegańskie

Przepis na Wegańskie Ciasto Pomarańczowo Czekoladowe, czyli ciasto bez jajek, bez mlekabez masła i bez użycia miksera. 
Jest to też idealne ciasto dla osób, które poszczą przed świętami wielkanocnymi, bo jest to ciasto postne, którego inspirację zaczerpnęłam z kuchni greckiej.
Wypiek ten ma delikatny smak pomarańczowy z mocnym akcentem czekoladowym. Ciasto jest pyszne i w smaku jak dla mnie niczym się nie różni od tradycyjnych wypieków.


WEGAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWO CZEKOLADOWE



SKŁADNIKI:

(na foremkę 25x35 cm.)


CIASTO:

  • sok z pomarańczy (400 ml.) 
  • olej roślinny (250 ml)
  • cukier (300 g) 
  • skórka otarta z 2 pomarańczy 
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki) 
  • coś waniliowego (2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub aromat waniliowy, lub cukier waniliowy)
  • mąka pszenna (500 g) 
  • gorzka czekolada pokrojona na kawałki (100 g) dostępna tutaj lub posypka czekoladowa dostępna tutaj

POLEWA: 

  • woda (350 ml) 
  • kakao (50 g) 
  • cukier (130 g) 
  • skrobia kukurydziana (30 g) 
  • olej roślinny (dwie Łyżki) 
  • coś waniliowego (aromat, ekstrakt lub cukier waniliowy)

DODATKOWO:

  • kandyzowane skórki z cytrusów do dekoracji
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

PRZYBORY:



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak zrobić Wegańskie Ciasto Pomarańczowo Czekoladowe


Krok 1: Ciasto


Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

Do miski wlewamy sok ze świeżych pomarańczy, olej roślinny, otartą skórkę z pomarańczy i sodę. Chwilkę mieszamy. Następnie cukier, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i chwilkę mieszamy.
Wsypujemy w 2-3 partiach przesianą mąkę. Mieszamy energicznie przez 3 min do połączenia składników. Na koniec wsypujemy pokrojoną gorzką czekoladę i mieszamy chwilkę do połączenia składników.

Przelewamy do foremki 25x35 cm w całości wysmarowanej olejem ( można użyć foremki 25x30 cm. to wtedy ciasto wyjdzie troszkę wyższe)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180°C przez 50-60 min. do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczone ciasto od razu wyciągamy z piekarnika. 



Krok 2: Polewa i dekoracja


Do rondelka wlewamy wodę, kakao, cukier, skrobię kukurydzianą i mieszamy. Podgrzewamy  na małym grzaniu kuchenki do  momentu, aż składniki zaczną gęstnieć.  Gdy masa zgęstnieje wyłączamy grzanie kuchenki. Wlewamy olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Mieszamy chwilkę i tak gorącą masę wylewamy na ciasto. Wyrównujemy i wygładzamy polewę. 
Na koniec posypujemy kandyzowanymi skórkami z cytrusów i otartą skórką z 1 pomarańczy.

 

|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta czekoladowe


Wegańskie Ciasto Pomarańczowo Czekoladowe

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze