Przepis na Wegańskie Ciasto Pomarańczowo Czekoladowe, czyli ciasto bez jajek, bez mleka, bez masła i bez użycia miksera.
Jest to też idealne ciasto dla osób, które poszczą przed świętami wielkanocnymi, bo jest to ciasto postne, którego inspirację zaczerpnęłam z kuchni greckiej.
Wypiek ten ma delikatny smak pomarańczowy z mocnym akcentem czekoladowym. Ciasto jest pyszne i w smaku jak dla mnie niczym się nie różni od tradycyjnych wypieków.
Wypiek ten ma delikatny smak pomarańczowy z mocnym akcentem czekoladowym. Ciasto jest pyszne i w smaku jak dla mnie niczym się nie różni od tradycyjnych wypieków.
WEGAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
(na foremkę 25x35 cm.)
CIASTO:
- sok z pomarańczy (400 ml.)
- olej roślinny (250 ml)
- cukier (300 g)
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- coś waniliowego (2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, lub aromat waniliowy, lub cukier waniliowy)
- mąka pszenna (500 g)
- gorzka czekolada pokrojona na kawałki (100 g) dostępna tutaj lub posypka czekoladowa dostępna tutaj
POLEWA:
- woda (350 ml)
- kakao (50 g)
- cukier (130 g)
- skrobia kukurydziana (30 g)
- olej roślinny (dwie Łyżki)
- coś waniliowego (aromat, ekstrakt lub cukier waniliowy)
DODATKOWO:
- kandyzowane skórki z cytrusów do dekoracji
- skórka otarta z 1 pomarańczy
PRZYBORY:
- mikser
- waga kuchenna
- szklanka 250 ml.
- miarka
- foremka 25x35 cm.
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić Wegańskie Ciasto Pomarańczowo Czekoladowe
Krok 1: Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do miski wlewamy sok ze świeżych pomarańczy, olej roślinny, otartą skórkę z pomarańczy i sodę. Chwilkę mieszamy. Następnie cukier, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i chwilkę mieszamy.
Wsypujemy w 2-3 partiach przesianą mąkę. Mieszamy energicznie przez 3 min do połączenia składników. Na koniec wsypujemy pokrojoną gorzką czekoladę i mieszamy chwilkę do połączenia składników.
Wsypujemy w 2-3 partiach przesianą mąkę. Mieszamy energicznie przez 3 min do połączenia składników. Na koniec wsypujemy pokrojoną gorzką czekoladę i mieszamy chwilkę do połączenia składników.
Przelewamy do foremki 25x35 cm w całości wysmarowanej olejem ( można użyć foremki 25x30 cm. to wtedy ciasto wyjdzie troszkę wyższe)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180°C przez 50-60 min. do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczone ciasto od razu wyciągamy z piekarnika.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180°C przez 50-60 min. do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczone ciasto od razu wyciągamy z piekarnika.
Krok 2: Polewa i dekoracja
Do rondelka wlewamy wodę, kakao, cukier, skrobię kukurydzianą i mieszamy. Podgrzewamy na małym grzaniu kuchenki do momentu, aż składniki zaczną gęstnieć. Gdy masa zgęstnieje wyłączamy grzanie kuchenki. Wlewamy olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Mieszamy chwilkę i tak gorącą masę wylewamy na ciasto. Wyrównujemy i wygładzamy polewę.
Na koniec posypujemy kandyzowanymi skórkami z cytrusów i otartą skórką z 1 pomarańczy.
|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta czekoladowe
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz