Przepis na Śmietankowy Sernik Bakaliowy z Pyszną Mleczną Polewą. Na kruchym spodzie, wzbogaconym dużą ilością bakalii. Całość udekorowana jest przepyszną mleczną polewą ustrojoną płatkami migdałowymi i kandyzowaną skórką z cytrusów. Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny, a zarazem treściwy i sycący.
Nie czekaj dłużej, zrób ten pyszny sernik z bakaliami, a później podziel się ze mną swoimi wrażeniami.
Sernik Bakaliowy z Pyszną Polewą
SKŁADNIKI:
(na foremkę 24x24 cm)
KRUCHE CIASTO:
- składniki na kruche ciasto powinny być zimne
- masło (120 g)
- 2 żółtka
- cukier (pół szkl.)
- mąka pszenna (1,5 szkl. = 250 g)
- jogurt grecki (1 łyżka kopiasta) może być śmietana 18%
MASA SEROWA:
- składniki na masę serową powinny być o temperaturze pokojowej
- ser półtłusty, lub tłusty dobrze zmielony (900 g) może być ser z wiaderka
- jajka (5 szt.)
- masło (100 g)
- cukier (1 szk.)
- serek śmietankowy (200 g) może być mascarpone, philadelphia,
- aromat śmietankowy (1 łyżeczka)
- bakalie - żurawina, rodzynki, morele (180 g)
- budyń śmietankowy (1 op.= 40 g)
- mąka pszenna (2 łyżki)
POLEWA MLECZNA:
- masło (2 łyżki z górką = 40 g)
- mleko (0,5 szkl.)
- cukier puder (2 łyżki płaskie)
- mleko w proszku (3/4 szkl.)
PRZYBORY:
- foremka 24x24 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Sernik Bakaliowy
1. KRUCHE CIASTO
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
Wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby ciasto się schłodziło, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170℃ przez 12 minut.
2. MASA SEROWA
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Bakalie zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 20 min, aby bakalie napęczniały. Następnie odcedzamy i pozostawiamy w durszlaku, aby odciekły z wody.
Schłodzoną foremkę z ciastem prosto z lodówki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy funkcji góra dół w 170°C przez 12 min. Po tym czasie od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Odcieknięte z wody bakalie suszymy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miseczki i oprószamy mąką pszenną.
Masło i cukier ucieramy na puszysta. Dodajemy po jednym żółtka, łyżka po łyżce zmielony ser , oraz serek śmietankowy. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Wyłączamy mikser i dodajemy aromat śmietankowy, oraz budyń śmietankowy. Miksujemy krótko, aż składniki się połączoną.
7 białek ubijamy (około 10 minut) ze szczyptą soli na sztywno.
Do masy serowej dodajemy bakalie oprószone mąką, oraz ubite białka i mieszamy delikatnie szpatułką. Masą serową przelewamy na upieczony kruchy spód w foremce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy funkcji góra dół w 160°C przez około 60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
3. POLEWA I DEKORACJA
Mleko, cukier puder, masło, oraz mleko w proszku podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając i doprowadzając do wrzenia. (trzeba ciągle mieszać, aby nie powstały grudki i aby się nie przypaliło).
Gdy składniki się za gotują mieszamy jeszcze chwilkę i przelewamy na wystudzony sernik. Polewę obsypujemy płatkami migdałowymi, oraz kandyzowaną skórką z cytrusów.
Po inne przepisy na serniki zapraszam 👉 TUTAJ
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz