Przepis jest bardzo łatwy, przekonajcie się sami.
Jak wykonać dżem truskawkowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative, a nie ominą Cię nowości.
DŻEM TRUSKAWKOWY
SKŁADNIKI:
- 2 kg. dojrzałych truskawek
- 800 gr. cukru
- sok z 1 cytryny
1.) Do wysokiego garnka wrzucamy umyte i pokrojone w kawałki truskawki, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. i 15 min.
Od was zależy jakiej gęstości chcecie dżem. Czym dłużej gotujemy tym gęściejszą konsystencję otrzymamy.
2.) Jak dżem truskawkowy będzie już gotowy to przelewamy go do słoiczków wcześniej wyparzonych i jeszcze ciepłych, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Uwagi: Dżem możemy przechować około roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz