Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

13 kwietnia 2018

DŻEM TRUSKAWKOWY

 dżem z truskawek

Dżem truskawkowy domowej roboty jest najlepszy. 
Przepis jest bardzo łatwy, przekonajcie się sami.



Jak wykonać dżem truskawkowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, a nie ominą Cię nowości.

DŻEM TRUSKAWKOWY



SKŁADNIKI:
  • 2 kg. dojrzałych truskawek
  • 800 gr. cukru
  • sok z 1 cytryny

WYKONANIE:


1.) Do wysokiego garnka wrzucamy umyte i pokrojone w kawałki truskawki, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. i 15 min.
Od was zależy jakiej gęstości chcecie dżem. Czym dłużej gotujemy tym gęściejszą konsystencję otrzymamy.

2.) Jak dżem truskawkowy będzie już gotowy to przelewamy go do słoiczków wcześniej wyparzonych i jeszcze ciepłych, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.

Uwagi:  Dżem  możemy przechować około roku w ciemnym i chłodnym miejscu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie