13 kwietnia 2018

DŻEM TRUSKAWKOWY

 dżem z truskawek

Dżem truskawkowy domowej roboty jest najlepszy. Przepis jest bardzo łatwy,
Przekonajcie się sami.

SKŁADNIKI:
  • 2 kg. dojrzałych truskawek
  • 800 gr. cukru
  • sok z 1 cytryny

WYKONANIE:


1. Do wysokiego garnka wrzucamy umyte i pokrojone w kawałki truskawki, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 1 godz. i 15 min.
Od was zależy jakiej gęstości chcecie dżem. Czym dłużej gotujemy tym gęściejszą konsystencję otrzymamy.
2. Jak dżem będzie już gotowy to przelewamy go do słoiczków wcześniej wyparzonych i jeszcze ciepłych, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego!


Uwagi:
- Dżem  możemy przechować około roku w ciemnym i chłodnym miejscu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie