Jak wykonać taki dżem mandarynkowy, możesz zobaczyć w filmiku poniżej.
Serdecznie zapraszam do oglądania.
Dżem mandarynkowy z nutką cynamonu, goździka i lekkiej goryczki kusi kolorem i cudnym zapachem. Taki dżem świetnie się nadaje do świątecznych ciast i ciasteczek.
ŚWIĄTECZNY DŻEM MANDARYNKOWY
SKŁADNIKI:
- mandarynki (1 kg.)
- cukier (500 g.)
- cynamon (1 laska)
- goździki (2 szt.)
- sok z połowy cytryny
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Mandarynki obieramy, czyścimy z białych nitek, kroimy na drobne kawałeczki, pozbywamy się pestek, przekładamy do garnka i zaczynamy gotowanie.
2. Dodajemy cynamon, goździki, cukier i cytrynę.
3. Gotujemy co chwilę mieszając około 50 min. Po tym czasie rozdrabniamy owoce blenderem ręcznym i gotujemy jeszcze 5-10 min.
4. Gotowy już dżem przekładamy do czystych, wyparzonych i ciepłych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do wystudzenia.
2. Dodajemy cynamon, goździki, cukier i cytrynę.
3. Gotujemy co chwilę mieszając około 50 min. Po tym czasie rozdrabniamy owoce blenderem ręcznym i gotujemy jeszcze 5-10 min.
4. Gotowy już dżem przekładamy do czystych, wyparzonych i ciepłych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do wystudzenia.
Uwagi: Słoiki z dżemem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w spiżarce lub piwnicy. Śmiało można przechowywać przez rok czasu.
Proponuję Wam też zobaczyć przepis na dżem truskawkowy.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony.
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA''.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza