PIERNIK Z DŻEMEM MANDARYNKOWYM bez jajek
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka tortowa ( 3 szkl.)
- mleko (500 ml.)
- olej (1/2 szkl.)
- dżem mandarynkowy (3 łyżki)
- cukier (3 łyżki)
- kakao (2 łyżki)
- soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- przyprawa do piernika (2 łyżki)
Polewa:
- śmietanka kremówka 30% (60 ml.)
- czekolada gorzka (60 g)
- dżem mandarynkowy (3-4 łyżki)
- krem czekoladowy typu nutella (3-4 łyżki)
- posypka cukrowa (garść)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- keksówka 28 x 10 x 7 cm.
- szklanka = 250 ml.
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
WYKONANIE:
1. Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia przesiewamy.
Do dużej miski wlewamy mleko, olej, cukier i dżem mandarynkowy. Mieszamy dokładnie.
Wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C około 50-60 minut.
Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Ostudzone ciasto przekrawamy 2 razy aby otrzymać 3 blaty.
Jedną część ciasta smarujemy kremem czekoladowym, a drugą dżemem mandarynkowym.
2. Polewa
Śmietankę kremówkę mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Dodajemy czekoladę i dobrze mieszamy aż składniki się połączą. Wylewamy na ciasto i posypujemy ozdobami cukrowymi.Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy.
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Komentarze
Prześlij komentarz