Przepis na pyszny, świąteczny, wilgotny, mięciutki i łatwy w wykonaniu piernik z dżemem mandarynkowym i kremem czekoladowym.
Jak wykonać taki piernik z dżemem mandarynkowym możesz zobaczyć w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Subskrybuj mój kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami.
PIERNIK Z DŻEMEM MANDARYNKOWYM bez jajek
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka tortowa ( 3 szkl.)
- mleko (500 ml.)
- olej (1/2 szkl.)
- dżem mandarynkowy (3 łyżki)
- cukier (3 łyżki)
- kakao (2 łyżki)
- soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- przyprawa do piernika (2 łyżki)
Polewa:
- śmietanka kremówka 30% (60 ml.)
- czekolada gorzka (60 g)
Dodatkowo:
- dżem mandarynkowy (3-4 łyżki)
- krem czekoladowy (3-4 łyżki)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- keksówka 28 x 10 x 7 cm.
- szklanka = 250 ml.
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
WYKONANIE:
1.) Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia przesiewamy.
Do dużej miski wlewamy mleko, olej, cukier i dżem mandarynkowy. Mieszamy dokładnie.
Wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C około 50-60 minut.
Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Ostudzone ciasto przekrawamy 2 razy.
Jedną część ciasta smarujemy kremem czekoladowym, a drugą dżemem mandarynkowym.
2.) Polewa:
Śmietankę kremówkę mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Dodajemy czekoladę i dobrze mieszamy aż składniki się połączą.
Polewamy ciasto i zostawiamy stężenia.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C około 50-60 minut.
Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Ostudzone ciasto przekrawamy 2 razy.
Jedną część ciasta smarujemy kremem czekoladowym, a drugą dżemem mandarynkowym.
2.) Polewa:
Śmietankę kremówkę mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Dodajemy czekoladę i dobrze mieszamy aż składniki się połączą.
Polewamy ciasto i zostawiamy stężenia.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz