Przepis na zapiekane cannelloni, nadziewane mięsem mielonym, z sosem pomidorowym i beszamelowym. Idealne na obiad lub kolację.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości.
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM
SKŁADNIKI:
Farsz:
- wołowe mięso mielone (1 kg.)
- oliwa (1 łyżka)
- pieprz (wg. uznania)
- sól (wg. uznania)
Sos pomidorowy:
- oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
- cebula (1 szt. duża)
- czosnek (1 duży ząbek)
- tymianek świeży posiekany (1 łyżeczka)
- bazylia świeża posiekana (1 łyżka)
- cukier (1 łyżeczka)
- cynamon (1/2 łyżeczki)
- oregano (1 łyżka)
- gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
- białe wino wytrawne (50 ml)
- pomidory krojone z puszki lub świeże (800 g)
- pieprz (1/4 łyżeczki)
- sól (1 łyżeczka)
- bazylia (4-5 listków)
Sos beszamel:
- masło (100 g)
- mąka pszenna (100 g)
- mleko (750 ml.)
- żółtka (3 szt.)
- pieprz ( 1/2 łyżeczki)
- sól (1/2 łyżeczki)
- gałka muszkatołowa ( 1 łyżeczka)
- parmezan (50 g)
Dodatkowo:
- parmezan (50 g)
- cannelloni (1 op = 250 g )
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Sos pomidorowy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek drobno pokrojony, tymianek świeży posiekany, bazylię posiekaną, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minutki.
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilkę smażymy i gasimy winem.
- Gdy wino odparuje dodajemy pomidory krojone z puszki oraz oregano. Mieszamy, a gdy tylko sos zacznie się gotować dodajemy listki bazylii i sos pomidorowy jest gotowy.
2.) Mięso mielone.
- Mięso mielone smażymy na oliwie aż odparuje z niego woda, dodajemy połowę sosu pomidorowego, sól, pieprz i dobrze mieszamy farsz.
- Farszem nadziewamy cannelloni.
3.) Sos beszamel.
- W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy energicznie mieszając około 2 minutki.
- Partiami wlewamy mleko i ciągle mieszając dodajemy pieprz, sól, żółtka, gałkę muszkatołową i gdy sos beszamel się zawiąże na koniec dodajemy parmezan.
4.) Wykończenie.
- Na blachę wylewamy drugą połowę sosu pomidorowego, układamy nafaszerowane cannelloni i polewamy sosem beszamelowym.
- Blachę przykrywamy papierem do pieczenia i folią aluminiową.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji z termoobiegiem w 180 °C - 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową oraz papier do pieczenia i pieczemy jeszcze 15 minut.
Po więcej ciekawych przepisów na obiady i kolacje zapraszam TUTAJ.
Gdybyście mieli ochotę na coś słodkiego po obiedzie, to zapraszam do odwiedzenia zakładki SŁODKOŚCI. Na pewno znajdziecie tam coś dla siebie.
![]() |
Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. |
POZDRAWIAM SERDECZNIE
I ŻYCZĘ SMACZNEGO.
pysznie wygląda; aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń