CIASTO KOKOSEK

kokosowe ciasto

Przepis na niebiańsko pyszne Ciasto kokosek, czyli warstwowe ciasto na biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem i białą galaretką pastelową. Udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, a smak i zapach obłędnie kokosowy.  
Pięknie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje.

Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto Kokosek

kokosowe ciasto
Ciasto kokosowe


CIASTO KOKOSEK

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
(składniki w temperaturze pokojowej)
  • jajka (4 szt.)
  • cukier (1/2 szkl.)
  • mąka pszenna (1/2 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
Krem kokosowy:
  • biała czekolada (200 g)
  • mleko kokosowe z puszki (50ml.)
  • mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g) 
  • kremówka 30 % dobrze schłodzona (500 ml)
  • cukier puder (30 g)
  • wiórki kokosowe (40 g)
Dodatkowo:
  • galaretka pastelowa pinacolada (2 op.) 
  • woda gorąca (750 ml)
  • białe rurki waflowe do ozdoby (opcjonalnie) dostępne TUTAJ
  • wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
  • mleko kokosowe z puszki (około 7 łyżek) do nasączenia biszkoptu
Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy się ubiją dodajemy cukier i miksujemy około 10 min. do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Wyłączmy mikser i delikatnie mieszamy szpatułką dodając przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170℃ - 25 minut.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

2.) Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

3.) Krem Kokosowy:
Białą czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy rozpuszczoną
ostudzoną czekoladę z mlekiem kokosowym i mieszamy do połączenia składników.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe. 
Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą mascarpone. 

4.) Składanie ciasta i Dekoracja:
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 1 blat biszkoptu, nakładamy na niego 1/3 kremu kokosowego i wyrównujemy pamiętając,  żeby krem dobrze dotykał ścianek foremki. 
Wlewamy ostudzoną i tężejącą galaretkę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. żeby galaretka szybciej stężała. 
Na stężałą galaretkę wykładamy drugą część masy i wyrównujemy. 
Kładziemy drugi blat biszkoptu, który nasączamy mlekiem kokosowym. 
Kładziemy trzecią część kremu, wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

5.) Ciasto dekorujemy białymi lub kokosowymi rurkami waflowymi.

TUTAJ  znajdziesz więcej przepisów na ciasta z kokosem.

ciasto kokosowe

ciasto na komunię

ciasto kokosowe
Ciasto kokosek
Przepis autorski od Rita creative

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. ile kokosowej przyjemności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy15/3/19

    Ale cudeńko. Wspaniale się prezentuje. Aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz