Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

05 maja 2019

SERNIK ANANAS

sernik ananas

Sernik ananas,  jest to bardzo łatwe w wykonaniu ciasto, w kształcie torcika.
Wykonany na spodzie ciasteczkowym, z masą serowo kokosową i galaretką, daje nam bardzo łagodny i delikatny smak. 


Jak wykonać sernik ananas pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. 

SERNIK ANANAS 


SKŁADNIKI:

Spód:
  • ciastka owsiane z sezamem (180 g)
  • wiórki kokosowe (60 g)
  • masło roztopione (80 g)
Masa serowa:
  • mascarpone (750 g)
  • wiórki kokosowe (110 g)
  • cukier (100 g)
  • żelatyna sypka (20 g) + gorąca woda (100 ml.)
  • mleko kokosowe (100 ml.)
Dodatkowo:
  • galaretki ananasowe (2 opakowania) + gorąca woda (600 ml.)
  • 1 puszka z ananasem 
  • zielona czupryna ze świeżego ananasa
  • wiórki kokosowe do dekoracji 
Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Ciastka rozdrabniamy na piasek w malakserze, dodajemy wiórki kokosowe i rozpuszczone masło. Wszystko zagniatamy do uzyskania mokrego piasku. Przekładamy na dno tortownicy, dociskamy i wygładzamy. Pieczemy w 180°C / 10 min. 

2.) Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml. gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mleko kokosowe i ostudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ostudzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

3.) Galaretki rozpuszczamy w 600 ml. gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Na stężałą masę serową kładziemy plastry ananasa lekko je wciskając w masę.
W środek masy wciskamy zielony pióropusz ze świeżego ananasa.
Masę z ananasami zalewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy (najlepiej całą noc)

Uwagi: Z pozostałości świeżego ananasa możemy zrobić deser.


sernik kokosowo ananasowy

sernik z ananasem i kokosem

ciasto z ananasem

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te, które są podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno.


1 komentarz:

Drukowanie