Sernik ananas, jest to bardzo łatwe w wykonaniu ciasto, w kształcie torcika.
Wykonany na spodzie ciasteczkowym, z masą serowo kokosową i galaretką, daje nam bardzo łagodny i delikatny smak.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości.
SERNIK ANANAS
SKŁADNIKI:
Spód:
- ciastka owsiane z sezamem (180 g)
- wiórki kokosowe (60 g)
- masło roztopione (80 g)
- mascarpone (750 g)
- wiórki kokosowe (110 g)
- cukier (100 g)
- żelatyna sypka (20 g) + gorąca woda (100 ml.)
- mleko kokosowe (100 ml.)
- galaretki ananasowe (2 opakowania) + gorąca woda (600 ml.)
- 1 puszka z ananasem
- zielona czupryna ze świeżego ananasa
- wiórki kokosowe do dekoracji
WYKONANIE:
1.) Ciastka rozdrabniamy na piasek w malakserze, dodajemy wiórki kokosowe i rozpuszczone masło. Wszystko zagniatamy do uzyskania mokrego piasku. Przekładamy na dno tortownicy, dociskamy i wygładzamy. Pieczemy w 180°C / 10 min.
2.) Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml. gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mleko kokosowe i ostudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ostudzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.) Galaretki rozpuszczamy w 600 ml. gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Na stężałą masę serową kładziemy plastry ananasa lekko je wciskając w masę.
W środek masy wciskamy zielony pióropusz ze świeżego ananasa.
Masę z ananasami zalewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy (najlepiej całą noc)
Uwagi: Z pozostałości świeżego ananasa możemy zrobić deser.
Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te, które są podane w przepisie, ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno.
Ciasto wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuń