SERNIK CHIA Z TRUSKAWKAMI

sernik chia z owocami

Przepis na sernik chia z truskawkami i galaretką.  Sernik jest zrobiony na spodzie ciasteczkowym, z masą mascarpone, nasionkami chia, udekorowany truskawkami i galaretką cytrynową.  Lekkość i delikatność sernika zaskoczy niejednego łasucha 😉


Jak wykonać sernik chia z truskawkami pokazane jest w filmiku
Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative i bądź na bieżąco z nowymi przepisami.




SERNIK CHIA Z TRUSKAWKAMI 


SKŁADNIKI: 


Spód: 
  • herbatniki (250 g)
  • masło (120 g)
Masa serowa chia:
  • mleczko kokosowe (1 puszka = 400 ml)
  • nasiona chia (50 g)
  • cukier puder (5 łyżek)
  • śmietanka kremówka 30% ( 200 ml)
  • mascarpone (500 g)
  • ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
  • żelatyna sypka (4 łyżeczki płaskie) + woda gorąca (100 ml.)
Dodatkowo: 
  • truskawki (350 g)
  • galaretka cytrynowa ( 100 g)
  • woda gorąca (250 ml.)
  • woda zimna (250 ml.)
Potrzebne gadżety: 
Inne ciekawe akcesoria do pieczenia znajdziesz TUTAJ





WYKONANIE: 

1.) Spód
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Dodajemy roztopione masło i  mieszamy do uzyskania efektu mokrego piasku.  Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiamy do lodówki. 

2.) Masa serowa chia.
Mleczko kokosowe przelewamy do miseczki, wsypujemy do niego nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Żelatynę dobrze rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące) i odstawiamy do wystudzenia. 
Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, schłodzony puddnig chia, ekstrakt waniliowy i wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko na najwyższych obrotach miksera.
Masę przekładamy na spód herbatnikowy w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

3.) Truskawki i galaretka.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na masie serowej lekko je dociskając  i wstawiamy z powrotem do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody (nie wrzącej) , dobrze mieszamy i wlewamy 250 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę przelewamy na truskawki.
Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.

* Uwagi:
- zamiast truskawek można użyć innych owoców.
- galaretkę cytrynową można zastąpić innym smakiem.

|TUTAJ  znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.


sernik chia z truskawkami i galaretką

sernik chia na zimno

sernik na zimno chia

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity



ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo



Komentarze

Prześlij komentarz