TORT KOKOSOWY


Przepis na przepyszny tort kokosowy.  Torcik jest na orzechowym biszkopcie, nasączony mlekiem kokosowym, przełożony i obłożony kremem z białej czekolady, kokosowych wiórek i bitej śmietany. Skromnie udekorowany wiórkami kokosowymi, migdałami i krokantem orzechowym. 
Tort kokosowy nada się na wszystkie okazje i bez okazji, dla dużych i małych, a wielbiciele kokosa po prostu będą zachwyceni jego smakiem. 

Jak zrobić taki tort kokosowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 

Subskrybuj kanał RITA creative, to będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.





TORT KOKOSOWY

SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy:
(składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)

  • jajka (6 dużych)
  • mąka pszenna (125 g)
  • cukier (200 g)
  • orzechy laskowe zmielone ( 100 g)
  • sól (szczypta)

Krem kokosowy:
  • biała czekolada (200 g)
  • mleko kokosowe z puszki (50 ml.)
  • śmietanka kremówka 36% dobrze schodzona (500 ml.)
  • mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g)
  • cukier puder (40 g)
  • wiórki kokosowe (50 g)
  • ekstrakt kokosowy opcjonalnie (1 łyżeczka)

Składanie i Dekoracja:
  • mleko kokosowe z puszki (250 ml)
  • płatki migdałów (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • krokant orzechowy (opcjonalnie)
  • białe rurki waflowe do ozdoby (opcjonalnie)

Potrzebne gadżety:

τούρτα καρύδας
Przepis inspirowany: Home Coocing Adventure

WYKONANIE:
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170℃. 
Spód tortownicy lub rant o wymiarach 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia.

1.) Biszkopt orzechowy
Białka miksujemy i gdy mocno się spienią dodajemy sól. Ubijamy na średnich obrotach aż białka  będą sztywne (około 10 minut) i wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukru.
Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać ręcznie.
Żółtka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ubitych białek. Mieszamy szpatułką.
Wsypujemy naprzemiennie mąkę i zmielone orzechy laskowe. Mieszamy dokładnie lecz delikatnie i przelewamy do foremki lub rantu wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C około 45 minut. 
Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.

2.) Krem kokosowy.
Czekoladę z mlekiem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy.
W dużej misie miksujemy mascarpone na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Można też dodać opcjonalnie ekstrakt kokosowy.
W drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
Ubitą śmietankę dodajemy do masy mascarpone, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby krem się schłodził.

3.) Składanie tortu i dekoracja.
Jeden blat biszkoptu układamy na paterze  obrotowej lub talerzu. Nasączamy mlekiem kokosowym (1/3 szklanki), nakładamy 1/3 kremu kokosowego i wyrównujemy powierzchnię. Nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy mlekiem kokosowym i kładziemy krem. Nakładamy 3 blat biszkoptu, nasączamy mlekiem i nakładamy pozostały krem smarując nim również i boki tortu.
Dekorujemy dowolnie. Ja dałam płatki migdałów na boki tortu, a górę posypałam wiórkami kokosowymi, krokantem orzechowym oraz ułożyłam  rurki waflowe.

Uwagi:
- Do nasączania biszkoptów zalecam dać tyle mleka, ile podałam w przepisie (nie mniej), żeby tort miał odpowiednią wilgotność.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort kokos rafaello

torcik rafaello

Jeśli zrobisz ten przepis na tort kokosowy, udostępnij mi zdjęcia na InstagramieFaceboku,  lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje!  

torcik rafaello

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative


Komentarze

  1. o rany jakie cudeńko

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy26/4/21

    Czy można dodać dżemu porzeczkowego dla przełamania słodyczy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja osobiście tego bym nie robiła. Tort nie jest ani za słodki, ani mdły, żeby przełamywać go innymi smakami.
    Ale, każdy robi według własnego gustu 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy29/11/22

    Tort pyszny lekki i bardzo zaskakujący

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty