TORT KOKOSOWY
Przepis na przepyszny tort kokosowy. Torcik jest na orzechowym biszkopcie, nasączony mlekiem kokosowym, przełożony i obłożony kremem z białej czekolady, kokosowych wiórek i bitej śmietany. Skromnie udekorowany wiórkami kokosowymi, migdałami i krokantem orzechowym.
Tort kokosowy nada się na wszystkie okazje i bez okazji, dla dużych i małych, a wielbiciele kokosa po prostu będą zachwyceni jego smakiem.
Jak zrobić taki tort kokosowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative, to będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.
TORT KOKOSOWY
SKŁADNIKI:
Biszkopt orzechowy:
(składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)
- jajka (6 dużych)
- mąka pszenna (125 g)
- cukier (200 g)
- orzechy laskowe zmielone ( 100 g)
- sól (szczypta)
Krem kokosowy:
- biała czekolada (200 g)
- mleko kokosowe z puszki (50 ml.)
- śmietanka kremówka 36% dobrze schodzona (500 ml.)
- mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g)
- cukier puder (40 g)
- wiórki kokosowe (50 g)
- ekstrakt kokosowy opcjonalnie (1 łyżeczka)
Składanie i Dekoracja:
- mleko kokosowe z puszki (250 ml)
- płatki migdałów (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
- krokant orzechowy (opcjonalnie)
- białe rurki waflowe do ozdoby (opcjonalnie)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- szpatułka
- tortownica lub rant 23 cm.
- papier do pieczenia
- miarka kuchenna
- waga kuchenna
- patera obrotowa
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170℃.
Spód tortownicy lub rant o wymiarach 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
1.) Biszkopt orzechowy.
Białka miksujemy i gdy mocno się spienią dodajemy sól. Ubijamy na średnich obrotach aż białka będą sztywne (około 10 minut) i wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukru.
Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać ręcznie.
Żółtka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ubitych białek. Mieszamy szpatułką.
Wsypujemy naprzemiennie mąkę i zmielone orzechy laskowe. Mieszamy dokładnie lecz delikatnie i przelewamy do foremki lub rantu wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C około 45 minut.
Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.
2.) Krem kokosowy.
Czekoladę z mlekiem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy.
W dużej misie miksujemy mascarpone na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Można też dodać opcjonalnie ekstrakt kokosowy.
W drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
Ubitą śmietankę dodajemy do masy mascarpone, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby krem się schłodził.
3.) Składanie tortu i dekoracja.
Jeden blat biszkoptu układamy na paterze obrotowej lub talerzu. Nasączamy mlekiem kokosowym (1/3 szklanki), nakładamy 1/3 kremu kokosowego i wyrównujemy powierzchnię. Nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy mlekiem kokosowym i kładziemy krem. Nakładamy 3 blat biszkoptu, nasączamy mlekiem i nakładamy pozostały krem smarując nim również i boki tortu.
Dekorujemy dowolnie. Ja dałam płatki migdałów na boki tortu, a górę posypałam wiórkami kokosowymi, krokantem orzechowym oraz ułożyłam rurki waflowe.
Uwagi:
- Do nasączania biszkoptów zalecam dać tyle mleka, ile podałam w przepisie (nie mniej), żeby tort miał odpowiednią wilgotność.
Jeśli zrobisz ten przepis na tort kokosowy, udostępnij mi zdjęcia na Instagramie, Faceboku, lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje!
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative
o rany jakie cudeńko
OdpowiedzUsuńCzy można dodać dżemu porzeczkowego dla przełamania słodyczy?
OdpowiedzUsuńJa osobiście tego bym nie robiła. Tort nie jest ani za słodki, ani mdły, żeby przełamywać go innymi smakami.
OdpowiedzUsuńAle, każdy robi według własnego gustu 😉
Tort pyszny lekki i bardzo zaskakujący
OdpowiedzUsuń