TORT KOKOSOWY


Przepis na przepyszny Tort Kokosowy. Torcik jest na orzechowym biszkopcie, nasączony mlekiem kokosowym, przełożony i obłożony kokosowym kremem z białą czekoladą. Udekorowany wiórkami kokosowymi, migdałami i krokantem orzechowym. 
Wielbiciele kokosa będą zachwyceni. 

Jak zrobić taki tort kokosowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 

Subskrybuj kanał RITA creative po więcej przepisów, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



TORT KOKOSOWY

SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy:
(składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)
  • jajka (6 dużych)
  • mąka pszenna (125 g)
  • cukier (200 g)
  • orzechy laskowe lub włoskie zmielone ( 100 g)
  • sól (szczypta)
Krem kokosowy:
  • biała czekolada (200 g)
  • mleko kokosowe z puszki (50 ml.)
  • śmietanka kremówka 36% dobrze schodzona (500 ml.)
  • mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g)
  • cukier puder (40 g)
  • wiórki kokosowe (50 g)
  • ekstrakt kokosowy opcjonalnie (1 łyżeczka)

Dodatkowo:
  • mleko kokosowe z puszki (250 ml)

Dekoracja:

Potrzebne gadżety:
τούρτα καρύδας

WYKONANIE:

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170-175℃
Spód tortownicy lub rant o wymiarach 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia.

1.) Biszkopt orzechowy
Białka miksujemy na średnich obrotach miksera i gdy się spienią dodajemy sól. Po około 2 minutach gdy piana powiększy swoją objętość dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukru.
Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać ręcznie.
Żółtka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ubitych białek. Mieszamy szpatułką.
Wsypujemy naprzemiennie mąkę i zmielone orzechy laskowe. Mieszamy dokładnie i przelewamy do foremki lub rantu wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170-175°C około 45 minut. 
Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.

2.) Krem kokosowy.
Czekoladę z mlekiem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy.
W dużej misie miksujemy mascarpone na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Można też dodać opcjonalnie ekstrakt kokosowy.
W drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
Ubitą śmietankę dodajemy do masy mascarpone, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby krem się schłodził.

3.) Składanie tortu i dekoracja.
Jeden blat biszkoptu układamy na paterze  obrotowej lub talerzu. Nasączamy mlekiem kokosowym (1/3 szklanki), nakładamy 1/3 kremu kokosowego i wyrównujemy powierzchnię. Nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy mlekiem kokosowym i kładziemy krem. Nakładamy 3 blat biszkoptu, nasączamy mlekiem i nakładamy pozostały krem smarując nim również i boki tortu.
Dekorujemy dowolnie. Ja dałam płatki migdałów na boki tortu, a górę posypałam wiórkami kokosowymi, krokantem orzechowym oraz ułożyłam  rurki waflowe.

Uwagi:
- Do nasączania biszkoptów zalecam dać tyle mleka, ile podałam w przepisie (nie mniej), żeby tort miał odpowiednią wilgotność.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort kokos rafaello

torcik rafaello

torcik rafaello
Przepis inspirowany od Home Coocing Adventure

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze

  1. o rany jakie cudeńko

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy26/4/21

    Czy można dodać dżemu porzeczkowego dla przełamania słodyczy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja osobiście tego bym nie robiła. Tort nie jest ani za słodki, ani mdły, żeby przełamywać go innymi smakami.
    Ale, każdy robi według własnego gustu 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy29/11/22

    Tort pyszny lekki i bardzo zaskakujący

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz