Zbiór przepisów kulinarnych. Wypieki ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Pomysły na obiady, sałatki i przetwory. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu i sprawdzone.

13.12.20

PIERNIK na szybko

piernik świąteczny

Przepis na piernik na szybko , czyli ciasto dla zabieganych. Ekspresowo, łatwo i smacznie.
Jeżeli w okresie świątecznym nie masz czasu na pieczenie, lub z jakiegoś powodu nie chcesz robić wyszukanych ciast świątecznych, to polecam świąteczny piernik last minute, który jest mięciutki, pachnący, przepyszny i szybki w przygotowaniu. Udekorowany ganache czekoladowym i posiekanymi orzechami.


Jak zrobić taki piernik na szybko pokazane jest w filmiku.  Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative, to będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



PIERNIK NA SZYBKO

SKŁADNKI:

Ciasto:
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • mąka krupczatka (1 szkl.)
  • cukier (1 szkl.)
  • kakao (1 łyżka)
  • jajko o temp. pokojowej (1 szt. rozmiar L)
  • mleko o temp. pokojowej (1 szkl.)
  • olej roślinny (1 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • przyprawa do piernika (1 łyżka)
  • soda (1 łyżeczka)
  • dżem wiśniowy lub powidła śliwkowe (1 łyżka)

Polewa i dekoracja:
  • czekolada gorzka (100 g)
  • śmietanka kremówka 30 % (100 ml.)
  • orzechy włoskie posiekane (garść)

Potrzebne gadżety:

WYKONANIE:

1.) Ciasto.
Do misy miksera wsypujemy obie mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. (jak zrobić domową przyprawę do piernika pisałam w poprzednim poście). Włączamy mikser  i dodajemy po kolei wszystkie mokre składniki. Miksujemy krótko na średnich obrotach miksera do połączenia się składników. 
Przelewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez około 50 - 60 minut.
Upieczony piernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 minut, po czym jeszcze ciepły wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

2.) Polewa.
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i jak będzie ciepła dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzoną polewą dekorujemy piernik posypując go od razu posiekanymi orzechami włoskimi.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
szybki piernik
piernik w przekroju

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative


Zobacz też przepis na domek z piernika.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie

Popularne posty