Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

13.12.20

PIERNIK na szybko

piernik świąteczny


Przepis na piernik na szybko , czyli ciasto dla zabieganych. Ekspresowo, łatwo i smacznie.
Jeżeli w okresie świątecznym nie masz czasu na pieczenie, lub z jakiegoś powodu nie chcesz robić wyszukanych ciast świątecznych, to polecam świąteczny piernik last minute, który jest mięciutki, pachnący, przepyszny i szybki w przygotowaniu. Udekorowany ganache czekoladowym i posiekanymi orzechami.

Jak zrobić taki piernik na szybko krok po kroku, pokazane jest w filmiku
Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative, to będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



PIERNIK NA SZYBKO

SKŁADNKI:

Ciasto:
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • mąka krupczatka (1 szkl.)
  • cukier (1 szkl.)
  • kakao (1 łyżka)
  • jajko o temp. pokojowej (1 szt. rozmiar L)
  • mleko o temp. pokojowej (1 szkl.)
  • olej roślinny (1 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • przyprawa do piernika (1 łyżka)
  • soda (1 łyżeczka)
  • dżem wiśniowy lub powidła śliwkowe (1 łyżka)

Polewa i dekoracja:
  • czekolada gorzka (100 g)
  • śmietanka kremówka 30 % (100 ml.)
  • orzechy włoskie posiekane (garść)

Potrzebne gadżety:

WYKONANIE:

1.) Ciasto.
Do misy miksera wsypujemy obie mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. (jak zrobić domową przyprawę do piernika pisałam w poprzednim poście). Włączamy mikser  i dodajemy po kolei wszystkie mokre składniki. Miksujemy krótko na średnich obrotach miksera do połączenia się składników. 
Przelewamy ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez około 50 - 60 minut.
Upieczony piernik wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 minut, po czym jeszcze ciepły wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

2.) Polewa.
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i jak będzie ciepła dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzoną polewą dekorujemy piernik posypując go od razu posiekanymi orzechami włoskimi.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.

łatwy piernik
piernik ugryziony

szybki piernik
piernik w przekroju

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy.   Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘

zrzutka.p

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative


Zobacz też przepis na domek z piernika.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie