Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Lubisz słodkości? Zapisz się całkowicie za darmo, a raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

7.3.21

CIASTO BIAŁA DAMA Z BRZOSKWINIAMI

 biała dama

Przepis na ciasto biała dama z brzoskwiniami, serkiem philadelphia i kokosem.
Ciasto jest na biszkopcie, przełożone kremem z brzoskwiniami i posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne w smaku. Brzoskwinie nadają mu świeżości, a serek philadelphia dodaje fajnego i wyrazistego akcentu.

Jak zrobić takie ciasto biala dama pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.




CIASTO BIAŁA DAMA Z BRZOSKWINIAMI


SKŁADNIKI:

Biszkopt: 
  • jajka (6 szt.rozmiaru L)
  • cukier (3/4 szkl. = 170 g)
  • mąka tortowa (3/4 szkl. = 110 g)
  • mąka ziemniaczana (1/4 szkl. = 40 g)
  • aromat pomarańczowy (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
Krem:
  • śmietanka kremówka 35% (400 ml.)
  • serek philadelphia (400 g)
  • serek waniliowo - ciasteczkowy typu danio (150 g) *może być waniliowy 
  • cukier puder (8 łyżek kopiastych)
  • żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl)

Dodatkowo:
  • brzoskwinie (1 duża puszka)

Poncz:
  • woda (1/4 szkl.)
  • sok z puszki po brzoskwiniach (1/2 szkl.)

Posypka kokosowa:
  • wiórki kokosowe (130 g)
  • masło (80 g)
  • cukier (2 łyżki)

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

Krok 1.)  Biszkopt.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy powstanie piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 12-15 minut, aż cukier dobrze się rozpuści, a masa zrobi się błyszcząca.
Następnie, miksując już na najmniejszych obrotach miksera, dodajemy jajka (tak po jednym), oraz aromat pomarańczowy. Miksujemy krótko do połączenia się składników.
W 2-3 partiach wsypujemy przesiane obie mąki i mieszamy delikatnie szpatułką.
Przelewamy do foremki 24x24cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 ℃ przez około 40 min.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Krok 2.)  Brzoskwinie.
Brzoskwinie odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku aby odciekły lub wycieramy je ręcznikiem papierowym. Odcedzonego soku z puszki nie wylewamy (będzie potrzebny do zrobienia ponczu)
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki. 

Krok 3.)  Poncz.
Sok z puszki po brzoskwiniach łączymy z wodą.

Krok 4.)  Krem.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę, serek philadelphia i serek waniliowo-ciasteczkowy (lub waniliowy) miksujemy razem, aż powstanie gęsta masa.
Dodajemy cukier puder, a na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę.
Miksujemy do połączenia się składników.
Krem dzielimy na 3 części.

Krok 5.) Składanie ciasta.
Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki i nasączamy go połową ponczu. 
Wykładamy 1 część  kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy je 2 częścią kremu.
Przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy resztą ponczu.
Kładziemy ostatnią warstwę kremu, wyrównujemy i wygładzamy.
Wstawiamy ciasto do lodówki. 

Krok 6.) Posypka kokosowa.
Na patelni roztapiamy masło z cukrem i wsypujemy wiórki kokosowe.
Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
Gdy się zarumienią odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wykładamy na ciasto.
Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc.

KALORIE:

6151 kcal łącznie
Węglowodany: 512 g
Tłuszcze: 404 g
Białko: 116 g

256 kcal / porcja
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 16 g
Białko: 4 g

Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com

TUTAJ znajdziesz więcej ciekawych przepisów na CIASTA Z OWOCAMI.


ciasto z brzoskwiniami i serkiem philadelphia

Jeśli zrobisz ten przepis na ciasto biała dama z brzoskwiniami, udostępnij mi zdjęcia na InstagramieFaceboku,  lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative, a wyróżnię Cię w mojej relacji na Instagramie.

Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube: RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube: RITA vlog
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
📌Pinterest - RITA creative

1 komentarz:

  1. Super post! :)

    Zapraszam na mojego bloga i Instagrama
    wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny