Torcik z procentami.
Przepis na pyszny torcik z procentami. Tort jest na czekoladowo, kawowych blatach, z bajecznie smacznym kremem alkoholowym, wykończony ganache z białej czekolady i udekorowany kwiatkami cukrowymi. Tort jest wyśmienity w smaku. Gorąco polecam zrobić.
Jak zrobić taki torcik z procentami pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Torcik z procentami
SKŁADNIKI:
*tortownica 20-22cm.
Blaty tortu:
- 2 ciasta kakaowo kawowe (patrz przepis)
Krem z alkoholem:
- mleko (350 ml.)
- krupnik solony karmel (230 ml.)
- żółtka (6 szt.)
- cukier (80 g)
- mąka pszenna (35 g)
- mąka ziemniaczana (35 g)
- serek mascarpone 9500 g)
Poncz:
- woda (50 ml.)
- krupnik solony karmel (50 ml.)
Ganache z białej czekolady:
- śmietanka kremówka 36% (80 ml.)
- masło (120 g)
- biała czekolada (300 g)
Dekoracja:
- kwiatuszki i listki cukrowe
WYKONANIE:
1.) Blaty tortu.
Robimy 2 ciasta kakaowo kawowe według tego przepisu.
Z dwóch ciast ścinamy wypukłą górę. Każde ciasto przekrajamy na 2 blaty. Czyli łącznie do tortu otrzymamy 4 blaty.
2.) Krem.
Mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki, wlewamy krupnik słony karmel, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka i cukier miksujemy na puszysto do białości. Wsypujemy obydwie mąki i miksujemy.
Masę przekładamy do rondelka z ostudzonym mlekiem z alkoholem i krótko miksujemy, aż składniki się połączą.
Wstawiamy rondelek z powrotem na kuchenkę i na średnim grzaniu zagotowujemy, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Od momentu jak zacznie się gotować, gotujemy jeszcze 1 minutkę na najniższym grzaniu kuchenki.
Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, żeby się mocno schłodziło.
Serek mascarpone (schłodzony) ucieramy na puszysto, dodajemy wcześniej zrobiony i mocno schłodzony krem. Miksujemy do momentu, aż składniki się połączą na średnich obrotach miksera.
3.) Poncz i Składanie tortu.
*tort najlepiej składać w rancie, wtedy mamy pewność, że wyjdzie prosto.
Do szklaneczki wlewamy wodę i krupnik słony karmel. Mieszamy. Tym ponczem nasączymy wszystkie blaty ciasta kakaowo kawowego.
Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem, wykładamy 10 łyżek kremu, wyrównujemy i wygładzamy.
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i kładziemy krem.
Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i kładziemy krem.
Kładziemy ostatni blat ciasta i wstawiamy tort do lodówki do mocnego schłodzenia na minimum 4 h, a najlepiej zostawić całą noc w lodówce.
4.) Ganache z białej czekolady:
W kąpieli wodnej podgrzewamy kremówkę i masło. Ściągamy z kuchenki i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników i pozostawiamy do wystudzenia.
Wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia na minimum 2 h.
Schłodzony krem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5-6 minut (nie dłużej, bo się zważy).
Tort smarujemy cienką warstwą ganache i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie cały tort pokrywamy resztą ganache. Wygładzamy. Chłodzimy.
5.) Dekoracja.
Tort dekorujemy kwiatkami i listkami z masy cukrowej, lub dekorujemy wedle gustu.
Uwagi:
- z pozostałości kremu i ciasta kakaowo kawowego można zrobić deserki w szklankach. Pokruszyć ciasto, nałożyć krem i na to znów dać warstwę pokruszonego ciasta.
|TUTAJ znajdziesz inny, fajny przepis na tort z alkoholem.
Jeśli zrobisz ten przepis na torcik z procentami, lub jakiś inny mój przepis, udostępnij mi zdjęcia na Instagramie, Faceboku, lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative.
Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje! I z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz