TORCIK PIJANY IZYDOR
Przepis na torcik Pijany Izydor. Jest to czekoladowo orzechowy wypiek z alkoholem. W oryginale jest ciastem rodem ze Słowacji i nazywane jest Opitý Izidor. Inspirując się od SavoryLens troszkę zmieniłam przepis i tak oto powstał ten oto torcik orzechowo czekoladowy z procentami.
Jak zrobić taki torcik Pijany Izydor pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
TORCIK PIJANY IZYDOR
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- mąka pszenna (70 g)
- orzechy włoskie zmielone (90 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
- jajka (3 szt. rozmiaru M)
- sól (szczypta)
- masło (120 g)
- cukier (90 g)
Masa orzechowa:
- orzechy włoskie zmielone (150 g)
- cukier puder (90 g)
- rum lub ajerkoniak (80-90 ml.)
Krem:
- mleko (500+100 ml.)
- cukier (5 łyżek)
- budyń waniliowy (1 op.)
- masło (180 g)
- cukier puder (50 g)
- syrop orzechowy (2 łyżki) przepis na syrop orzechowy znajdziesz TUTAJ
- masa orzechowa (3 łyżki)
- kakao (1 łyżka)
Polewa:
- gorzka czekolada (150 g)
- śmietanka kremówka 35% (100 ml.)
Dekoracja:
- orzechy włoskie zmielone (garść)
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy (5 łyżek)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Biszkopt.
Tortownicę o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
W miseczce mieszamy przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy po jednym żółtka, wsypujemy stopniowo suche składniki i miksujemy, aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser i dodajemy w 2 partiach ubite białka. Mieszamy delikatnie szpatułką.
Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
2.) Masa orzechowa.
W miseczce mieszamy zmielone orzechy włoskie, cukier puder, oraz alkohol.
3.) Krem.
Budyń waniliowy gotujemy tak, jak to zaleca producent na opakowaniu. Przykrywamy go folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszysto. Dodajemy syrop orzechowy, 3 łyżki wcześniej zrobionej masy orzechowej, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń (budyń i miksowana masa, powinny być mniej więcej tej samej temperatury.). Miksujemy do połączenia się składników.
4.) Składanie tortu.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę orzechową i wyrównujemy. Następnie wykładamy połowę kremu. Na krem kładziemy drugi bat biszkoptu i wykładamy resztę kremu.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
5.) Polewa i dekoracja.
Gorzką czekoladę i kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Wylewamy polewę na mocno schłodzony torcik i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki, żeby polewa stężała.
Dekorujemy brzegi tortu mielonymi orzechami włoskimi, a na środku kładziemy połówkę orzecha.
|TUTAJ znajdziesz przepisy na Święta Bożonarodzeniowe, lub zobacz inny, fajny, przepis na tort z alkoholem.
Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na Instagramie, Facebooku lu Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz