Przepis na przepyszne ciasto marchewkowe z orzechami. Jest mięciutkie i wilgotne, przełożone kremem philadelphia. Idealne na każdą okazję. Polecam.
Jak zrobić takie ciasto marchewkowe z orzechami krok po kroku pokazane jest w filmiku.
Zapraszam do oglądania.
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Ciasto:
- mąka pszenna (250 g)
- cukier trzcinowy (100 g)
- cukier bały (150 g)
- jajka rozmiaru M (4 szt.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- cynamon (1 łyżeczka)
- sproszkowana wanilia lub cukier waniliowy (1 łyżeczka)
- suszona starta skórka z pomarańczy (1 łyżeczka) lub ze świeżej (1 łyżka)
- olej roślinny (250 ml.)
- marchew starta na grubych oczkach tarki (300 g)
- orzechy włoskie posiekane ( 100 g)
Krem:
- serek philadelphia (400 g)
- masło miękkie (150 g)
- cukier puder (2 łyżki kopiaste)
- aromat pomarańczowy (1 łyżeczka)
- miód (1 łyżka)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Ciasto (wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej)
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy siekamy nożem.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sproszkowaną wanilię (lub cukier waniliowy), tartą skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce mieszamy jajka, oba cukry oraz olej. Mieszamy krótko tak tylko do połączenia składników, za pomocą trzepaczki lub rózgi kuchennej.
Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy w dwóch partiach mieszankę z mąką. Dodajemy orzechy i mieszamy. Na koniec łączymy z marchewką.
Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ około 30 - 35 min. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.) Krem (wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej)
Miękkie masło ubijamy na jasny puch . Ubijamy mikserem na niskich obrotach około minuty. Dodajemy serek philadelphia tak stopniowo łyżka po łyżce. Pod koniec dodajemy cukier puder, aromat pomarańczowy oraz miód.
3.) Przełożenie ciasta.
Wystudzone ciasto dzielimy na 2 równe części (patrz video) Krem dzielimy 2 części.
Dolny blat ciasta smarujemy połową kremu, nakładany drugi blat ciasta i wykładamy pozostałą część kremu. Wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki.
Dekorujemy orzechami lub miętą.
Zobacz też przepis na świetne CIASTO KRÓWKOWE Z BANANAMI.
|TUTAJ znajdziesz przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz