Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

16.1.22

TORT SNICKERS

Tort czekoladowy snickers
Tort Snickers

Przepis na tort snickers. Tort jest na bazie ciasta czekoladowego, przełożony kremem orzechowym, karmelem, orzeszkami i udekorowany masą maślano karmelową. Przyozdobiony polewą czekoladową, batonikami snickers i orzeszkami ziemnymi. Tort jest przepyszny! Polecam.


Jak zrobić tort snickers pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



TORT SNICKERS


SKŁADNIKI:


Ciasto czekoladowe: (wykonanie przepisu tutaj)
  • cukier (330 g)
  • mąka pszenna (230 g)
  • kakao (30 g)
  • proszek do pieczenia (15 g)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125 g)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml.)
  • tortownica 20 cm.


Krem orzechowy:
  • śmietanka kremówka 36% (400 ml.)
  • serek mascarpone (250 g)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • masło orzechowe (3 czubate łyżki = około 150 g) dostępne TUTAJ


Karmel solony: (wykonanie przepisu tutaj)
  • cukier trzcinowy lub zwykły  (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% lub 36% (240 ml.)
  • masło niesolone (55 g)
  • sól morska (1/2 łyżeczki)


Krem maślano karmelowy:
  • masło niesolone (230 g) w temp. pokojowej
  • solony sos karmelowy (200 g) (przepis tutaj)
  • cukier puder (200 g)


Polewa:
  • czekolada deserowa (100 g)
  • mleko (50 ml.)


Dodatkowo:
  • 2 - 3 małe batony snickers
  • orzeszki ziemne prażone (około 200 g)




WYKONANIE:

1.) Ciasto czekoladowe.
Do wykonania tortu snickers potrzebujemy zrobić 2 ciasta czekoladowe z tego przepisu.
Gdy ciasta się wystudzą odcinamy z nich przyrumienioną górę. Każde ciasto przekrawamy wzdłuż na 2 blaty. W sumie otrzymamy 4 blaty.

2.) Karmel solony.
Karmel wykonujemy według tego przepisu 
 
3.) Krem maślano karmelowy.
Masło ucieramy z sosem karmelowym do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Wsypujemy połowę cukru pudru i miksujemy na najniższych obrotach  miksera. Gdy cukier połączy się z masą wsypujemy resztę cukru pudru. Miksujemy stopniowo zwiększając obroty miksera do dużych, aż krem zrobi się gładki i puszysty.

4.) Krem orzechowy.
Do misy miksera wlewamy dobrze  schłodzoną śmietankę kremówkę i od razu dodajemy mascarpone. Zaczynamy miksować. Wsypujemy cukier puder i  gdy składniki się połączą,  a masa zrobi się kremowa dodajemy masło orzechowe.  Miksujemy jeszcze krótko do połączenia się składników.
Tutaj możesz zobaczyć przepis video jak zrobić krem orzechowy.

5.) Składanie tortu.
Oba kremy przekładamy do rękawów cukierniczych (będzie łatwiej nakładać).
Orzeszki ziemne kroimy nożem na małe kawałki.
Pierwszy blat ciasta czekoladowego kładziemy na paterze lub podkładce do tortów. Smarujemy kremem orzechowym i równo wygładzamy. Szprycujemy tylko przy brzegach kremem maślano karmelowym. W środek nakładamy 4 łyżki karmelu solonego, lekko wygładzamy i posypujemy orzeszkami ziemnymi (patrz film). Przykrywamy drugim blatem ciasta. Czynność z kremami powtarzamy, aż położymy ostatni blat ciasta.
Cały tort tynkujemy kremem maślano karmelowym. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.

6.) Polewa.
Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

7.) Dekoracja.
Wyciągamy tort snickers z lodówki i polewamy go przy brzegach polewą czekoladową, pozwalając jej, aby wolno spływała po torcie. Polewa powinna od razu tężeć.
Z resztek kremu orzechowego dekorujemy brzegi tortu. Układamy pokrojone w grube plastry batoniki snickers. Na środek tortu wylewamy resztę polewy czekoladowej i posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Uwagi:
- blatów ciasta czekoladowego niczym nie nasączamy, bo ciasto samo w sobie jest mocno wilgotne.
- Wszystkie składniki na tort można przygotować osobno z dużym wyprzedzeniem.
- Ciasto czekoladowe można przygotować i zamrozić nawet z miesięcznym wyprzedzeniem.
- Karmel solony również można przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce.
- krem maślano karmelowy można przygotować 3 dni wcześniej.
- krem orzechowy i polewę czekoladową najlepiej przygotować w dniu montażu tortu.
- tort najlepiej smakuje na drugi dzień
- przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej.



Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na InstagramieFacebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na TORTY

Tort Snickers

Tort snickers z orzechami i karmelem
Tort Snickers w przekroju
Tort z orzechami i karmelem
tort snickers dekoracja
Tort czekoladowy z karmelem i orzechami
kawałek tortu czekoladowego z karmelem

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?  Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 

zrzutka.p

Tort orzechowo czekoladowo karmelowy

ZNAJDŹ MNIE
:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie