![]() |
ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych |
Przepis na super wilgotne ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych. Przepis ten równie dobrze można wykorzystać do zrobienia babeczek,. Nie trzeba go niczym nasączać, ani nadziewać. Można też je jeść bez niczego, bo ma odpowiednią wilgoć i jest przepyszne. Ciasto czekoladowe jest łatwe w przygotowaniu i bez użycia miksera. Jest mięciutkie, mocno wilgotne i nie za słodkie. Jest idealne.
Jak zrobić takie czekoladowe ciasto pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.
Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.
SKŁADNIKI:
Składniki są na tortownicę o wymiarach 18 - 20 cm.
- cukier (330 g)
- mąka pszenna (230 g)
- kakao (30 g)
- proszek do pieczenia (15 g)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- masło (125 g)
- jajka (2 szt. rozmiaru L)
- woda (250 ml.)
Poniżej w tabeli podana jest ilość składników do różnej wielkości tortownic.
WYKONANIE:
Do rondelka przekładamy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wodę i masło.
Podgrzewamy na średnim grzaniu kuchenki ciągle mieszając. Gdy zrobi sie piana i zacznie się gotować ściągamy z kuchenki, przelewamy do dużej misy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka (tak po jednym) energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. (masa będzie dość płynna).
Przelewamy do tortownicy 18 - 20 cm wyłożonej w całości papierem do pieczenia.
Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 45 - 50 min. do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy 5 - 10 min. żeby ciasto lekko wystygło i wyciągamy z foremki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Uwagi:
- masa będzie dość płynna, tak więc przy użyciu rantu zamiast tortownicy trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć dno papierem do pieczenia, bo masa może wypłynąć dołem.
- ciasto wychodzi mocno wilgotne, tak więc blatów nie trzeba niczym nasączać.
![]() |
wilgotne ciasto czekoladowe |
Jeśli zrobisz ten przepis na ciasto czekoladowe, udostępnij mi zdjęcia na Instagramie, Faceboku, lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje!
![]() |
ciasto czekoladowe w przekroju |
![]() |
ciasto czekoladowe wilgotne i mięciutkie |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza