Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Lubisz słodkości? Zapisz się całkowicie za darmo, a raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

11.1.21

Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych

Przepis na super wilgotne ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych. Przepis ten równie dobrze można wykorzystać do zrobienia babeczek,. Nie trzeba go niczym nasączać, ani nadziewać. Można też je jeść bez niczego, bo ma odpowiednią wilgoć i jest przepyszne. Ciasto czekoladowe jest łatwe w przygotowaniu i bez użycia miksera. Jest mięciutkie, mocno wilgotne i nie za słodkie. Jest idealne. 

Jak zrobić takie czekoladowe ciasto pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.


SKŁADNIKI:
Składniki są na tortownicę o wymiarach 18 - 20 cm.
  • cukier (330 g)
  • mąka pszenna (230 g)
  • kakao (30 g)
  • proszek do pieczenia (15 g)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125 g)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml.)

Potrzebne gadżety

Żeby obliczyć ilość składników do innych wymiarów foremek,  trzeba najpierw przekonwersować przepis z tortownicy do formy prostokątnej/kwadratowej.
Ja zawsze korzystam z tego PRZELICZNIKA foremek.


WYKONANIE:

Do rondelka przekładamy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wodę i masło.
Podgrzewamy na średnim grzaniu kuchenki ciągle mieszając. Gdy zrobi sie piana i zacznie się gotować ściągamy z kuchenki, przelewamy do dużej misy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka (tak po jednym) energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. (masa będzie dość płynna).

Przelewamy  do tortownicy 18 - 20 cm wyłożonej w całości papierem do pieczenia.
Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 45 - 50 min. do tak zwanego suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy 5 - 10 min. żeby ciasto lekko wystygło i wyciągamy z foremki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Uwagi:
- masa będzie dość płynna, tak więc przy użyciu rantu zamiast tortownicy trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć dno papierem do pieczenia, bo masa może wypłynąć dołem.
- ciasto wychodzi mocno wilgotne, tak więc blatów nie trzeba niczym nasączać.


Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim przepisie na TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.


pyszne ciasto kakaowe
wilgotne ciasto czekoladowe

Jeśli zrobisz ten przepis na ciasto czekoladowe, udostępnij mi zdjęcia na InstagramieFaceboku,  lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje!  

blaty do tortów
ciasto czekoladowe w przekroju

ciasto czekoladowe wilgotne
ciasto czekoladowe wilgotne i mięciutkie

tort z orange curd
tort z wykorzystaniem ciasta czekoladowego


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny