Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

11.1.21

Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.

ciasto czekoladowe

Przepis na super wilgotne ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych. Świetnie się sprawdzi do tortów powlekanych masą cukrową, naked i do rzeźbienia tortów 3D.
Przepis ten równie dobrze można wykorzystać do zrobienia babeczek,. Nie trzeba go niczym nasączać, ani nadziewać. Można też je jeść bez niczego, bo ma odpowiednią wilgoć i jest przepyszne. Ciasto czekoladowe jest łatwe w przygotowaniu i bez użycia miksera. Jest mięciutkie, mocno wilgotne i nie za słodkie. Jest idealne. 

Jak zrobić takie czekoladowe ciasto pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.


SKŁADNIKI:
Składniki są na tortownicę o wymiarach 18 - 20 cm.
  • cukier (330 g)
  • mąka pszenna (230 g)
  • kakao (30 g)
  • proszek do pieczenia (15 g)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125 g)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml.)

Potrzebne gadżety

Żeby obliczyć ilość składników do innych wymiarów foremek,  trzeba najpierw przekonwertować przepis z tortownicy do formy prostokątnej/kwadratowej.
Ja zawsze korzystam z tego PRZELICZNIKA foremek.


WYKONANIE:

Do rondelka przekładamy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wodę i masło.
Podgrzewamy na średnim grzaniu kuchenki ciągle mieszając. Gdy zrobi się piana i zacznie się gotować ściągamy z kuchenki, przelewamy do dużej misy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka (tak po jednym) energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. (masa będzie dość płynna).

Przelewamy  do tortownicy wyłożonej w całości papierem do pieczenia.
Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 45 - 50 min. do tak zwanego suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy 5 - 10 min. żeby ciasto lekko wystygło i wyciągamy z foremki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Uwagi:
- masa będzie dość płynna, tak więc przy użyciu rantu zamiast tortownicy trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć dno papierem do pieczenia, bo masa może wypłynąć dołem.
- ciasto wychodzi mocno wilgotne, tak więc blatów nie trzeba niczym nasączać.
- tych samych składników można zrobić też na tortownicę 22 cm., tyle że ciasto wyjdzie trochę niższe.


pyszne ciasto kakaowe
wilgotne ciasto czekoladowe

Jeśli zrobisz ten przepis na ciasto czekoladowe, udostępnij mi zdjęcia na InstagramieFaceboku,  lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje!  

blaty do tortów
ciasto czekoladowe w przekroju


ciasto czekoladowe wilgotne
ciasto czekoladowe wilgotne i mięciutkie

Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim przepisie na TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM. oraz TORT KIWI

tort z orange curd
Ciasto czekoladowe w torciku z kremem pomarańczowym
Ciasto czekoladowe w torciku kiwi.


Jeśli zrobisz ten lub inny mój przepis, z chęcią zobaczę zdjęcia Twoich kreacji na InstagramieFacebooku lu PinterestOznacz tagiem #ritacreative a z miłą chęcią udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie.


Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie