Łąka z Kurczaczkami - Wielkanocne ciasto szpinakowe, to wyjątkowy sposób na Leśny Mech w świąteczny m wydaniu. To ciasto, przełożone kremem śmietankowym z kawałkami owoców – banana i brzoskwiń, udekorowane żółtymi czekoladowymi jajeczkami, cukrowymi motylkami i połówkami brzoskwiń, które imitują kurczaczki, jest prawdziwą ozdobą na Wielkanocnym stole. Idealne na święta, ciasto zachwyci Twoich gości i stanie się smaczna alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Jego smak jest delikatny, a konsystencja lekka i przyjemna. Przepis ten powstał z połączenia 3 innych moich przepisów: na ciasto szpinakowo truskawkowe, na krem z przepisu puszek makowy i na dekorację zainspirowaną przepisem na sernik pszczółka z nasionami chia.
Łąka z Kurczaczkami - Wielkanocne Ciasto Szpinakowe
SKŁADNIKI:
Składniki na biszkopt szpinakowy:
- jajka (3 szt. średnie)
- cukier ( 1 szklanka)
- mąka krupczatka (2 szklanki)
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- olej (3/4 szkl)
- szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Składniki na poncz:
- woda (1/4 szklanki) *ewentualnie sok po brzoskwiniach
- cukier puder (1 łyżeczka)
- sok z cytryny (4 łyżki)
Składniki na krem śmietankowy:
- śmietanka kremówka 36% (600 ml.)
- serek mascarpone (250 g)
- cukier puder (4 łyżki kopiaste)
- żelatyna (4 łyżeczki płaskie)
- woda gorąca (1/4 szklanki)
- 1 banan
- 1 duża puszka z brzoskwiniami (z czego 5 połówek brzoskwiń odkładamy do dekoracji)
Dekoracja:
- brzoskwinie z puszki (5 połówek)
- oczka cukrowe dostępne tutaj
- skórka z czerwonego jabłka (do zrobienia dzióbków)
- czekolada deserowa roztopiona (10 g) do zrobienia nóżek
- motylki cukrowe - dostępne tutaj
- jajeczka czekoladowe (zrobiłam sama z białej czekolady i pomalowałam barwnikiem firmy Wilton dostępny tutaj)
Przybory:
- foremka 24x24 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
Jak zrobić ciasto ,,Łąka z Kurczaczkami'' - wielkanocny Hit na Twój stół?
WYKONANIE:
1. Biszkopt szpinakowy
- Blendujemy szpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę.
- Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do foremki 24x24 cm wyłożonej na spodzie pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
- Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie z biszkoptu (tak na około 1 cm.) odkrawamy górę, którą przekładamy do miseczki i kruszymy. Dolną część ciasta wkładamy z powrotem do foremki.
2. Poncz
- Wodę, cukier i sok z cytryny łączymy ze sobą i tak otrzymanym ponczem nasączamy dolny blat biszkoptu w foremce.
3. Krem śmietankowy
- Brzoskwinie z puszki odcedzamy. Odkładamy 5 połówek do dekoracji, a resztę kroimy na małe kawałki. Banana kroimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Wlewamy wystudzona żelatynę i miksujemy krótko. Do kremu dodajemy pokrojone banany, oraz brzoskwinie. Mieszamy i wykładamy krem na nasączony biszkopt w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu. Posypujemy pokruszonym biszkoptem szpinakowym.
4. Dekoracja
- Na górę ciasta układamy 5 połówek brzoskwiń imitujących kurczaczki (patrz film), jajeczka czekoladowe i motylki cukrowe.
- Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Aby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby, i dobrze zblendowany.
Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.
Jajeczka cukrowe zrobiłam sama przy użyciu białej czekolady, foremki silikonowej, oraz żółtego barwnika (patrz film)
Oczka można kupić gotowe tutaj lub zrobić z białej i ciemnej czekolady.
Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki? Zobacz moje najlepsze przepisy na ciasta wielkanocne – idealne na Świąteczny stół. Polecam też pyszne ciasta z brzoskwiniami, które sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc.
![]() |
Pomysł na efektowne ciasto na Wielkanoc – inspirowane Leśnym Mchem. |
![]() |
Szpinakowy biszkopt z kremem i brzoskwiniami – efektowny wypiek na Wielkanoc. |
Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Witam super ciasto tylko proszę napisz z czego robiłaś oczy kurczakom🥰
OdpowiedzUsuńZ białej i deserowej czekolady
UsuńWspaniałe ciasto 🍰 wygląda pięknie i uroczo! Jutro zagości na wielkanocnym stole i na pewno będzie jego ozdobą 🩷😍
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za miły komentarz! 💗 Mam nadzieję, że ciasto się udało i sprawiło trochę słodkiej radości podczas świąt 😊
Usuń