Orzechowiec z jabłkami prażonymi

Tort orzechowy z prażonymi jabłkami

 Orzechowiec z jabłkami prażonymi to niezwykłe ciasto domowe w kształcie torcika. Bazą jest biszkopt orzechowy, który nadaje niepowtarzalnego smaku i tekstury. Delikatne prażone jabłka pełne soczystości i aromatu stanowią idealne uzupełnienie, a masa z mascarpone nadaje ciastu niezwykłej jedwabistej kremowości. Na samym szczycie tego pysznego tortu znajdują się posiekane orzechy włoskie otulone polewą karmelową. 
To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaspokoi Twoje słodkie pragnienia.
Nie czekaj dużej, zrób ten pyszny tort z orzechami i podziel się ze mną swoimi wrażeniami. 



Przepis na ORZECHOWIEC z jabłkami prażonymi

SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy:
(składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)
  • jajka ( 6 szt. średniej wielkości)
  • cukier (200 g)
  • sól (szczypta)
  • mąka pszenna (125 g)
  • orzechy włoskie lub laskowe zmielone (100 g)
Mus Jabłkowy:
  • jabłka prażone ze słoika (800 g ) przepis na prażone jabłka znajdziesz TUTAJ lub użyj kupnych.
  • galaretka cytrynowa  (2 op = 154 g) 
  • woda gorąca (0,5 szkl.)
Krem z mascarpone:
  • mascarpone (500 g)
  • śmietanka kremówka (500 ml.)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • coś waniliowego (u mnie wanilia w proszku) może być cukier waniliowy, ekstrakt, lub aromat.
Dekoracja:
  • orzechy włoskie (2-3 garście)
  • polewa do lodów o smaku karmelowym około 2-3 łyżek (według uznania)
Przybory:

  • tortownica  24 cm
  • rant (mój ma 9 cm. wysokości)
  • szpatułka 
  • szklanka 250 ml.
  • mikser
  • waga
  • papier do pieczenia 



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Orzechowiec z jabłkami prażonymi

1. Biszkopt orzechowy.
Najpierw trzeba zrobić biszkopt orzechowy z tego przepisu 

2. Mus jabłkowy:
800 g prażonych jabłek i 0,5 szkl gorącej wody zagotowujemy. Wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy 2 galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. 

3: Poncz:
W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru pudru. 

4. Składanie ciasta i masa z mascarpone. 
Dolny blat biszkoptu orzechowego nasączamy połową ponczu. Nakładamy rant.
Wykładamy cały mus jabłkowy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. W tym czasie mus powinien lekko stężeć. 

Do misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 %. Wsypujemy 3 łyżki cukru pudru, oraz coś waniliowego (u mnie to wanilia w proszku)
Miksujemy na niskich obrotach miksera i od razu dodajemy 500 g serka mascarpone również schłodzonego. Miksujemy do momentu, aż składniki się połączą, a krem stanie się gęsty.

Połowę kremu mascarpone wykładamy na lekko stężały mus jabłkowy. Wygładzamy powierzchnię kremu i kładziemy drugi blat biszkoptu orzechowego. Biszkopt należy nasączyć ponczem i położyć nasączoną stroną na kremie. Dociskamy go lekko. Górę biszkoptu również możemy nasączyć ponczem. Wykładamy resztę kremu mascarpone wyrównując powierzchnię.  

5. Dekoracja.
Górę torcika dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi, oraz sosem karmelowym (patrz film)
Wstawiamy torcik do lodówki na dobrych parę godzin, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.

Torcik jest stabilny, mięciutki, pięknie się prezentuje i co najważniejsze jest rewelacyjny w smaku. 

TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na ciasta z jabłkami.

Orzechowiec z jabłkami przepis

Ciasto orzechowe z jabłkami

Orzechowiec z masą jabłkową

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Komentarze