Biszkopt Orzechowy

biszkopt orzechowy bez proszku do pieczenia

Przepis na Biszkopt Orzechowy

Na Wasze prośby podzielę się przepisem na najlepszy delikatny biszkopt orzechowy z dodatkiem aromatycznych orzechów włoskich. Biszkopt jest zrobiony z 6 jaj, bez proszku do pieczenia i zawsze się udaje. Jest to świetna baza do tortów i do ciast. Z pewnością stanie się ulubionym biszkoptem wśród miłośników orzechów. Jego puszysta konsystencja i głęboki orzechowy  smak są nieodparcie kuszące. 


Przepis na BISZKOPT ORZECHOWY

SKŁADNIKI:
(składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)
  • jajka ( 6 szt. średniej wielkości)
  • cukier (200 g)
  • sól (szczypta)
  • mąka pszenna (125 g)
  • orzechy włoskie lub laskowe zmielone (100 g)
Przybory:

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Biszkopt Orzechowy

Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170-175℃
Spód tortownicy lub rant wykładamy papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy papierem do pieczenia.

Białka miksujemy 1 minutę na średnich obrotach miksera i gdy się spienią dodajemy sól. Po około 2 minutach miksowania, gdy piana zwiększy swoją objętość dodajemy stopniowo cukier. Gdy wsypiemy cały cukier dalej miksujemy (około 10 minut) na średnich obrotach miksera do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się sztywna i lśniąca. Cały proces ubijania białek od początku do końca powinien trwać od 12 do15 minut. 

W miseczce roztrzepujemy żółtka i wlewamy do ubitych białek. Mieszamy delikatnie szpatułką. Mąkę i zmielone orzechy wsypujemy do ubitej piany naprzemiennie. Mieszamy szpatułką, zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna misy, bo tam lubi osadzać się mąka. Przelewamy do foremki lub rantu wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 170-175°C około 45 minut. Upieczony biszkopt orzechowy wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy z foremki, odwracamy do góry spodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzony biszkopt dzielimy na 2-3 blaty.

najlepszy biszkopt orzechowy

biszkopt orzechowy bez proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy wykorzystałam do zrobienia tego oto torcika orzechowo -kokosowego 

biszkopt orzechowy

oraz do tego Torcika Orzechowego z Jabłkami Prażonymi.

ciasto z orzechami

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze

  1. Anonimowy17/10/23

    Jaka średnica blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary tortownic w których można zrobić ten biszkopt podane są w ,,przybory" zaraz pod składnikami.

      Usuń

Prześlij komentarz