Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Zapisz się i otrzymuj nowe przepisy jako pierwsza(y)

08 lutego 2020

PĄCZKI z cukrem pudrem


Już niedługo tłusty czwartek, tak więc pora wstawić przepis  na pączki.
Pączki z cukrem pudrem są mięciutkie, pulchne i przede wszystkim bardzo smaczne. Nadziane w moim przypadku dżemem truskawkowym idealne się nadadzą na na tłusty czwartek, karnawał lub też na imprezę domową.


PĄCZKI Z CUKREM PUDREM


SKŁADNIKI:

Ciasto na pączki:
  • mąka (1 kg)
  • mleko (0,5 litra)
  • jajka (2 szt.)
  • żółtka (5 szt.)
  • masło (100 g)
  • cukier (150 g)
  • drożdże świeże (100 g) lub (28 g suchych)
  • sól (szczypta)
  • spirytus albo ocet (1 łyżka)
  • cukier waniliowy (1 łyżka)

Nadzienie:
  • dżem truskawkowy  lub konfitura (dowolnego smaku) albo nutella 

Dekoracja: 

  • cukier puder (100 g) lub lukier 

Dodatkowo: 
  • olej do smażenia (1 litr) może być: olej rzepakowy lub smalec.

Potrzebne gadżety:
  • mikser
  • szpryca do nadziewania pączków
  • termometr cukierniczy
  • waga kuchenna
  • miarka



WYKONANIE:

1.) Z drożdży, 1 łyżki cukru, trochę ciepłego mleka i jednej łyżki mąki rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

2.) Do miseczki wbijamy jajka z żółtkami, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy jajka z cukrem. Pamiętajmy żeby temperatura ubijanych jajek nie przekroczyła 6o*C. Jeżeli nie masz termometra możesz sprawdzić  palcem (masa ubijanych jajek musi być bardzo mocno ciepła, ale nie gorąca).
Zdejmujemy miskę z garnka i dalej jeszcze chwilkę ubijamy, aż masa stanie się gęsta.
Dzięki tak ubitym jajkom pączki będą pulchniutkie.

3.) Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, ciepłe mleko, sól i wcześniej ucieraną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 - 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około 10 - 15 min.). Dodajemy roztopione masło oraz spirytus i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5  godzinki. 

4.) Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i wygniatamy 2-3 minutki pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza.
Ciasto rozpłaszczamy na wysokość około 2 cm. Szklanką o średnicy około 6,5 cm. wycinamy kółka. 

Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im odpocząć około 30 min. Jeżeli chcemy pączki usmażyć od razu z nadzieniem wtedy na każdy krążek kładziemy trochę nadzienia, zlepiamy brzegi i lepimy kulkę. Uważamy żeby dokładnie zlepić ciasto.
Jeżeli pączki chcemy nadziewać po upieczeniu wtedy nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z długą i ostrą końcówką i nadziewamy pączki.

5.) Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu do 175 - 180*C  około 2 minutki z każdej strony. 

6.) Usmażone i wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Uwagi: 
Biała obwódka wokół pączka świadczy o puszystości i dobrze wyrośniętym cieście drożdżowym.
Z tej ilości składników powinno wyjść około 25 pączków.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tego typu słodkości.


pączki

Obserwuj RITA creative na ➡️ INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 




Polecane przepisy:

muffiny z wiśniami
muffinki z wiśniami
oponki serowe
oponki serowe
muffinki bananowe
muffiny bananowe


1 komentarz:

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny