Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Zapisz się i otrzymuj nowe przepisy jako pierwsza(y)

22 marca 2020

Babka szpinakowa z lukrem

 babka szpinakowa

Babka szpinakowa z lukrem cytrynowym i kolorowymi motylkami cukrowymi. Idealnie będzie wyglądać na wielkanocnym stole.
Przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. 

Jak wykonać taką babkę szpinakową z lukrem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. 





BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM


SKŁADNIKI: 

Ciasto:
  • listki szpinaku świeżego (130 g)
  • olej roślinny (110 ml)
  • jajka (2 szt.)
  • mąka pszenna (170 g)
  • cukier (200 g)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (1,5 łyżeczki)
  • sól (szczypta)


Dekoracja: 
  • cukier puder (90 g)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • mleko (1- 2 łyżki)
  • motylki cukrowe ( garść)
  • posypka cukrowa (wg. uznania)


Potrzebne gadżety: 





WYKONANIE:

1.) Ciasto.
Szpinak blendujemy z oliwą na gładką papkę. 
Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną masę, dodajemy ekstrakt waniliowy,  sok z cytryny oraz zblendowany szpinak. Dodajemy przesianą mąkę,  proszek do pieczenia i sól. Krótko miksujemy do połączenia się składników. 
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180C 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Lukier i dekoracja.
W miseczce mieszamy przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem (przegotowanym i ostudzonym). Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy motylkami cukrowymi oraz kolorową posypką.

Uwagi:
- Moim zdaniem ciasto lepiej smakuje na drugi dzień.
- Można użyć szpinaku mrożonego, ale trzeba pamiętać, że ładny i intensywny kolor otrzymamy ze szpinaku świeżego (najlepiej baby).
Gdyby lukier był zbyt gęsty to dolewamy mleka, a gdyby był za rzadki dosypujemy cukru pudru.


|TUTAJ  znajdziesz więcej moich przepisów wielkanocnych.



babka szpinakowa

szpinakowa babka

babka zielona

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 



Polecam również:

 ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe
 jogurtowiec truskawkowy
jogurtowiec truskawkowy
 babka cytrynowa
babka cytrynowa


1 komentarz:

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny