Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Jeżeli lubisz słodkości zapisz się do newslettera. raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

22 listopada 2020

TORT CZAPKA

tort czapka zimowa
tort czapka

 Tort czapka jest to tort piernikowy o aromatycznie korzennym smaku, przełożony masą krówkową z orzechami i udekorowany masą maślaną. Jego śliczny wygląd zrobi wrażenie nie tylko na dzieciach, ale na całej rodzinie. Ładnie się prezentuje i  pięknie przyozdobi świąteczny stół. 


Jak wykonać taki tort czapka krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, to będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



TORT CZAPKA

SKŁADNIKI:

Biszkopt piernikowy:
  • mąka pszenna (350 g)
  • cukier (330 g)
  • jajka (3 szt. rozmiaru L)
  • mleko (200 ml.)
  • masło zimne (200 g)
  • miód (2 łyżki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • przyprawa korzenna do piernika (5 łyżeczek)
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z pomarańczy (1 łyżka)
  • ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)

Poncz:
  • herbata zaparzona (pół szklanki)
  • sok z pomarańczy (3 łyżki)

Krem krówkowy:
  • masa kajmakowa orzechowa (500 g)
  • serek mascarpone (250 g)
  • orzechy włoskie posiekane (40 g)

Krem maślany na bezie:
  • białka (6 szt.)
  • cukier (400 g)
  • masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej
  • sól (szczypta)
  • barwnik spożywczy najlepiej w żelu (dowolny kolor)

Dodatkowo:
  • złote perełki cukrowe


Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Biszkopt piernikowy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy masło zimne pokrojone w małe kawałki i miksujemy kilka minut aż masa otrzyma konsystencję piasku. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie miód, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i mleko które wlewamy cienkim strumieniem. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita, nie zapominając, aby szpatułką zebrać osadzające się ciasto z brzegów misy.
2/3 ciasta przelewamy do tortownicy lub rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno). A resztę ciasta też wlewamy do takiej samej foremki. Jeżeli nie masz dwóch takich samych foremek, to upiecz najpierw jeden biszkopt, a później drugi.
Pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ około 45 min do tzw. suchego patyczka. Powinny wyjść różnej grubości biszkopty. 
Upieczone biszkopty odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. 
Wystudzone biszkopty przekrawamy. Ten grubszy przekrawamy na 2 blaty (góry w nim nie odcinamy,  jeżeli jest z górką to tym lepiej), a w tym cieńszym biszkopcie odkrawamy tylko przyrumienioną górę.

2.) Poncz.
Zaparzamy pół szklanki herbaty, dolewamy sok z pomarańczy do wystudzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy.

3.) Krem krówkowy.
Masę krówkową, serek mascarpone i orzechy posiekane miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 

4.) Składanie tortu.
Tort najlepiej składać w rancie, wtedy nie ma ryzyka, że wyjdzie krzywo.
Na pierwszy blat wybieramy ten cieńszy biszkopt, który miał tylko odciętą górę. Nasączamy go ponczem, wykładamy połowę masy krówkowej i wyrównujemy. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy, kładziemy resztę kremu krówkowego, przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy od spodu (patrz video)  Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby tort nabrał stabilności.

Po tym czasie wyciągamy tort z lodówki i ściągamy rant. Za pomocą noża z ząbkami okrawamy tort na kształt czapki. Z okrojonych resztek lepimy kulę (to będzie pompon). Wstawiamy z powrotem tort i pompon do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

5.) Krem maślany.
Miseczkę kładziemy na rondelku z gotującą się wodą (wody w rondelku musi być tyle aby nie dotykała ona miseczki) Wlewamy białka, wsypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści a białka będą miały temperaturę 60℃ wtedy przelewamy je do misy miksera i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Podczas miksowania wsypujemy też szczyptę soli. Gdy białka się ubiją, będą miały lśniącą konsystencję, a misa miksera nie będzie już ciepła, wtedy dodajemy stopniowo po kawałku miękkie masło. Gdy dodamy ostatni kawałek masła miksujemy cały czas i w pewnym momencie masa nam się zwarzy, ale to nic, tak ma być. Dalej ciągle miksujemy, aż masa zrobi się puszysta, jednolita i stabilna. 
Połowę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy na razie na bok (tylko nie do lodówki bo krem stężeje) 
Wyciągamy tort i pompon z lodówki i smarujemy cieniutko kremem maślanym (tym z misy miksera). Wstawiamy z powrotem do lodówki pompon wraz z tortem.
Do kremu maślanego w misie miksera dodajemy barwnik spożywczy dowolnego koloru i krótko miksujemy do momentu aż barwnik się połączy z kremem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciągamy tort z lodówki i dekorujemy go kremem maślanym (patrz zdjęcia lub video)
Pompon stabilizujemy na torcie za pomocą patyczka do szaszłyków i też dekorujemy kremem maślanym.
Cały tort dekorujemy złotymi perełkami cukrowymi.

Tylki, których użyłam do dekoracji tortu.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty. A jeżeli chcesz zobaczyć moje przepisy na święta to kliknij w zakładkę przepisy na Boże Narodzenie.

tort czapka zimowa
tort czapka zimowa
Jeśli zrobisz ten przepis na tort czapka, udostępnij mi zdjęcia na InstagramieFaceboku,  lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje!  

torcik czapka
Tort czapka w przekroju.

winter hat cake
Tort Czapka w przekroju.

τούρτα σκουφάκι
#tortczapka to piernikowy torcik 

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Móje inspiracje na Pinterest - RITA creative


Zobacz też przepis na domek z piernika.

μελόψωμο σπίτι







9 komentarzy:

  1. Piękna praca. Przymierzałam się to takiego tortu, bo widziałam taki w necie. Twój też jest ładny a może nawet ładniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo 😘 Ja też szukałam wcześniej w necie, było trochę zdjęć, ale fajnego i konkretnego przepisu, żeby zrobić krok po kroku to nie znalazłam. A w polskim necie to już w ogóle nie ma. Tak więc postanowiłam zrobić dokładny przepis od początku do końca.
    Mi tak się podobał efekt końcowy, że aż żal mi było go pokroić do zdjęć 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Arcydzieło! Podziwiam Osoby z takimi zdolnościami manualnymi, ja jestem lewizna. 🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Tort jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, nie trzeba mieć talentu, naprawdę. Troszkę więcej wiary w siebie i na pewno się uda 😉

      Usuń
  4. Przepiękny ja coś tam robię ale daleko i do Pani

    OdpowiedzUsuń
  5. Super . Zbliżają się święta , pozwolę sobie w/g Twojego wzoru zrobić na czerwono.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój pierwotnie miał mieć kolory świąteczne, czyli miał być czerwono zielony. Ale gdy dodałam czerwonego barwnika do kremu to wyszedł brzydki kolor. Ni to blado czerwony, ni to nie wiadomo co. Gdybym najpierw krem wybieliła to by mi ładny czerwony wyszedł, ale nie miałam białego barwnika. Tak więc postanowiłam zrobić fioletowy, bo jest to mój ulubiony kolor 🙂
      Jak zrobisz to pochwal się zdjęciami na naszej grupie na facebooku. Grupa się nazywa KREATYWNE WYPIEKI.
      Udanego wypieku życzę 🤗😘

      Usuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny