TORT CZAPKA

tort czapka zimowa

Tort czapka jest to tort piernikowy o aromatycznie korzennym smaku, przełożony masą krówkową z orzechami i udekorowany masą maślaną. Jego śliczny wygląd zrobi wrażenie nie tylko na dzieciach, ale na całej rodzinie. Ładnie się prezentuje i  pięknie przyozdobi świąteczny stół. 

Zobacz krok po kroku jak wykonać tort czapka.


TORT CZAPKA

SKŁADNIKI:

Biszkopt piernikowy:
  • mąka pszenna (350 g)
  • cukier (330 g)
  • jajka (3 szt. rozmiaru L)
  • mleko (200 ml.)
  • masło zimne (200 g)
  • miód (2 łyżki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • przyprawa korzenna do piernika (5 łyżeczek)
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z pomarańczy (1 łyżka)
  • ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)

Poncz:
  • herbata zaparzona (pół szklanki)
  • sok z pomarańczy (3 łyżki)

Krem krówkowy:
  • masa kajmakowa orzechowa (500 g)
  • serek mascarpone (250 g)
  • orzechy włoskie posiekane (40 g)

Krem maślany na bezie:
  • białka (6 szt.)
  • cukier (400 g)
  • masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej
  • sól (szczypta)
  • barwnik spożywczy najlepiej w żelu (dowolny kolor)

Dodatkowo:
  • złote perełki cukrowe

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Biszkopt piernikowy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy masło zimne pokrojone w małe kawałki i miksujemy kilka minut aż masa otrzyma konsystencję piasku. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie miód, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i mleko które wlewamy cienkim strumieniem. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita, nie zapominając, aby szpatułką zebrać osadzające się ciasto z brzegów misy.
2/3 ciasta przelewamy do tortownicy lub rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno). A resztę ciasta też wlewamy do takiej samej foremki. Jeżeli nie masz dwóch takich samych foremek, to upiecz najpierw jeden biszkopt, a później drugi.
Pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ około 45 min do tzw. suchego patyczka. Powinny wyjść różnej grubości biszkopty. 
Upieczone biszkopty odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. 
Wystudzone biszkopty przekrawamy. Ten grubszy przekrawamy na 2 blaty (góry w nim nie odcinamy,  jeżeli jest z górką to tym lepiej), a w tym cieńszym biszkopcie odkrawamy tylko przyrumienioną górę.

2.) Poncz.
Zaparzamy pół szklanki herbaty, dolewamy sok z pomarańczy do wystudzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy.

3.) Krem krówkowy.
Masę krówkową, serek mascarpone i orzechy posiekane miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 

4.) Składanie tortu.
Tort najlepiej składać w rancie, wtedy nie ma ryzyka, że wyjdzie krzywo.
Na pierwszy blat wybieramy ten cieńszy biszkopt, który miał tylko odciętą górę. Nasączamy go ponczem, wykładamy połowę masy krówkowej i wyrównujemy. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy, kładziemy resztę kremu krówkowego, przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy od spodu (patrz video)  Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby tort nabrał stabilności.

Po tym czasie wyciągamy z lodówki i ściągamy rant. Za pomocą noża z ząbkami okrawamy tort na kształt czapki. Z okrojonych resztek lepimy kulę (to będzie pompon). Wstawiamy z powrotem tort i pompon do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

5.) Krem maślany.
Miseczkę kładziemy na rondelku z gotującą się wodą (wody w rondelku musi być tyle aby nie dotykała ona miseczki) Wlewamy białka, wsypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści a białka będą miały temperaturę 60℃ wtedy przelewamy je do misy miksera i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Podczas miksowania wsypujemy też szczyptę soli. Gdy białka się ubiją, będą miały lśniącą konsystencję, a misa miksera nie będzie już ciepła, wtedy dodajemy stopniowo po kawałku miękkie masło. Gdy dodamy ostatni kawałek masła miksujemy cały czas i w pewnym momencie masa nam się zwarzy, ale to nic, tak ma być. Dalej ciągle miksujemy, aż masa zrobi się puszysta, jednolita i stabilna. 
Połowę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy na razie na bok (tylko nie do lodówki bo krem stężeje) 
Wyciągamy tort i pompon z lodówki i smarujemy cieniutko kremem maślanym (tym z misy miksera). Wstawiamy z powrotem do lodówki pompon wraz z tortem.
Do kremu maślanego w misie miksera dodajemy barwnik spożywczy dowolnego koloru i krótko miksujemy do momentu aż barwnik się połączy z kremem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciągamy tort z lodówki i dekorujemy go kremem maślanym (patrz zdjęcia lub video)
Pompon stabilizujemy na torcie za pomocą patyczka do szaszłyków i też dekorujemy kremem maślanym.
Cały tort dekorujemy złotymi perełkami cukrowymi.

Tylki, których użyłam do dekoracji tortu.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.

tort czapka zimowa
tort czapka zimowa
  

winter hat cake
Tort Czapka w przekroju.

τούρτα σκουφάκι
#tortczapka to piernikowy torcik 

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Zobacz też przepis na domek z piernika.

μελόψωμο σπίτι

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo





Komentarze

  1. Piękna praca. Przymierzałam się to takiego tortu, bo widziałam taki w necie. Twój też jest ładny a może nawet ładniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo 😘 Ja też szukałam wcześniej w necie, było trochę zdjęć, ale fajnego i konkretnego przepisu, żeby zrobić krok po kroku to nie znalazłam. A w polskim necie to już w ogóle nie ma. Tak więc postanowiłam zrobić dokładny przepis od początku do końca.
    Mi tak się podobał efekt końcowy, że aż żal mi było go pokroić do zdjęć 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Arcydzieło! Podziwiam Osoby z takimi zdolnościami manualnymi, ja jestem lewizna. 🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Tort jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, nie trzeba mieć talentu, naprawdę. Troszkę więcej wiary w siebie i na pewno się uda 😉

      Usuń
  4. Przepiękny ja coś tam robię ale daleko i do Pani

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy1/12/20

    Super . Zbliżają się święta , pozwolę sobie w/g Twojego wzoru zrobić na czerwono.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój pierwotnie miał mieć kolory świąteczne, czyli miał być czerwono zielony. Ale gdy dodałam czerwonego barwnika do kremu to wyszedł brzydki kolor. Ni to blado czerwony, ni to nie wiadomo co. Gdybym najpierw krem wybieliła to by mi ładny czerwony wyszedł, ale nie miałam białego barwnika. Tak więc postanowiłam zrobić fioletowy, bo jest to mój ulubiony kolor 🙂
      Jak zrobisz to pochwal się zdjęciami na naszej grupie na facebooku. Grupa się nazywa KREATYWNE WYPIEKI.
      Udanego wypieku życzę 🤗😘

      Usuń
  6. Witam ,jestem w trakcie robienia masy . moja misa metalowa długo nie chciała się schłodzić nawet po 13 min.... więc dodałam do takiej letniej masło i natychmiast masa stała się wodnista- raczej nic już tego nie uratuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie to wina jeszcze ciepłej misy, masło się roztopiło i krem zrobił się wodnisty. Jeśli masło połączyło się, ale krem pozostaje zbyt rzadki pomoże włożenie dzierży miksera z kremem na 15 minut do lodówki, a następnie kontynuacja ucierania.

      Usuń
  7. Anonimowy14/1/23

    Dziękuję za odp. Wydaje mi się że metal szybko ciepło łapie i powoli puszcza. Tez tak zrobiłam, dałam do lodówki i przez parę chwil buszowałam po necie co dalej. Wzięłam inna ubijaczkę taka z guma po boku. I się ukręciło- smak masy- wow- ale niestety nie da się dużo jej zjeść. Masa na drugi dzień-wytrzymała 2 godziny w aucie i się nie rozpłynęła. Chciałam dodać zdjęcie ale nie umiem... warto próbować- dziękuję bardzo za kształt tego tortu - on również zrobił na córce wrażenie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz