Przepis na FIT egzotyczny galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango.
Ciasto jest bez pieczenia i bez użycia miksera. Orzeźwiająco kwaskowato słodki smak tego ciasta świetnie się sprawdzi w gorące dni. Idealne dla diabetyków i nie tylko.
Jak zrobić taki galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Galaretkowiec z Miechunką Peruwiańską i nasionami Chia
SKŁADNIKI:
Masa z chia:
- mleko kokosowe (500ml)
- nasiona chia (50 g)
- żelatyna (4 płaskie łyżeczki)
- cukier lub inne słodzidło typu ksilitol, erytrytol, stewia lub miód (1-2 łyzki)
- wiórki kokosowe (2 łyżki)
Galaretki z owocami:
- 2 x 400 ml. gorącej wody
- 2 x 100 g galaretki pomarańczowej dowolnego smaku (lub galaretki bez cukru ze stewią)
- mango (600 g)
- miechunka peruwiańska ( 100 g)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Krok 1. Masa chia.
Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy cukier, wiórki kokosowe i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Połowę ostudzonej masy (około 13 łyżek ) przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Resztę masy pozostawiamy na boku w rondelku.
Krok 2: Galaretki z owocami.
W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
I znów, w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Owoce kroimy na drobne kawałki.
Krok 3: Warstwy.
Na stężałą masę w tortownicy układamy mango (ale nie wszystkie, zostawiamy troszkę na górną warstwę). Zalewamy ostudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
(Żeby przyśpieszyć proces tężenia masy, lub galaretki, można wstawić do zamrażalnika na 5 - 10 minut, ale nie dłużej. Trzeba pilnować)
Na galaretkę wykładamy resztę masy chia (gdyby masa w rondelku nam zgęstniała, można ją lekko podgrzać i dodać do niej 1 łyżkę wody)
Układamy mango i miechunkę peruwiańską, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
Gotowe ciasto dekorujemy owocami.
Makro całego ciasta:
- Masa: 1,360 kg
- Kcal: 2,725
- Białka: 76,39
- Tłuszcze: 135,58
- Węglowodany: 316,31
Makro jednego kawałka:
(dzieląc ciasto na 8 porcji.)
- Masa: 170 g
- Kcal: 340
- Białka: 9,54
- Tłuszcze: 16,94
- Węglowodany: 39,53
Makro obliczyłam według tego kalkulatora kalorii.
|TUTAJ znajdziesz inne FIT ciasto
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Świetne ciasto
OdpowiedzUsuń