Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Świetne propozycje na Prezenty Świąteczne

Inspiracje - sprawdź na Ceneo

24.10.21

CZARNY BISZKOPT

Biszkopt czarny.

Przepis na najlepszy czarny biszkopt, bez barwników. Mięciutki, puszysty i wilgotny. Kolor biszkoptu jest uzyskany dzięki czarnemu kakao dr.Otkera. Przepis ten znalazłam na opakowaniu czarnego kakao i zrobiłam go wedle zaleceń producenta. 

Jak wykonać taki czarny biszkopt pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.


CZARNY BISZKOPT

 SKŁADNIKI:

  • mąka (70 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao czarne (4 łyżki ) dostępne tutaj
  • kakao klasyczne gorzkie (1 łyżka) dostępne tutaj
  • cukier (170 g)
  • jajka (5 szt.)
  • szczypta soli 
Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, czarne kakao i brązowe kakao.  Mieszamy i odstawiamy na bok.

Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy.  Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy  lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku powinien trwać 15 minut.)
Gdy białka ubijemy dodajemy stopniowo po jednym żółtka. Krótko jeszcze miksujemy i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. 

Wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki w 2 - 3 partiach i dobrze mieszamy, zwracając szczęgólną uwagę, aby zebrać szpatułką składniki z dna misy.
Mieszamy delikatnie żeby za mocno nie napowietrzyć masy.

Przelewamy do tortownicy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na środkowej półce piekarnika w 170°C przez około 35 minut do tz. suchego patyczka.

Upieczony czarny biszkopt wyciagamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Biszkopt najlepiej przekrawać na drugi dzień. 




Czarny Biszkopt  bez barwnika


Biszkopt z czarnym kakao

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 
Nawet jak nie macie możliwości wsparcia mego projektu, to przynajmniej prosiłabym o  udostępnienie mojej zrzutki. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘

zrzutka dla rity

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Instagram - rita__creative
👫 Facebook : RITA creative
👫 Grupa na FB - KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest - RITA creative




1 komentarz:

Drukowanie

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Inspiracje - zobacz na Ceneo.pl

Popularne posty